Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Hittejä tehtaileva laulajaduo Ida Paul ja Kalle Lindroth: ”Me vaan vedetään ihan lonkalta”

31.03.2018

Ida Paulin ja Kalle Lindrothin duo syntyi vahingossa, mutta sai hurmioituneen vastaanoton. Kaksikko ei kuitenkaan vielä tiedä, keitä heidän faninsa ovat.

Nyt voi puhua ilmiöstä. Ida Paulin, 21, ja Kalle Lindrothin, 28, kappaleita on striimattu liki 20 miljoonaa kertaa ennen kuin ensimmäistäkään albumia on julkaistu.

Menestystä selittää se, että pohjatyöt olivat tehtynä: molemmat ovat ehtineet luomaan uraa myös tahoillaan. Kalle tuli laajalle yleisölle tutuksi 2000-luvun alussa Smak-yhtyeen solistina. Lisäksi musiikin monitoimimies on tehnyt kappaleita Suomen eturivin artisteille sekä esiintynyt lukuisissa tv-ohjelmissa. Myös Idalla on vahva tausta sanoittajana. Hän on kirjoittanut kappaleita muun muassa Kaija Koolle ja Mikael Gabrielille. Idan soolokappale Laukauksia pimeään striimasi platinaa 2017.

Kun Ida ja Kalle päättivät tehdä yhdessä kappaleen, tarkoitus ei ollut esittää sitä itse. Kaksikko oli silloin törmännyt toisiinsa lukuisia kertoja leireillä, joissa he kirjoittivat hittejä muille tähdille. Hakuammuntaa-biisi syntyi eräänä marraskuisena päivänä 2015. Levymoguli Asko Kallonen kuvasi ensimmäisen vedon levy-­yhtiön käytävällä ja pyysi saman tien Idaa ja Kallea tekemään lisää kappaleita. Hittejä alkoi syntyä tasaiseen tahtiin.

”Kirjoitimme samalla tyylillä. Kun toinen jäi biisissä jumiin johonkin kohtaan, toinen pystyi jatkamaan siitä”, Ida kertoo.

Imagoa duolle ei tarvinnut rakentaa. Kallen mukaan heiltä odotetaan ehdotonta aitoutta – ja se on tullut opittua kantapään kautta.

”Otimme kerran kuvauksiin stailistin, jotta pääsimme helpommalla. Saimme keskittyä omaan juttuun, eikä tarvinnut miettiä vaatteita. Kun levy-yhtiössä nähtiin kuvat, kommentti oli, että nyt on liian merkkivaatetta. Olkaa ennemmin omia itsejänne”, Kalle naurahtaa.

Kotoisille flanelli- ja t-paidoille näytettiin peukkua.

Tällä hetkellä Ida on vain osan aikaa vuodesta Suomessa, sillä hän opiskelee maineikkaassa Harvardin yliopistossa, kaksoispääaineenaan yhteiskuntaoppi ja sukupuolen tutkimus. Parivaljakko törmääkin usein hämmästelyihin siitä, miten he ovat saaneet äänensä sointumaan täydellisesti, ehtineet treenata hullun lailla ja hioa vielä sovituksiakin.

”Me vaan vedetään ihan lonkalta!” Kalle paljastaa.

Hän on laulanut paljon stemmoja esimerkiksi kuorossa ja tottunut siten laulamaan toista ääntä.

”Aloin laulaa vähän Idaa matalammalta toista melodiaa. Meni puolitoista minuuttia, että se alkoi kuulostaa hyvältä”, Kalle kertoo.

”Olimme tehneet paljon töitä eri artistien kanssa. Kuka vaan heistä olisi voinut olla se oikea, mutta oli sattumaa, että juuri meidän äänemme sopivat hyvin yhteen”, Ida kuvailee.

Ensimmäinen levy ilmestyy maaliskuussa. Keikkalavoille Ida ja Kalle eivät ole vielä juurikaan ehtineet. Syksyllä he vetivät keikan Oulussa ja jännittivät, tuleeko paikalle ketään.

”Paikan päällä saimme tietää, että keikka on loppuunmyyty. Kädet alkoivat täristä”, Kalle muistelee.

”On silti vaikea ajatella, että meillä on faneja; teemme musiikkia, jolla on paljon kuuntelijoita. Emme vielä edes tiedä, keitä fanimme ovat. Odotan tosi paljon, että pääsemme näkemään heitä.”

Loppuunmyydyt keikat ja Emma-ehdokkuus ovat olleet hienoja etappeja, mutta ennen kaikkea Ida ja Kalle haluavat nauttia työnsä hedelmistä ilman suurempia paineita.

”Jatkamme tätä niin kauan, kun tykkäämme tehdä töitä yhdessä ja syntyy hyviä biisejä. Emme halua suunnitella liikoja. Tämä proggiskin alkoi suunnittelematta mitään”, Ida sanoo.

Idan ja Kallen hittejä ovat muun muassa Hakuammuntaa ja Parvekkeella. Debyyttialbumi Nää kaikki kertoo susta julkaistiin maaliskuussa.

Lue myös:

Vesta Burman: ”Haluan tehdä lauluja, jotka eivät ole arvoituksia”

Antti Tuisku: ”Pelkäsin, että olen oikeasti perseestä”

Mamma Mia -musikaalissa debytoiva Petra Pääkkönen: ”Valituksi tuleminen oli kaukainen haave”

teksti Henna Koste
kuva Julius Konttinen
Tilaa Elle

Seuraa Elleä