Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Täydellisen ruisleipäjuuren resepti

15.03.2017

Ruisleipäjuuren tekeminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta palkitsee tekijänsä.

Ruisleipäjuuri

120 g ruisjauhoja

Päivät 1–3

1. Sekoita 1 1/5 dl kädenlämpöistä vettä ja 30 g ruisjauhoja käsin isossa lasipurkissa, jossa taikina mahtuu paisumaan noin viisinkertaiseksi. Sulje kansi löyhästi. Jätä purkki lämpöiseen paikkaan, mutta ei yli 29 asteeseen.

2. Jätä purkki noin kolmeksi päiväksi odottamaan käymisprosessin alkamista. Maistele taikinaa toisena päivinä, niin opit tietämään, miltä oikeanlainen leipäjuuri maistuu. Lisää kolmantena päivänä ruokalusikallinen ruisjauhoja ja möyhennä.

Päivä 4

1. Lisää aamulla 60 g ruisjauhoja ja 1 1/5 dl kädenlämpöistä vettä. Illalla käymisen pitäisi olla alkanut. Parhaiten sen huomaa pistävästä, happamasta mausta ja juustoisesta hajusta.

2. Jos haju ja maku ovat kunnossa, jätä purkkiin reilu puoli desiä juurta ja heitä loput pois. Jos taas ne eivät tunnu oikeilta, odota seuraavaan aamuun.

3. Lisää 30 g ruisjauhoja ja 1 1/5 dl kädenlämpöistä vettä. Sekoita.

Päivä 5

1. Taikinajuuren tulisi olla noussut noin viisinkertaiseksi. Rakenne on vaahtoista ja kuplivaa. Säilytä valmista juurta jääkaapissa.

Vinkki! Reseptien ainemäärät ovat hyvin tarkkoja, jotta leipä ei mene pieleen. Mittaa siksi grammat keittiövaa’alla.

Ohje Malin Elmlid
Kuva Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä