Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Ruokabloggaajan top 3: Gluteenittomat kasvisruokareseptit

08.01.2018

Tuulia Talvio on helsinkiläinen ruokabloggaaja ja -kirjailija, joka on erikoistunut gluteenittomiin resepteihin.

Kun teet kerralla suuremman satsin ja pakastat osan, muffinsseja riittää pitkäksi aikaa aamu-, väli- tai iltapalaksi.

Suolaiset porkkana-muffinssit

6–8 muffinssia

Gluteenittomien muffinssien ainekset:

2 rkl chia-siemeniä + 6 rkl vettä (tai kaksi kananmunaa)
2 1/2 dl raastettua porkkanaa (kolme isoa porkkanaa)
1 1/2 dl raastettua kesäkurpitsaa (noin 10 cm pala kesäkurpitsaa)
4–5 aurinkokuivattua tomaattia
3 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
4 rkl oliiviöljyä
1 1/2 dl tattarijauhoa (tai muuta gluteenitonta jauhoa)
1/2 dl (täysjyvä)riisijauhoa
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

koristeeksi
1/2 dl kurpitsan- ja / tai auringonkukansiemeniä

Näin valmistat gluteenittomat muffinssit:

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chia-siemenet veteen isossa kulhossa ja anna turvota hetken aikaa.

2. Raasta porkkana ja kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi. Sekoita kasvikset, aurinkokuivatut tomaatit, timjami ja oliiviöljy chia-siementen (tai vaihtoehtoisesti kananmunien) joukkoon ja aseta hetkeksi sivuun.

3. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja lisää ne sitten muiden ainesten joukkoon. Sekoita huolellisesti. Taikina saa olla tahmeaa. Jos se tuntuu liian kostealta, lisää hieman jauhoja.

4. Lusikoi taikina muffinssivuokiin ja koristele siemenillä. Paista muffinsseja 20–22 minuuttia. Voit kokeilla muffinssien kypsyyttä esimerkiksi cocktail-tikun avulla. Muffinssit ovat kypsiä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna muffinssien jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Valmiit muffinssit säilyvät jääkaapissa noin 2–3 päivää.

Täytetyt bataatit ovat esimakua Vegmeals-ateriasuunnitelmasta. Kiireinen leikkaa bataatit puoliksi, jolloin ne kypsyvät 20–30 minuutissa.

Linsseillä täytetyt bataatit

neljälle

Ainekset:

4 bataattia
oliiviöljyä
1 keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
2 prk punaisia linssejä
1 prk (400 ml) tomaattimurskaa
100 g lehtikaalia, pieniksi paloiksi revittynä
1 tl kurkumaa
1 tl kuivattua basilikaa
suolaa ja mustapippuria

Lime-korianterikastike

1 prk kaura-creme fraichea
1 lime
iso kourallinen tuoretta korianteria
suolaa ja mustapippuria

Näin valmistat täytetyt bataatit:

1. Aseta bataatit uunipellille leivinpaperin päälle ja lorauta niiden päälle oliiviöljyä. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmenneet sisältä.

2. Valmista lime-korianterikastike. Purista limen mehu kaura-creme fraichen joukkoon ja hienonna mukaan korianteri. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna vetäytyä jääkaapissa.

3. Pilko sipulit ja kuullota muutama minuutti pannulla oliiviöljytilkassa. Lisää pannulle linssit, tomaattimurska ja lehtikaali ja sekoita. Anna hautua viitisen minuuttia, lisää mausteet ja anna hautua toiset 5 minuuttia. Tarkista maku.

4. Kun bataatit ovat kypsyneet, leikkaa niihin varovasti veitsellä syvä viilto ja annostele koloihin linssitäytettä. Viimeistele lime-korianterikastikkeella.

Mustikka-raakapuuro

kahdelle

Raakapuuron ainekset:

1 ½ dl tattarisuurimoita
½ dl cashew-pähkinöitä
1 päärynä
2 dl pakastemustikoita
1 tuore taateli, kivi poistettuna
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl vaniljajauhetta
1 dl riisimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
tarjoiluun esimerkiksi tuoreita marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä

Näin valmistat raakapuuron:

1. Huuhtele tattarisuurimot huolellisesti ja laita ne likoamaan isoon kulhoon yön yli. Liota myös cashew-pähkinöitä omassa kulhossaan yön yli.

2. Huuhtele tattarisuurimot ja cashew-pähkinät aamulla ja lisää ne tehosekoittimeen. Pilko mukaan päärynä ja lisää mustikat, taateli, sitruunamehu, vaniljajauhe ja riisimaito. Sekoita ainekset tasaiseksi puuroksi. Jos puuro tuntuu liian paksulta, lisää joukkoon hieman nestettä.

3. Kaada puuro kulhoihin. Koristele tuoreilla marjoilla, hedelmillä ja pähkinöillä. Valmis puuro säilyy jääkapissa tiiviissä lasipurkissa 1–2 päivää.

Lisää reseptejä löydät Tuulian blogista.

Lue myös:

Suosittujen vegetubettajien jälkkärivinkki: Vegaaninen tiramisu

PS Olen vegaani -kanavan perustajat: ”Suurin osa seuraajistamme on sekasyöjiä”

Se täydellinen gluteiiniton kakku on tässä – katso Ellen resepti!

 

Teksti
Kuvat Mari Lahti
Tilaa Elle

Seuraa Elleä