Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Lapin-matka on uusi surffiloma

11.02.2016

Miksi lähteä surffilomalle Meksikoon, kun voi matkustaa Lappiin? Tässä 5 vinkkiä, joilla vietät uudenlaisen tunturiloman.

1. Unohda laskettelupakko

Lappiin voi mennä, vaikka ei pysyisi pystyssä suksilla tai laudalla.

Olin tammikuussa Pyhätunturin Kaamosfestivaalilla, jonka ohjelmassa oli laskemisen lisäksi joogaa ja itsetuntemusta.

Mukana oli ystävä, joka oli ensimmäistä kertaa Lapissa ja joka oli kokeillut laskettelua viimeksi lapsena.

”Oooooo”, hän henkäisi, kun saavuimme taksilla hotelli Pyhätunturin pihaan ja tähyilimme sakeassa lumisateessa tunturin huipulle.

”Oooo”, hän henkäisi uudelleen, kun näki hotellin ikkunoista aukeavan maiseman, Lappia silmänkantamattomiin.

Laskettelutaidoton ystäväni ehti loman aikana lumikenkäillä, joogata, uida avannossa, nousta Soutajan tunturin laelle ja snowsurffata sieltä alas.

Lappi_6

2. Mene metsään

Laskea ei ole pakko, mutta luontoon on päästävä.

Helpointa se on lumikengillä. Lumikenkäily on lajien aatelia, sillä siihen pystyy jokainen, joka osaa kävellä.

Unohtumattomin kokemus on vaeltaa tunturin huipulle. Ensin hoitamatonta metsätietä, sitten loivasti nousevaa polkua. Pian maisemat alkavat huimata: joka puolella laventelinväristä taivasta, aavaa tunturimaisemaa, koskematonta puuteririnnettä ja lumesta raskaita puita.

Kävimme tunturin laella ja snowsurffasimme (tai pyllähtelimme) sieltä alas. Siinäkin muuten laji, jota voi kokeilla kuka tahansa.

Vuoristotaudin ensimmäinen oire on, kun alat jo Lapissa kuumeisesti suunnitella, miten ja milloin pääset tunturiin takaisin.

Lumikenkäretkiä voi buukata Pyhän nettisivuilta. Snowsurffaus-retkiä Soutajan tunturille järjestää Lucky Ranch.

Lappi_3

3. Yhdistä kaverit ja kuntoilu

Ruotsinlaivat ja Lapin hiihtokeskukset ovat parhaimmillaan, kun niissä välttää yökerhoja. Tässä idea: lähde ystäväporukalla Lappiin välttämään yökerhoja.

Se ei edes ole vaikeaa, kun loman ottaa kuntoilun kannalta. Aamulla salille, jossain välissä murtsikoimaan, iltapäivällä palauttava lumikenkäilylenkki. Sitten venyttelyä ja sauna. Miksi pestä hiukset tänään, kun ne voi pestä ylihuomennakin.

Kuka jaksaa valvoa yli kymmeneen?

Lappi_4

4. Tee jotain, mitä hollantilaisturisti tekisi

Matkailu on Lapin tärkein elinkeino, ja se näkyy. Hiihtokeskuksissa on nykyään tarjolla joka sortin elämyspalveluita.

Pyhätunturin kupeessa sijaitsevalla Lucky Ranchilla pääsee kokeilemaan lännenratsastusta, yöpymään iglussa tai lillumaan paljussa pakkastaivaan alla.

Vai lähtisikö pilkille? Jääkiipeilemään? Kelkkasafarille? Tai vaikka vain saunaan ja siitä suoraan lumihankeen?

Toimii ihan perus-espoolaisellekin.

Lappi_2

Luulit, että kaamos on pelkkää pimeyttä? Väärin: se on myös lempeää valoa ja lumiterapiaa.

5. Pyri kohti kaamosta, ei siitä pois

Etelä-Suomessa on tapana ajatella, että pohjoisen kaamos on jotain vielä synkempää kuin Espoon lumeton marraskuu. Siksi kaamosta lennetään pakoon. Väärin!

Uusin juttu on mennä Lapin kaamoksen sydämeen. Sillä kaamos on lempeä, kaamos rauhoittaa. Rapeimpina pakkaspäivinä kaamos tarkoittaa sitä, että koko lyhyen valoisan ajan on joko aamu- tai iltarusko ja taivas leiskuu pinkin sävyissä.

Kaiken lisäksi kaamos on sopivan hard to get: ensi kerran siitä voi nauttia vasta marras-joulukuussa. Siihen saakka pitää tyytyä keväthankiin.

Teksti ja kuvat Hanna Tohtua
Tilaa Elle

Seuraa Elleä