Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Unohda asukriisit – näillä vinkeillä teet vaatekaapistasi toimivan

11.12.2018

Kuulostaako tutulta: kaapit täynnä vaatteita, mutta ei mitään päällepantavaa. Ratkoimme yleisimmät asukriisin aiheuttajat ja kerromme, kuinka teet vaatekaapistasi toimivan.

pursuava vaatekaappi Kun mietit muutaman luottoyhdistelmän valmiiksi aina uuden sesongin alussa, on sinulla aina sopiva asu valmiina paniikki­aamun varalta. Kokeile järjestellä osa vaatteista valmiiksi asukokonaisuuksiksi, jos sinulla on vaate­rekki tai paljon tankotilaa. [/caption]

Asukriisi 1: Pursuileva vaatekaappi

Täyteen tungettu vaatekaappi tuntuu tunkkaiselta, eikä sieltä löydä etsimäänsä. Käytössä ovat vain pinkkojen päällimmäiset vaatteet, ja loput unohtuvat kaapin perälle.

Ratkaisu: Kuratoi ja karsi

Kun nurkat pursuilevat vaatteita, on asu­kriisin perimmäisenä syynä se, että vaihto­ehtoja on yksinkertaisesti liikaa ja valitsemisesta tulee halvannuttavaa. Silloin parasta kriisiapua on perusteellinen suursiivous.

Ole brutaalirehellinen: mitä paremmin tunnistat oman tyylisi dna:n, eli ne materiaalit, värit ja siluetit, joissa viihdyt, sitä enemmän hyödyt siivouksesta. Kun kaapissa on vain lempiasioita, joita on helppo yhdistellä ja jotka palvelevat omaa arkea, on pukeutuminen stressitöntä.

Selkeytä pukeutumistasi matkalaukku­kikalla: mieti, kuinka yksinkertaista asujen valitseminen on reissussa. Kun matkalaukun on pakannut ajatuksella, ei ­lomalla tarvitse käyttää aikaa vaate­pähkäilyyn. Samaa ajatusta voi soveltaa arkipukeutumisessa, kun eniten käytetyt vaatteet sijoittaa siististi omille paikoilleen. Pakkaamiskikka auttaa myös tunnistamaan omat luotto­tuotteet.

Kaikesta ei kuitenkaan kannata luopua. Muoti kiertää kehää, joten vanha aarre saattaa tuntua relevantilta taas muutaman vuoden kuluttua. Sillä välin sen paikka on kuitenkin varastossa – ei viemässä tilaa käyttövaatteilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

asukriisi turvapukeutuja

Asukriisi 2: Aina samat vaatteet

Päälle valikoituu aina samat turvavaatteet. Oma tyyli kyllästyttää ja tekisi mieli kokeilla jotain uutta, mutta tyylin uudistaminen tuntuu liian vaivalloiselta projektilta.

Ratkaisu: Riko rutiini

Pihistä kiireetön iltapäivä empiiriselle kokeelle ja yhdistele vaatteita, joita et ole tottunut käyttämään yhdessä. Yritä olla mahdollisimman ennakkoluuloton: hyvä yhdistelmä löytyy vain kokeilun kautta, mutta jokaisen kokeilun ei tarvitse olla hitti.

Jos pää lyö täysin tyhjää, kerää kiinnostavia asuja ensin Pinterest-kansioon. Analysoi kuvia pikkutarkasti: tutki mittasuhteita, sitä mitkä värit näyttävät erityisen ihanilta yhdessä tai kuinka huivi on solmittu kaulalle. Kokeile sitten rakentaa kuvista inspiroituneita yhdistelmiä omilla vaatteillasi. Paina kaikki toimivat yhdistelmät mieleesi tai nappaa asuista kuva, jotta muistat ne myös myöhemmin. Testi havainnollistaa, kuinka paljon vaatekaappi venyy, kun rikot tutun pukeutumiskaavan.

Älä ota painetta pukeutua erikoisesti, jos se ei tunnu omalta. Monet huippustailistit ja muotisuunnittelijat pukeutuvat jatkuvasti pelkistettyihin perusvaatteisiin. Muotivaikuttaja Anine Bing totesi taannoin Ellen haastattelussa, ettei koskaan ylimieti asujaan. Helpottaakseen arkeaan hän päätyy useimmiten pillifarkkuihin, nilkkureihin ja kivaan puseroon.

 

Jotain on pielessä, jos koet tarvetta selitellä asuasi muille tai haluaisit vaihtaa vaatteet kesken päivän.

 

asukriisi tyylikriiselijä

Kun olet valikoiva ja ostat vaatteita vain tietyiltä luottomerkeiltä, muuttuu vaatteiden yhdistely vaivattomammaksi. Myös oman tyylin sanallinen analysointi voi tuoda pukeutumiseen selkeyttä. Mieti, mitkä sanat kuvailevat sitä, miltä haluaisit näyttää?

Asukriisi 3: Hukassa oleva tyyli

Asukriisi johtuu siitä, ettei oikeastaan omista sellaisia vaatteita, jotka tuntuvat omilta.

Ratkaisu: Tyylimuusa ja luottobrändi

Koska pukeutumistapamme muuttuu elämäntilanteemme mukana, on vähintäänkin luonnollista, että olemme välillä hieman hukassa. Esimerkiksi uusi työpaikka ja sen pukukoodi voivat saada aikaan massiivisen pukeutumiskriisin.

Etsi asuinspiraatiota blogeista, Instagramista ja lehdistä. Tutkaile tallentamiasi kuvia: mitkä vaatekappaleet toistuvat niissä? Mitkä niistä omistat jo? Minkälaisia asioita tarvitset, jotta voisit pukeutua kuvien hengessä?

Mitä enemmän inspiskuvien henkilöt muistuttavat sinua ulkoisesti, sitä helpompaa on visualisoida, miltä itse näytät samassa tyylissä. Jos onnistut löytämään inspiroivan ja samaistuttavan tyylimuusan, olet jo pitkällä. Muusan kuvien puoleen kannattaa kääntyä aina silloin, kun oma mielikuvitus ei enää riitä tai vaikka silloin, kun mietit, minkä­laisen villakangastakin hankit talveksi.

Vartalomallisi tunteminen ja hyväksyminen tuovat pukeutumiseen varmuutta. Kaikkia ikiaikaisia tyylioppeja on turha ottaa kirjaimellisesti, mutta tutki ainakin, minkä malliset housut imartelevat sinua. Se tekee jo paljon.

 

Muista myös vaatelainaamot tai perusta oma vaatteiden kierrätysrinki kavereiden kesken. Spesiaaliin tilanteeseen tarvittavaa juhla-asua ei ole välttämätöntä hankkia omaksi.

 

 

asukriisi heräteostokset

Asukriisi 4: Heräteostokset

Akuutti pukeutumisongelma ratkeaa ostelemalla uutta, mutta koska shoppailusta puuttuu suunnitelmallisuus, jää moni vaate yhden illan jutuksi.

Ratkaisu: Tarkka ostoslista

Paikanna ensin, missä tilanteissa asukriisi tavallisesti iskee. Ennen juhlia? Erityisen tärkeänä työpäivänä? Tiettyyn vuodenaikaan? Tutkaile sitten jo olemassa olevia vaatteitasi ja tee lista sellaisista asioista, joita sinulta puuttuu, mutta jotka auttaisivat ratkaisemaan useimmin toistuvat pukeutumisongelmat.

Kokoamasi lista toimii shoppailukonsulttinasi: jos vaate ei löydy listalta, sen ostaminen ei ole perusteltua. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta koska uuden ostamisesta tulee hetkellisesti hyvä mieli, vaatii ostoslistassa pysytteleminen itsekuria ja suunnitelmallisuutta.

Budjetin laatiminen saattaa auttaa pitämään impulssishoppailun kurissa. Pikkuostoksiin kuluu helposti sama määrä rahaa kuin siihen, että panostaa yhteen täydelliseen vaatteeseen hieman enemmän.

Mieti ennen kassalle spurttaamista vähintään kolme käyttötarkoitusta ostokselle. Saatatko löytää seuraavasta kaupasta vielä istuvammat farkut tai paremmat nilkkurit? Ole kriittinen ja pysy ostoslistassa.

Muista, että vaikka vaate näyttäisi liikkeessä ihanalta, se ei vielä takaa, että sille tulee käyttöä tosielämässä. Jos heräteostokset ovat todellinen ongelma, pysy yksinkertaisesti poissa kaupoista.

 

Mitä trendikeskeisempi tyylisi on, sitä suurempana vaarana on ajautua loputtomaan ostelukehään, sillä pintamuodin sykli on nopea. Trendikkyys ja tyylikkyys eivät ole synonyymejä. Kun tunnet oman tyylisi, osaat poimia trendien joukosta muutamia virkistäviä yksityiskohtia, etkä haksahda kaikkeen.

 

asukriisi keräilijä

Muista, ettei juhlia varten tarvitse aina ostaa uutta. Käy sen sijaan kampaajalla tai anna huulipunan olla asusi juju.

Asukriisi 5: Vaikeasti yhdisteltävät vaatteet

Vintage-löytöjä, erikoismallistojen harvinaisuuksia ja statement-aarteita. Vaatekaappi on täynnä helmiä, mutta niiden yhdistely on haastavaa.

Ratkaisu: Toimiva peruspuvusto

Vaatekaappi toimii, kun siellä on tietty määrä ajattomia perusvaatteita. Kaikkien elämä ei vaadi jakkupukua tai mustia perus­avokkaita, mutta muutama neutraali klassikko tekee vaatekaapista takuulla käytettävämmän.

Kesytä statement-vaatteet arkeen perusvaatteiden avulla. Testaa kimallehametta paksun neuleen kanssa, pue vintagemekko farkkujen ja tennareiden pariksi tai pue juhlatoppi mustan peruspoolon päälle.

Pukeutumisessa oleellisinta ovat kivat arkivaatteet. Niitä käytämme eniten, koska suurin osa elämästä on arkea. Kapeat farkut, valkoinen paitapusero, se täydellinen t-paita, laadukas neule, ryhdikäs villakangastakki ja matalat nahkanilkkurit helpottavat elämää, vaikka tyylisi ei ole klassinen tai minimalistinen.

Istuviin, laadukkaista luonnonmateriaaleista valmistettuihin perusvaatteisiin kannattaa panostaa siksikin, ettei niitä tarvitse juurikaan uusia.

Pidä mielessä ainakin vaatekaapin kulmakiviin erikoistuneet Filippa K ja Totême sekä budjettiystävällisemmät nettikaupat Arket ja Uniqlo, joiden kivijalkamyymälät löydät nyt myös Tukholmasta.

Lue myös:

Näin löydät sen täydellisen – 7 vinkkiä takkiostoksille

10 merkkiä, joita muotiväki fanittaa

Trendikkään pukeutujan vaatekaapista löytyvät nyt nämä vaatemerkit

 

teksti Johanna Piispa
kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä