Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Elle tapasi The Bread Exchange -ilmiön aloittajan, Malin Elmlidin

08.03.2017

Malin Elmlid alkoi reissata ympäri maailmaa leipätaikinan hapanjuuri käsilaukussaan. Nyt leivän leipominen on hänen ammattinsa.

Helsinkiläistynyt, ruotsalaissyntyinen Malin Elmlid, 36, on leivän rakastaja ja The Bread Exchange -ilmiön aloittaja.

Hyvä leipä on Malinin mielestä vähän kuin suomalainen muotoilu: pelkistettyä ja laadukasta.

Hyvä leipä on Malinin mielestä vähän kuin suomalainen muotoilu: pelkistettyä ja laadukasta.

Miten rakastuit leipään?

Yhdeksän vuotta sitten asuin Berliinissä ja olin töissä muotialalla. Välttelin leipää hiilihydraattien vuoksi. Matkalla Kööpenhaminassa sorruin maistamaan niin ihanaa vaaleaa leipää, etten voinut enää kuvitella eläväni ilman sellaista. Päätin opetella leipomaan leipää itse. Ensimmäiset leipäni olivat littanoita, mutta kun onnistuin tekemään hyvän leivän, söin sen kokonaan yksin. Nyt ajattelen, että viimeinen ateriani olisi leipää ja voita.

Mikä on The Bread Exchange?

The Bread Exchange on aloittamani ilmiö, jossa leipää leipomalla tehdään hyvää. Se alkoi, kun matkustin työni puolesta eri maiden muotiviikoille ja kuljetin hapanjuurta laukussani. Leivoin koko ajan.  Koska leipää tuli niin paljon, aloin jakaa sitä ihmisille.

Aloin saada vastalahjoja, kuten viiniä, hilloa, juustoa tai levyjä. Päätin alkaa matkustaa ympäri maailmaa ja leipoa leipää eri ihmisten kanssa. Ikimuistoisinta oli afgaaninaisten luona. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta leipoessa sillä, uskonnolla, sosiaaliluokalla tai sukupuolella ei ole väliä.

Idea on, että kun hyvää tarkoittaen antaa omastaan, saa moninkertaisesti takaisin. Nyt ilmiön ympärille on syntynyt kirja ja blogi.

Mikä leivässä kiehtoo?

En tiedä, millä muulla voisi olla yhtä suuri arvo. Leipä on ikään kuin kaiken ruoan metafora ja rauhanpiippu, joka yhdistää ihmisiä.

Mikä kannattaa muistaa leipoessa?

Tärkeintä on käyttää laadukkaita raaka-aineita, niissä ei voi oikaista. Teollisuudessa hapanjuuri korvataan hiivalla, mutta vain juuresta syntyy oikeasti terveellistä leipää.

Mitä keittiöstäsi löytyy aina?

Sitruunoita, sveitsiläistä gruyère-juustoa ja voita, jossa on kunnolla merisuolaa. Tällä hetkellä asun Suomessa. Täältä saa niin hyvää ruisleipää, että sitä ei tarvitse leipoa itse. Teen kuitenkin vaaleaa leipää, jonka pintaan paistan rapean ja paahtuneen kuoren.

Teksti
Kuvat Fabian Björk
Tilaa Elle

Seuraa Elleä