Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Maria Veitola: ”On käsittämätöntä, että vastuunotto hedelmällisyydestä, ehkäisystä ja perheen perustamisesta on yksin naisten harteilla”

18.04.2019

Maria Veitola ei halunnut toista lasta, koska halusi töihin. "Halusin myös nauttia Taistosta, parisuhteesta ja elämästä, enkä vain yrittää selviytyä."

ELLE: Ikään liittyy myös tämä suuri valinnan paikka: lapsia vai ei. Toisaalta tuntuu, että elämässä on kokematta vaikka mitä ja puitteet eivät ole valmiit, toisaalta biologia alkaa tulla vastaan. Oliko sinulle selvää, että haluat äidiksi?

MARIA: ”Edellisessä ja sitä edellisessä suhteessani teimme päätöksen olla kaksin. Tunnustelimme asiaa, ja lopputulos oli ’ehkä ei’. Kun tapasin Jotin, hänellä oli nopeasti päässä ajatus perheestä. Hän oli myös ensimmäinen ihminen, joka on halunnut kanssani lapsen.”

ELLE: Aikaikkuna lasten saamiselle on aika erilainen naisten ja miesten kohdalla.

MARIA: ”Kyllä, ja se ärsyttää niin paljon. Tulin 37-vuotiaana jätetyksi, kun silloinen kumppanini rakastui toiseen naiseen. Olin yksin ja lapseton ja ajattelin, etten kelpaa kenellekään ja että minun ei enää ole edes mahdollista saada lapsia. Enkä halunnut lasta yksin. Silloin tuntui tosi epäreilulta.”

ELLE: Jos on yli 30-vuotias lapseton nainen, on todennäköisesti erittäin tietoinen siitä, miltä hedelmällisyyskäyrä näyttää. Gynekologikäynnit ovat harvoin ratkiriemukkaita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

MARIA: ”Tuntuu käsittämättömältä, että miehillä ei ole vastaavia kohtaamisia lääkäreiden kanssa, vaan vastuunotto hedelmällisyydestä, ehkäisystä ja perheen perustamisesta on naisten harteilla. Olen käyttänyt kaikki mahdolliset kierukat, pillerit ja renkaat ja inhottaa edes ajatella, paljonko ne ovat vaikuttaneet henkiseen vointiini ja kykyyni nauttia seksistä.”

Maria Veitola

ELLE: Lapsia saaneet usein sanovat, että lapsi on parasta mitä elämässä on.

MARIA: ”On se nyt, mutta jos olisimme valinneet toisin, tilalla olisi jotain muuta, mikä olisi maailman parasta.”

ELLE: Meneekö se oikeasti niin, että lapsi muuttaa kaiken?

MARIA: ”Raskaana ollessa ensimmäinen ajatukseni oli, että apua, mitä duuneilleni käy. Järkeilin kuitenkin, että Suomi on tasa-arvoinen maa – kunnes Nelonen lopetti talk show’ni. Niin ei koskaan kävisi miehelle, joka tulee isäksi. Identiteettini oli perustunut pitkälti työntekoon, ja yhtäkkiä olin työtön, vatsassani kasvoi lapsi ja vieressä oli mies, jota hädin tuskin tunsin. Pelko varjosti osin Taiston vauva-aikaa, ja olen siitä edelleen katkera entiselle työnantajalle. Jälkikäteen tiedän, että olin myös kaivannut muutosta, en vain ollut tiennyt, mitä se voisi tarkoittaa.”

ELLE: Oliko itsestään selvää, että Taisto jää ainoaksi lapseksi?

MARIA: ”Olin 39-vuotias, kun Taisto syntyi. En halunnut toista lasta heti perään, koska halusin töihin. Halusin myös nauttia Taistosta, parisuhteesta ja elämästä, enkä vain yrittää selviytyä. Sitä paitsi koin epäreiluksi, että se olisin minä, joka olisi joutunut taas olemaan raskaana ja kantamaan riskit työelämässä. Tunsin vauva-aikana ihan vihaa Jotti-parkaa kohtaan: miten vähän hänen täytyi heittäytyä ja kuinka paljon se johtui siitä, että hän on mies! Minua riipaisee joka kerta, kun Taisto kysyy, miksei hänellä ole sisaruksia, mutta yhtä aikaa ajattelen, että on tärkeämpää, että perheemme on kasassa ja meillä on kivaa yhdessä. Sitä paitsi yksi lapsi on ilmastoteko.”

Lue myös:

Bloggaaja Didem Özgün: ”Saan luvan kelvata juuri näin”

Ronja Salmi naisvihasta: ”Kaikki eivät edes suostu katsomaan silmiin tai kättelemään”

teksti Anni Nissi
kuvat Fabian Björk
tyyli Anna Komonen
meikki ja hiukset Miika Kemppainen
Tilaa Elle

Seuraa Elleä