Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Kyllästyttääkö työ, jota ennen rakastit? Näillä neuvoilla vältät urakriisin

31.08.2017

Stop haahuilulle ja turhalle valitukselle! Selvitimme työelämän kompastuskivet ja kysyimme parhaat vinkit siihen, miten vältät urakriisin.

1. Olenko oikeassa ammatissa?

En ole varma, olenko oikeassa ammatissa. On päiviä, jolloin tökkii, mutta toisinaan myös viihdyn. Miten saan varmuuden asiasta, etten suotta tee täyskäännöstä?

TEE NÄIN: Ennen kuin säntäät downshiftaamaan porvoolaiselle lammasfarmille, pysähdy ja mieti teetkö päätöstä pelon vai mahdollisuuksien takia. Näin johdat itsesi paniikkitoiminnasta syvempään ajatteluun. Ihmiset ovat tottuneet reagoimaan nopeasti, mutta isojen valintojen edessä ei kannata hosua.

Tee lista kaikesta, mikä nykyisessä työssäsi jo toimii. Kirjoita konkreettisia asioita, kuten sopiva työmatka, toimiva työaika ja se, että pääset toteuttamaan itseäni. Tee sitten toinen lista, johon kirjoitat kaiken, mikä mättää. Joudutko kenties työskentelemään liian kovassa melussa tai ahtaassa huoneessa? Onko työ hajonnut liian moneen suuntaan tai ovatko tehtävät liian helppoja tai vaikeita? Vertaile listoja ja mieti rauhassa, onko työssäsi riittävästi hyvää.

VINKKI: Joskus työtä kuormittavat parisuhdeongelmat tai stressaava elämäntilanne. Selvitä, kumpuaako työtyytymättömyys sittenkin joltain muulta elämänalueelta.

2. Miten tunnistan vahvuuteni?

Nykyammateissa vaaditaan hyvin toisenlaista osaamista kuin ennen. Miten tunnistan omat osaamisalueeni?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

TEE NÄIN: Vahvuutesi voi tarkoittaa ihan muuta kuin sitä, että olet hyvä matematiikassa tai biologiassa. Kelaa elämääsi taaksepäin ja mieti, onko jokin piirre, joka on toistunut pitkin matkaa ja josta olet saanut hyvää palautetta toistuvasti. Oletko porukan yhteen kokoava voima, humoristi, johtaja tai hengenluoja? Vai oletko se tyyppi, jolle on helppo tulla juttelemaan vaikeistakin asioista? Pelkästään joustavuudella ja sosiaalisuudella pärjää pitkälle työelämässä.

Kannattaa myös kysyä ystäviltä tai työkavereilta, millaisia vahvuuksia he sinussa näkevät. Muistele lapsuutesi lempiammatteja ja mieti, minkä asioiden tekemisestä nautit.

VINKKI: Tutkitusti suurin este oppimiselle on oma negatiivinen asenne. Moni on jo koulussa omaksunut asenteen, ettei opi vaikkapa kieliä. Älä sulje itseltäsi ovia, jos et osaa jotain; harjoittelemalla voi oikeasti oppia mitä vain.

Lue myös: 5 ideaa rentoon mutta tyylikkääseen työpukeutumiseen

3. Oma vai some-unelma?

Somessa ihmiset elävät unelmaelämää, jonka rinnalla oma elämä alkaa tuntua ankealta. Miten erotan oikeat unelmani somekateudesta?

TEE NÄIN: Ei kukaan oikeasti istu kaiket päivät vitivalkoisessa, harmonisessa kodissa lattemuki kädessä. On viisasta erottaa, mikä on todellista ja mikä vaikkapa Pinterestin luomaa inspiraatiota ja illuusiota. Mieti, millainen on sinun näköisesi ja kokoisesi unelma. Kirjoita ylös, millaisia asioita ihailet. Arvostatko esim. luovuutta, kykyä visioida, ilahduttaa, organisoida tai johtaa? Silloin saat johtolankoja juuri omista, aidoista unelmistasi.

VINKKI: On tärkeää löytää inspiraatioihmisiä, mutta heidän ei tarvitse olla somejulkkiksia. Innoituksen lähde voi olla oma mummo ja tämän kyky olla läsnä tai ystävä, joka saa olosi aina piristymään.

4. Pitäisikö unohtaa ylisuorittaminen?

Miten lopetan oman työni ylisuorittamisen? Ei kai töissä tarvitse aina olla kympin tyttö, joskus kasikin riittää?

TEE NÄIN: Sinun 80:n prosentin työpanoksesi voi olla toisen 100 prosenttia. Opettele skaalaamaan sitä, teetkö työtä liian kovalla intensiteetillä. Onko työurasi maraton vai satasen pikamatka? Pikajuoksuvauhdilla ei kukaan jaksa kauan, ja kympin tyttö oppii rajansa usein vasta uupumuksen kautta. Muista tankata riittävästi unta, syödä terveellisesti ja tavata ystäviä, mutta älä tee näistäkin asioista suorittamista.

Jos olet suorittaja, opettele priorisoimaan. Joskus epäolennaiset työt vievät aivan liikaa aikaa. Esimerkkinä vaikkapa opettaja, joka stressaa, kun väriliidut eivät ole sävysävyyn järjestyksessä, kun tärkeintä olisi työn tuloksen kannalta opettaminen ja luokan ilmapiiri.

VINKKI: Opi fuskaamaan fiksusti. Esimerkiksi jokaiseen sähköpostiin ei ole pakko vastata välittömästi, ja jokaiseen pyyntöön ei tarvitse vastata myöntävästi.

Lue myös: Näin pukeudut työhaastatteluun (ja saat sen paikan)

5. Miten palautan kipinän?

Minä olen muuttunut, mutta työni ei ole muuttunut mukana. Voinko elvyttää sammuneen motivaationi vai onko edessä alanvaihto?

TEE NÄIN: Nyt on hyvä hetki pitää palaveri itsesi kanssa. Kysy rehellisesti, mikä sinua motivoi ja voitko vielä löytää nykyisessä työssäsi kipinän. Monet ovat kiitäneet työelämässään moottoritien ohituskaistaa. Nyt voi olla hiljentämisen aika. Mieti, mihin konkreettisiin asioihin voit vaikuttaa ja lisää sitä, mikä jo toimii.

Kysele, olisiko mahdollista kouluttautua lisää tai saada työhön vaihtelua; työnantajat suhtautuvat siihen usein yllättävän myönteisesti. Jos kuitenkin huomaat olevasi työhösi pitkäkestoisesti aivan kypsä, voi olla aika suuntautua uudelle uralle. Siinä tapauksessa pohdi ja selvitä rauhassa eri vaihtoehtoja.

VINKKI: Voisitko toteuttaa unelmiasi työn ulkopuolella? Silloin työstä ei ehkä tarvitsisi koko ajan saada isoja kiksejä. Rutiinityö, joka ei purista irti kaikkia mehuja, voi jättää enemmän paukkuja vapaa-ajalle.

6. Miten lopettaa turha haaveilu?

Tein unelmieni aarrekartan, mutta siihen se jäi. En selvästikään ole downshiftaajatyyppiä. Mitä tehdä, etten jäisi taivaanrannan maalariksi?

TEE NÄIN: Aarrekartan ja muiden mielikuvaharjoitusten tarkoitus on antaa alitajunnalle mahdollisuus kertoa, mitä kaipaat ja mihin suuntaan haluaisit kulkea. Unelmointi kannattaa aina, mutta laatikon pohjalle unohtunut kartta ei auta ketään. Unelmointi ilman tekoja on haahuilua.

Mitä voisit tehdä unelmasi eteen jo tänään? Jonkin pienen askeleen pystyt ottamaan vaikka heti. Jos et tee muuta, niin ainakin voit googlata asian, joka sinua kiinnostaa.

VINKKI: Kun suunnittelet tulevaisuuttasi, mieti omia arvojasi. Niiden pohjalta tehdyt päätökset ovat yleensä kestävimpiä.

Lue myös: Oletko sinäkin miellyttäjä?

7. Kuinka päästä yli pettymyksestä?

Olen opiskellut vuositolkulla, mutta nyt tuntuu, että kaikki meni hukkaan. En viihdykään alalla, jolle kouluttauduin, mutta en kestä ajatusta, että opiskelin turhaan.

TEE NÄIN: Aivoilta kestää 90 sekuntia oivaltaa, että jokin valinta ei toiminut. Vältä märehtimistä ja turhaa itsesi syyllistämistä, sillä se on ajanhukkaa ja vie vain voimia. Käytä oivalluksen vapauttama energia uuden strategian tekoon ja tarvittaessa käänny uravalmentajan puoleen.

Mieti myös, miten voit vielä hyödyntää sitä, mitä olet oppinut – ja muista myös nauraa harha-askelille.

VINKKI: Isoja päätöksiä ei kannata tehdä stressaantuneena. Silloin ihminen automaattisesti syyttää itseään, ja aivot ovat kuin tiukkaan puristettu nyrkki. Kun rentoudut, aivot alkavat pikkuhiljaa tuottaa luovia ratkaisuja. Käy ennen vaikean päätöksen tekoa pitkässä suihkussa, nuuhki ihanan saippuan tuoksua ja juo kahvi hitaammin.

 

Vastaukset juttuun antoi Marjaana Herlevi, tamperelainen elämäntehtäväetsivä, uravalmentaja ja opinto-ohjaaja. Hän ehti opiskella seitsemän eri tutkintoa ja työskennellä vuosia eri aloilla, ennen kuin oma intohimo selvisi. Hän on kirjoittanut yhdessä Leena Ståhlbergin kanssa kirjan Omannäköinen elämä, näin teet hyviä valintoja.

Lue myös:

Luksusbrändeille työskentelevä suomalainen Erika: ”Kaikki paitsi luottovaatteet ovat ylimääräistä”

Rajoja rikkova viinintekijä Nea Berglund: ”Työasuni on tuulipuku”

Näin tajusin, että elin jonkun muun haave-elämää

teksti Laura Suomela
kuvat paul berends
Tilaa Elle

Seuraa Elleä