Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Gluteeniton ja vegaaninen kakkupohja + 3 herkullista täytettä

16.05.2019

Kolme makua, kolme koristelutapaa, mutta vain yksi kakkupohja. Mikä parasta: gluteeniton ja vegaaninen kakkupohja käy monille erikoisruokavalioisille, eikä kakkujen koristelu vaadi muuta kuin luovuutta ja ronskia otetta.

Kakkupohja

1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 dl riisijauhoja
1 tl ksantaania
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
ripaus suolaa

2 rkl rypsiöljyä
2 dl mantelimaitoa
1,5 tl omena-siiderietikkaa
1/5 tl vaniljatahnaa

gluteenittomia korppujauhoja

Valmistusohje:

1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita toisessa astiassa manteli-maito, rypsiöljy, omenasiiderietikka ja vaniljatahna hyvin sekaisin.
4. Kaada mantelimaito-seos kuivien aineiden sekaan ja sekoita, kunnes taikina on tasainen. Älä vispaa.
5. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Voitele reunat rypsiöljyllä ja korppujauhota ne.
6. Kaavi taikina vuokaan.
7. Paista kakkupohjaa 180 asteessa noin 40 minuuttia.
8. Ota kakkupohja uunista ja irrota irtokakku-pohjavuoan reunat.
9. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen halkaisemista ja täyttämistä. Kakkupohja kohoaa uunissa, joten halutessasi voit tasoittaa pohjan terävällä veitsellä. Jos leivot kakkupohjan edellisenä päivänä, suojaa se kuivumisen estämiseksi joko kakkukuvulla tai folioon käärimällä ja laita jääkaappiin odottamaan täyttämistä.

Käytä irtokakkupohjavuokaa, jonka halkaisija on noin 17 cm. Leivo korkeaa kakkua varten kaksi pohjaa.

Hilloa ja kukkia

4 dl kotimaisia pakastevadelmia
4 rkl vettä
3 rkl chiansiemeniä
3 rkl vaahterasiirappia
3 dl kasvipohjaista vaahdotettua vispiä

syötäviä kukkia

Valmistusohje:

  1. Laita marjat pieneen kattilaan veden kanssa. Kuumenna keskilämmöllä välillä sekoitellen.
  2. Kun marjat ovat sulaneet, survo niitä hieman esimerkiksi haarukalla tai perunasurvimella.
  3. Lisää chiansiemenet ja vaahterasiirappi.
  4. Anna seoksen hautua noin 5 minuuttia välillä sekoitellen.
  5. Kun seoksen rakenne muistuttaa hilloa, ota se pois lämmöltä ja anna jäähtyä. Hillo säilyy kannellisessa purkissa jääkaapissa muutaman päivän.
  6. Levitä jäähtynyt hillo kakkupohjien väliin.
  7. Vaahdota kylmä vispi kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  8. Kuorruta kakku vaahdotetulla vispillä ja koristele kukilla.

Kreemiä ja hattaraa

200 g maidotonta margariinia
200 g vegaanista tuorejuustoa
1 tl aitoa vaniljajauhetta
9 dl tomusokeria
2–3 tl matcha-jauhetta

hattaraa
strösseleitä

Valmistusohje:

  1. Anna margariinin pehmentyä huoneenlämmössä.
  2. Vatkaa huoneenlämpöistä margariinia sähkövatkaimella muutama minuutti, kunnes margariinin väri muuttuu vaaleammaksi ja sen rakenne on kuohkea.
  3. Lisää vegaaninen tuorejuusto ja jatka vatkaamista.
  4. Sekoita erillisessä astiassa matcha-jauhe ja vaniljajauhe tomusokerin sekaan.
  5. Lisää sitten tomusokeriseosta 1 dl kerrallaan siivilän läpi samalla vatkaten. Jatka vatkaamista kärsivällisesti, jotta saat hyvän kreemimäisen koostumuksen.
  6. Levitä kreemiä kakkupohjien väliin ja kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin.
  7. Koristele hattaralla ja strösseleillä juuri ennen tarjoilua.

Varmista tarvittaessa ainesten gluteenittomuus ja vegaanisuus. Punaiset kakkukoristeet, kuten strösseli tai hattara, saattavat sisältää eläinperäistä väriainetta.

Suklaata ja strösseleitä

250 g tummaa suklaata
4 dl kaurapohjaista vispiä

strösseleitä

Valmistusohje:

  1. Vaahdota kylmä vispi kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  2. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa noin 30 sekunnin pätkissä välillä sekoittaen. Anna jäähtyä.
  3. Lisää sula suklaa vispi-vaahtoon ja vatkaa tasaiseksi.
  4. Levitä suklaakuorrutetta reilu kerros kakkupohjien väliin ja kakun päälle.
  5.  Koristele strösseleillä.

Marita Eriksson, 35, pitää kasvipohjaiseen ruokaan, aamupaloihin ja herkkuihin erikoistunutta Instagram-tiliä nimeltä @myblissktchn.

Lue myös:

Bliss balls -reseptit, jotka vievät kielen mennessään

Ihana brunssi-idea: Luksusvohvelit

Se täydellinen gluteiiniton kakku on tässä – katso Ellen resepti!

 

resepti ja kuvat Marita Eriksson
Tilaa Elle

Seuraa Elleä