Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Millaisia ruokatrendejä Instagramissa nähdään seuraavaksi, Marita Eriksson?

01.04.2018

Marita Eriksson ruokki luovuuttaan äitiyslomalla kuvaamalla koristeltuja smoothiekulhojaan. Se poiki menestyneen Instagram-tilin ja rohkaisi uranvaihdokseen.

Kuka? Marita Eriksson, 34, pitää suosittua smoothieihin, tuorepuuroihin ja terveellisiin jälkkäreihin erikoistunutta
@myblissktchn Instagram-tiliä. Kaksi vuotta sitten äitiyslomalla alkunsa saaneella tilillä on lähes 23 000 seuraajaa.

marita eriksson

Marita Eriksson kirjautui Instagramiin ensimmäisen kerran vain kaksi vuotta sitten, mutta keräsi nopeasti kymmeniä tuhansia seuraajia. Tili innosti kiinteistö- ja sisustusalalla aiemmin viihtynyttä kahden lapsen äitiä vaihtamaan ruoka-alalle.

Kuinka päätit perustaa My bliss ktchn -tilin?

”Olin pahassa sokerikoukussa, kun odotin kuopustani pari vuotta sitten. Vauva-ajan univaje sai turvautumaan sokeriin, mikä vain pahensi oloa. Päätin alkaa huolehtia tervey­destäni paremmin. Nyt tuntuu uskomattomalta, että päätös vaati kahden lapsen synnyttämisen. Päätäni särki sokerista luopumisen jälkeen kaksi viikkoa, ja vieroitusoireissani kokeilin muita tapoja herkutella. Smoothiekulhojen ja raakakakkujen koristelu osoittautui niin rentouttavaksi ja hauskaksi, että aloin kuvata luomuksiani. Mieheni ehdotti, että Instagramissa estetiikkaani saattaisi joku arvostaa.”

Mikä oli käännekohta?

”Mitä enemmän kehityin valokuvaamisessa, sitä enemmän sain seuraajia. Heitä on ympäri maailmaa, joten kirjoitan englanniksi. Yhdysvaltalainen vegaaniruokaan erikoistunut Thrive Magazine kirjoitti tilistäni viime keväänä. Se tuntui imartelevalta, sillä en aloittaessani uskonut, että äitiyslomalla syntyneestä harrastuksestani kehkeytyisi mitään sen kummempaa.”

Mikä on suosiosi salaisuus?

”Ihmiset arvostavat mutkattomia reseptejä. Olen aika suurpiirteinen kokki: harvoin mittaan määriä, kun teen vaikkapa smoothien. Kun aloitin, raakakakut, terveelliset letut ja smoothiekulhot olivat juuri levinneet ruoka­hifistelypiireistä suuremman yleisön suosikeiksi. Ehkä osoitin suurpiirteisillä ohjeillani, ettei terveellisenkään ruoan valmistaminen ole niin vakavaa!”

Millaisia ruokatrendejä Instagramissa nähdään seuraavaksi?

”Avokadoleivät, kulhoruoat ja raakakakut jatkavat suosiotaan, mutta kasvavana trendinä on helppous. Mukaan otettavat bentoboksit, purkkisalaatit ja terveelliset pannarit nostavat suosiotaan. Ravitseva lohturuoka kuvaa ruokatrendejä hyvin juuri nyt. Myös eettisyydestä tulee yhä tärkeämpää: ruokahävikin minimoiminen ja sesonkiajattelu korostuvat.”

Avokadoleipä kahdella tapaa

Paahda pähkinöitä ja siemeniä kerralla tupla satsi ja säilö purkkiin seuraavaa käyttöä varten.

Avokadoleipä kahdella tapaa

kuudelle

6 viipaletta suosikkileipääsi
3 avokadoa
½ sitruuna

Mausteinen pähkinä-siemenmuru

1/4 dl pistaasipähkinöitä
1/4 dl pinjansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
2 rkl kuminan siemeniä
2 rkl korianterin siemeniä
ripaus mustapippuria
ripaus chilijauhetta
½ tl merisuolahiutaleita

1. Paahda kuivalla pannulla keskilämmöllä pähkinät ja siemenet yksi laatu kerrallaan.
2. Kun pähkinät ja siemenet ovat jäähtyneet, jauha ne morttelissa muruksi. Voit myös käyttää tehosekoitinta, jos haluat murusta hienoa.
3. Mausta seos mustapippurilla, chilijauheella ja merisuolalla.
4. Paahda haluamasi leipäviipaleet. Sipaise pintaan oliiviöljyä.
5. Viipaloi avokado ja asettele viipaleet leivälle. Ripottele pähkinä-siemenmuru päälle ja purista vielä sitruunasta mehua.

Pikamarinoidut kasvikset ja harissasienet

8–10 kirsikkatomaattia
½ kurkku
1–2 valkosipulin kynttä
1 tl oliiviöljyä
1 tl balsamietikkaa
½ tl Dijon-sinappia
ripaus suolaa ja pippuria
rasia (200 g) herkkusieniä
1–2 rkl oliiviöljyä
1 rkl harissatahnaa
koristeluun seesaminsiemeniä, merisuolahiutaleita ja tuoretta chiliä

1. Puolita kirsikkatomaatit ja pilko tai siivuta kurkku juustohöylällä. Hienonna valkosipuli. Valmista marinadi sekoittamalla yhteen oliiviöljy, balsamietikka, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita kasvikset marinadissa ja laita hetkeksi jääkaappiin.
2. Putsaa ja viipaloi herkkusienet ja paista niitä kevyesti pannulla oliiviöljyssä. Lisää joukkoon harissatahna ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Muussaa avokado haarukalla ja mausta sitruunamehulla.
4. Paahda leipäviipaleet. Levitä päälle paksu kerros muussattua avokadoa ja lisää marinoidut tomaatit ja kurkut. Asettele harissasienet päällimmäiseksi. Koristele seesaminsiemenillä, merisuolahiutaleilla ja ohueksi siivutetulla tuoreella chilillä.

Uunigreipit

Kardemumman sijasta voit kokeilla uunigreippien mausteena myös timjamia.

Uunigreipit

kuudelle

6 (veri)greippiä
1 dl kookossokeria
1 tl kardemummaa
1 tl merisuolahiutaleita

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
2. Sekoita sokeri, kardemumma ja suola keskenään.
3. Halkaise greipit. Verigreippien lisäksi myös tavalliset greipit käyvät. Tee veitsellä viillot lohkojen kohdalle, jotta hedelmäliha irtoaa syödessä helpommin.
4. Aseta greipin puolikkaat uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Ripottele sokeri-mausteseos niiden päälle.
5. Paista uunissa noin 10–15 minuuttia. Greipit ovat valmiita, kun sokeriseos on hieman karamellisoitunut ja greipit saaneet aavistuksen väriä pintaan.
6. Anna greippien jäähtyä viitisen minuuttia. Koristele halutessasi mustilla suolahiutaleilla ja tarjoile esimerkiksi maustamattoman jugurtin ja pistaasipähkinämurun kanssa.

Kerrosjälkkäri raakakakkumurulla

Raakakakkumuru maistuu taivaalliselta myös maustamattoman jogurtin kanssa. Muru säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa muutaman päivän.

Kerrosjälkkäri raakakakkumurulla

kuudelle

3 kiiviä
6 dl kauravispiä
2 tl punajuurimehu-jauhetta
aitoa vaniljaa
pari kourallista vadelmia

Raakakakkumuru

2 dl kauraleseitä
3 dl kuivattuja mulperimarjoja
3 tuoretta taatelia
2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
1 dl pekaanipähkinöitä
½–1 tl merisuolahiutaleita
ripaus kardemummaa
ripaus aitoa vaniljaa

1. Lisää raakakakkumurun aineet tehosekoittimeen tai tehokkaaseen blenderiin. Murun tulisi olla melko kuivaa, mutta muovailtavissa.
2. Pilko kiivi. Vatkaa kauravispi vaahdoksi ja värjää se punajuurimehujauheella. Mausta vaniljalla. Voit käyttää myös soija- tai kookoskermaa. Kauravispi on luonnostaan makeaa, joten ripaus vaniljaa riittää.
3. Annostele lasiin tai purkkiin kerroksittain raakakakkumurua, vispattua vaahtoa, pilkottua kiiviä ja vadelmia. Koristele ja viimeistele annos hieman kohmeisilla vadelmilla tai vaikka syötävillä kukilla.

Lue myös:

Gluteenitonta ruokaa helposti – ruokabloggaaja Tuulia Talvio jakaa parhaat vinkkinsä

Brekku in bed -yrityksen perustajat Anna ja Tara puhuvat hitaiden aamujen puolesta

PS Olen vegaani -kanavan perustajat: ”Suurin osa seuraajistamme on sekasyöjiä”

teksti Jaana Forsberg
kuvat Mari Lahti
Tilaa Elle

Seuraa Elleä

The access_token provided is invalid.