Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Konmarittaja Iina: ”Kyllästyin pursuaviin varastoihin”

18.03.2017

Muotoilija Iina Kettuselle, 31, karsiminen on opettanut vaatekaapin vaalimista.

Olemme asuneet poikaystäväni kanssa viidessä eri kaupungissa, joista kolme sijaitsi ulkomailla. Muutot aloittivat karsimisen, mutta varsinainen herätys tapahtui, kun palasimme takaisin Suomeen. Kyllästyimme pursuaviin varastoihin ja karsimme tavaraa valtavat määrät. Heitimme pois kaiken sellaisen, mitä emme olleet käyttäneet vuosiin.

Vaikeinta on luopua sellaisista asioista, jotka on saanut joltain toiselta. Minulla on esimerkiksi säästössä kaikki vaatteet, jotka vaatesuunnittelijasiskoni on minulle tehnyt.

Kun kuulin KonMari-oppaasta, olimme jo oikeastaan tehneet kaiken saman mutta omaan tyyliimme. Karsiminen tuntui vapauttavalta. Tulin onnelliseksi annettuani tai myytyäni vaatteita jollekulle, joka ilahtui niistä silminnähden. Samalla tiesin entisen vaatteeni saavan hyvän kodin.

Kun hankin itse jotain, ostan yleensä käytettyä. Huolehdin siitä, että tavaroilla ja huonekaluilla on tarinansa ja historiansa. Samaa filosofiaa haluan jakaa myös oman merkkini, Field Dayn, kanssa. Laadukas nahkatuote vain paranee vanhetessaan, ja patina kertoo elämästä.

Karsiminen on opettanut vaatekaapin vaalimista. Pesen ja huollan vaatteitani tarkoin ja saankin usein kuulla hersyviä nauruja tai turhautuneita huokailuja siitä, miten lajittelen pyykkini.

Pesen tekstiilit materiaaleittain ja lajittelen erikseen valkoisen, beigen, punaisen, harmaan, sinisen ja mustan. Juuri siksi useat vaatteeni näyttävät uusilta viidenkin vuoden käytön jälkeen.

Yhdistelemättä paras

Viihdyn yksiosaisissa asuissa kuten haalareissa ja mekoissa, joiden kanssa ei tarvitse miettiä ylä- tai alaosaa. Rakkaimpia ovat muutamat Vuokon vintagehaalarit, joiden toivon kestävän hyvällä huollolla loppuelämäni.

Yli rajojen

Vaikka väriskaalani on muuten hillitty, minulla on muutama näyttävä asu, kuten tämä Satu Maarasen mekko. Sen käyttöä en epäröi arkenakaan.

Luottopöksyt

Minulla on siskoni merkin, Month of Sundaysin, neulehousuja joka värissä. Ne ovat kepeät jalassa ja tuovat materiaalillaan yksinkertaiseenkin tyyliin pienen lisän, joka tekee asusta mielenkiintoisen.

Muuttuminen sallittua

Vaatekaappi muuttuu ajan saatossa. Vanhemmat ystäväni ovat tottuneet näkemään minut mustissa, mutta karsimisen jälkeen vaatekokoelmani on väriskaalaltaan melko päinvastainen.

 

Lue myös:

Kyllästyitkö heti uusiin kenkiisi tai alesta löytyneeseen laukkuun? Tässä syy!

Hanna Gullichsen on minimalismin ystävä

Konmarittaja Jaana: ”Karsin pakon sanelemana”

teksti anna pirkola
kuvat mari lahti
Tilaa Elle

Seuraa Elleä