Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Jani Toivola lujille ottaneesta taksikohusta: ”Kadulla päälleni syljettiin”

22.10.2019

Taksimatkoista käynnistynyt kohu vei Jani Toivolan kahdeksi viikoksi synkkiin tunnelmiin ja hän alkoi pelätä oman ja tyttärensä turvallisuuden puolesta.

Entinen kansanedustaja Jani Toivola kertoo ELLEssä, miten lujille hänen eduskuntakautensa taksimatkoista syntynyt kohu otti henkisesti. Kaikki käynnistyi iltapäivälehden uutisesta.

”Yhtäkkiä näin nimeni lööpissä, jossa luki, miten paljon olin ajanut taksilla veronmaksajien rahoilla. Seuraavat kaksi viikkoa olivat vaikeimmat. Kadulla päälleni syljettiin, ja sain sähköpostiin ja somekanaviin törkeitä viestejä”, Jani Toivola sanoo.

Toivolan mukaan 90 prosenttia viesteistä alkoi kuvauksella ihonväristä tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Viesteissä ei siis puhuttu asiasta vaan identiteetistä.

”Valtava häpeäntunne suorastaan vyöryi ylitseni. Aloin pelätä oman terveyteni ja turvallisuuteni ja sen vuoksi myös tyttäreni turvallisuuden puolesta.”

Useat läheiset tarjosivat apuaan ja yhdestä heistä tuli tärkein auttaja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Istuin hänen keittiössään tuntikausia ja puhuin. Sain purkaa vihaa, itkeä, olla väsynyt ja sanoa pelot ääneen mutta myös hakea ratkaisuja ja anteeksiantoa.”

Toivolan mukaan avun vastaanottaminen muutti häntä pysyvästi. Hän päätti antaa itselleen anteeksi eikä jäädä odottamaan anteeksiantoa muilta.

”Jos jäisin odottamaan muilta anteeksiantoa, saisin odottaa sitä koko elämän.”

Kohun lopputuloksena Jani Toivola sai omalta vihreiden eduskuntaryhmältään moitteet.

”Tiedän, että olisin voinut olla huolellisempi, mutta mitään rangaistavaa en ole tehnyt.”

jani toivola

”Miehiä ei edelleenkään näe pussailemassa”

Jani Toivolan jättäytyi eduskunnasta keväällä 2019 toisen kauden päätteeksi. Hänen päätavoitteensa poliitikkona oli tasa-arvoisen avioliittolain toteutuminen.

”Toki työ oli aloitettu jo kauan ennen minua. Mutta homojen oikeuksissa riittää yhä puolustamista. Haluaisin vaikuttaa siihen, että seksuaalisuus sallittaisiin meille kuten heteroillekin.”

Toivolan mielestä on outoa, että edelleenkään miehiä ei näe kävelemässä käsi kädessä tai pussailemassa puiston penkillä.

Ymmärrän, miksi näin on. Kun homot alkoivat taistella perheen perustamisen puolesta, siivosimme aistillisuutemme piiloon. Meillehän sanottiin, että teille ei voi antaa lapsia tai teitä ei voi päästää naimisiin, koska olette pervoja.”

Toivola haluaisi vaikuttaa siihen, että homojen seksuaalisuus ja aistillisuus saisivat näkyä yhteiskunnassa.

”Minä olen aina pitänyt kumppaniani julkisella paikalla kädestä. Onneksi totuin siihen, kun asuin useamman vuoden New Yorkissa. Samoin ihastuminen ja rakastuminen, niin että pää menee sekaisin – nekin ovat kaikkien oikeuksia. Näiden asioiden puolesta aion jatkaa taistelua.”

Lue koko haastattelu uudesta ELLEstä!

teksti Taina Risto
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä