Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Pradan tähtimalli Kerkko Sariola: ”Välillä omia onnistumisia on vaikea myöntää”

01.03.2018

Kerkko Sariola, 18, ponnahti Pradan tähtimalliksi Ruoholahden metroasemalla sattuneen kohtaamisen ansiosta. Nyt hän asuu vanhempiensa kanssa Kalliossa, käy iltalukiota ja lentää välillä töihin muotiviikoille Milanoon, Pariisin tai Lontooseen.

Kun lähes 190-senttinen Kerkko Sariola astuu helsinkiläiskahvilaan, huomio kiinnittyy hänen paksuun, laamankuvalla koristeltuun neuletakkiinsa. Isoäidiltä lahjaksi saatu neule on vaihtelua tuhansien eurojen designer-vaatteille, joihin pian 19 vuotta täyttävä Kerkko on saanut pukeutua työkseen.

Kaikki sai alkunsa elokuussa 2016, kun Suomessa asuva kanadalaismalli Eric Christison kiinnitti huomiota pitkänhuiskeaan nuoreen mieheen Helsingissä, Ruoholahden metroasemalla. Metron ovet ehtivät sulkeutua, ja vaaleatukkainen Kerkko katosi näkyvistä. Pari tuntia myöhemmin Eric näki hänet metroasemalla uudelleen. Onneksi.

”Olin lukion liikuntatunnin jälkeen liikkeellä kulahtaneissa verkkareissa ja pipo päässä. Eric lähestyi minua hyvin varovaisesti ja kysyi, olisinko kiinnostunut ruotsalaisesta mallitoimistosta. Kaverini naureskelivat vieressä, enkä sillä hetkellä osannut sanoa mitään järkevää. Se oli kaikin puolin hyvin outo kokemus.”

Kerkon vanhemmat olivat jo aiemmin väläytelleet pojalleen ajatusta mallintöistä, mutta ei hän ollut vakavissaan koskaan miettinyt asiaa.

”En ollut ottanut äidin ja isän kommentteja tosissani, koska vanhempien mielestä oma lapsi on aina se kaikkein kaunein.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Kerkko Sariola

Kerkko Sariolan agentuurit valitsevat hänelle vain kansainvälisiä huipputöitä. ”Se on kätevää, koska haluan käydä lukion loppuun. Lisäksi haluan tehdä näitä hommia mahdollisimman pitkään. Jos ottaisin vastaan jokaisen työn, kuluttaisin nopeasti kasvoni loppuun.”

Suvi Riggsin rinnalle

Kokemusta ja portfoliota kartuttaakseen Kerkko teki aluksi pienempiä editorial-kuvauksia. Sitten hän sai tiedon, joka hetkellisesti mullisti lukiolaisen elämän: hän tulisi työskentelemään muotijätti Pradalle.

Sen lisäksi, että Eric itsekin on kokenut malli, hänestä tuli nopeasti Kerkolle hyvä ystävä ja myös tietynlainen mentori. Kun Kerkon ensiesiintyminen catwalkilla lähestyi, Eric treenasi hänen kanssaan kävelyä Stockmannin parkkihallissa.

Tammikuun 2017 alussa Kerkko astui Milanossa miesten muotiviikoilla lavalle uutena tulokkaana, josta kaikki olivat kiinnostuneita.

”Sain perään tiedon, että Prada kiinnittää minut syys–talvi 2018 -kampanjansa maailmanlaajuiseksi exclusive-malliksi. Se tarkoitti, etten saanut puoleen vuoteen tehdä töitä muille muotibrändeille.”

Hän on Suvi Riggsin ohella ainoaa vastaavan kiinnityksen Pradalta saanut suomalaismalli.

Kerkko palasi Milanosta kotiin Helsingin Kallioon vanhempiensa luo. Kerkon perhettä yhdistää taide: isä työskentelee taidemaalarina, äiti kuvanveistäjänä ja vaatesuunnittelijana. Isoäiti tekee posliinitaidetta, kolme sisarpuolta työskentelee teatteri- ja kuvataidealalla.

”Vasta työni mallina on saanut minut tuntemaan itseni taiteelliseksi. Editorial-kuvauksissa on jotain todella hienoa; malli ei vain mainosta vaatteita.”

 

Vasta työni mallina on saanut minut tuntemaan itseni taiteelliseksi.

 

Ensimmäisen muotiviikkohuuman jälkeen elämä palasi entisiin uomiinsa.

”Kävin taas lukiota, normaali teinielämäni jatkui. Ikään kuin mallintyöt olisivat yhtäkkiä loppuneet.”

Ihmiset kyselivät kiinnostuneina, mitä tapahtuu seuraavaksi.

”Se oli hämmentävää, jopa pelottavaa aikaa. Pradan kampanjan kuvauspäivät Sveitsissä muuttuivat koko ajan, enkä tiennyt, miten pitkään hiljainen kausi tulisi kestämään.”

Kerkon agentuurit Nisch Model Management Tukholmassa ja Supa Model Management Lontoossa ovat alusta asti halunneet, että Kerkko keskittyy mallina määrän sijaan laatuun. Kesäkuussa 2017 hän esitteli Milanossa ja Pariisissa muun muassa huippumuotitalojen Pradan, Fendin, Valentinon ja Balmainin luomuksia. Edelleen vain parhaat työtarjoukset hyväksytään.

Ennen muotiviikkojen alkua Kerkko käy muiden mallien tavoin castingeissa, joissa odotusajat ovat pitkiä ja tunnelma ajoittain kireä.

”Naismalleilla on enemmän kilpailua, ja heillä castingit ovat siksi usein dramaattisempia. Työ itsessään on samaa, paitsi miehet saavat vähemmän palkkaa.”

Miesten markkinat ovat kuitenkin muuttuneet, kun parrakkaiden ja leveäleukaisten miesten rinnalle halutaan nyt myös oudon näköisiä poikia. Ja päästäkseen huipulle mallin on paitsi vastattava ulkoisesti ajan trendiä myös heittäydyttävä sataprosenttisesti. Kerkko on saanut siitä kiitosta, muttei kovan itsekritiikin takia aina tiedä, miten kehuihin pitäisi suhtautua.

”Välillä omia onnistumisia on vaikea myöntää.”

Lue myös:

Laksatiiveja, kokaiinia, hyväksikäyttöä – malli Annika Stenvall puhuu suunsa puhtaaksi alan nurjasta puolesta

Malliguru Kirsi Pyrhönen: ”Suurimmat ruokavaikutteet saan ulkomailta”

Läpimurron Balenciagan näytöksessä tehnyt suomalaismalli Steffi Cook: ”Työtilanteeni on kovan uurastuksen tulos”

Elina Järvi
Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä