Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Vaiston varassa sisustettu

16.09.2016

Kaikki, mikä viehättää vaistonvaraisesti, sopii lopulta yhteen, sanoo Maj Henriques, jonka inspiraatio on peräisin Tanskan ja Ranskan vanhan tavaran liikkeistä.

Maj Henriques on Creative Notes -yhtiön perustaja ja luova johtaja. Hän asuu perheineen omakotitalossa Kongens Lyngbyssä, vartin matkan päästä Kööpenhaminanasta.

Muutama vuosi sitten Maj Henriques kävi ohikulkumatkalla katsomassa punaista omakotitaloa. Puutarhan 400-vuotiaat tammet, takapihalta näkyvä joki ja soma talo tekivät vaikutuksen. Maj ei enää saanut sitä mielestään.

Nyt Maj on kotiutunut taloon miehensä ja poikansa kanssa. Kööpenhaminaan ajaa nopeasti, ja silti ollaan maaseudun rauhassa.

tie

Puistomaisella pihatiellä mikään ei viittaa siihen, että Kööpenhaminaan on vain vartin matka.

 

olohuone

Vuosia sitten ostettu Le Corbusier –sohva on yksi niistä harvoista huonekaluista, joihin Maj on käyttänyt kunnolla rahaa. Iso sohvapöytä on kööpenhaminalaisesta Rue Verte -sisustusliikkeestä ja sininen pilaripöytä Beau Marché -putiikista, joka myy ranskalaista uutta ja vanhaa designia.

 

eteinen

 

”Luulimme, että asentaisimme vanhan keittiön tilalle uuden, mutta kävi ilmi, että suojellussa talossa on tiukat rajat sille, mitä saa muuttaa. Niinpä päädyimme vain maalaamaan keittiön harmaaksi. Uskomatonta, miten ison muutoksen voi saada aikaan pelkällä maalilla”, Maj sanoo.

Vaikka talo ja sen huoneet ovat pieniä, niissä on korkeutta ja valoa. Maj ja Frederik ovat sisustaneet talon vuosien mittaan löytämillään lempikalusteilla. He käyvät usein markkinoilla ja antiikkiliikkeissä sekä Tanskassa että Ranskassa, missä Frederikin äidillä on talo.

”Minulla ei ole mitään yleissuunnitelmaa sisustamisessani. Mutta kun etenee sen mukaan, mikä tuntuu vaistonvaraisesti kiinnostavalta, käy niin, että kaikki sopii lopulta yhteen.”

keittio

Keittiökaappien ovet olivat punaiset ja tasot keltaiset, kun perhe muutti taloon. Kalusteet maalattiin harmaiksi ja tasot hiottiin.

ruokailutila

Vanhaan, talonpoikaistyyliseen klaffipöytään on yhdistetty ennakkoluulottomasti Magisin modernit verkkotuolit. Vanhat kattovalaisimet löytyivät jätelavalta.

 

tumma_sohva

Olohuoneen ja keittiön väliseen tilaan on sisustettu sohvanurkkaus. Sohva on tanskalaismerkki Ilvan ja marokkolaismatto on tuotu matkoilta.

 

Maj on erityisen viehtynyt tuoleihin, ja hän onkin silloin tällöin osunut kultasuoneen. Charlotte Perriandin suunnitteleman Les Arcs -tuolin vuodelta 1960 hän löysi 50 kruunulla Kööpenhaminan kirppiskadulta Ravnsborgsgadelta. Sieltä hän löysi myös kaksi Arne Jacobsenin konttorituolia 1500 kruunulla eli noin 200 eurolla.

”Tuoleja ja valaisimia on ihana ostaa. Valaisimet ovat kuin kenkiä: ne lisäävät pisteen i:n päälle. Pienelläkin valaisimella voi olla suuri vaikutus, kun se on juuri oikea”, Maj selittää.

makuuhuone

Makuuhuoneeseen haluttiin rauhallinen tunnelma, ja siksi huone on sisustukseltaan koko kodin pelkistetyin. Valaisin on vintagelöytö, ja päiväpeitto ostettiin ranskalaisilta markkinoilta.

peilit

Maj rakastaa ranskalaista vanhaa tavaraa, jota hän haalii Ranskan-matkoilla markkinoilta ja vintage-putiikeista. Yksi himotuskohde ovat erimuotoiset peilit.

 

Harmaasta väristä on tullut Maj’n keino sovittaa yhteen sisustuksen eri tyylit ja aikakaudet. Hän kutsuu väripalettiaan ”vaihtelevan harmaaksi” ja osoittaa kirkkaankeltaista Le Corbusierin työtuolia.

Yleisilme on niukka, eikä koriste-esineitä ole paljon. Maj’n mielestä sisustusesineet eivät saa olla niin hienoja, ettei niitä uskalla käyttää.

”Ja sitten olen iloinen siitä, että olen saavuttanut pisteen, jossa voin nähdä arjen kauneutta hyllyssä, johon on saatu mahtumaan kaikki kirjat tai kengät.”

tyopoyta

Pienessä työnurkkauksessa on jykevä puupöytä ja keltaisella nahalla verhoiltu Le Corbusierin toimistotuoli. Kolmijalkainen pöytälamppu on hankittu Studio Oliver Gustavista Kööpenkaminasta.

 

lokerikko

Vitran valmistuttama lokerikko Uten.Silo on designklassikko vuodelta 1969. Näitä myy Suomessa Artek, ja muut värivaihtoehdot ovat musta ja punainen.

maj_henriques

Maj Henriques

 

 

Toimittanut Nette Grön
Teksti
Kuvat Line Thit Klein
Tilaa Elle

Seuraa Elleä