Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Kaksion sisustus syntyy pohjoismaisesta designista

28.06.2017

Tukholmalaisen kaksion sisustuksen kaava: pohjoismainen design ja 
outside of the box -ajattelu.

Carina Litorell työskentelee sairaanhoitajana. Hän asuu lääkäri-miehensä Jacobin ja Thaimaasta pelastetun Met-löytökoiran kanssa Tukholman Mosebackenilla.

 

Liian vähän säilytystilaa keittiössä? Laita padat ja pannut reippaasti näkyville. Et tarvitse hyllyjä, kun kiinnität seinään simppelin metalliritilän.

 

Kun lapset muuttivat kotoa, ruotsalaiset Carina ja Jacob Litorell huomasivat haikailevansa Visbyn-saaristokodistaan Tukholman sykkeeseen. Designia ja taidetta rakastava pariskunta päätti vaihtaa Gotlannin rauhallisuuden pääkaupungin kulttuurielämään. Kolme vuotta sitten he ostivat 78 neliön kaksion Mosebackenin kukkuloilta Södermalmin kaupunginosasta.

Kauniit astiat ja purnukat ovat keittiössä esillä Norrgavelin avohyllykössä.

 

Kun säilytät ruoka-aineita ja astioita avohyllykössä, ne on helppo napata käyttöön tarvittaessa.

 

Entinen omistaja oli remontoinut valoisan asunnon juuri sellaiseksi, mistä Carina ja Jacob olivat Visbyssä unelmoineet: pohjaratkaisu ja materiaalivalinnat vastasivat täysin heidän makuaan.

”Kävimme katsomassa muitakin asuntoja Tukholmassa. Ne kaikki olisivat kuitenkin vaatineet valtavaa remonttia, jotta olisimme saaneet kodista omannäköisemme. Tässä asunnossa taas jokainen yksityiskohtakin vastasi toiveitamme. Se oli jo melkein omituista. Samalla oli ihanaa, että saatoimme muuttaa suoraan sisään”, Carina kertoo.

Lue myös: Tukholmalainen kaksio on maustettu tummilla sävyillä

Stolabin suuri ruokapöytä on tehty kahdesta osasta. Lilla Ålandin pinnatuolit on maalattu valkoisiksi ja pähkinänruskeiksi. Pöydän päällä huomion vie Gino Sarfattin Flos-kattovalaisin.

 

Vie boheemipisteet kotiin: maalaa 
ruokapöydän tuolit muutamalla eri värillä tai yhdistele pöydän ympärille joukko erilaisia tuoleja.

 

Vaaleaan keittiöön tulvii valoa suurista kaari-ikkunoista, ja lattian materiaalina käytetty ranskalainen kaakeli tekee tilasta persoonallisen. Olohuone on niin korkea, että sinne mahtuu hyvin avara parvi, jonne on sijoitettu vieraspedit perheen lapsille. Parven sängyissä maatessa näkee suoraan ulos olohuoneen ikkunoista, joista avautuu näkymä Tukholman yli.

Kaikkialla asunnossa on taidetta ja designklassikoita. Pariskunta myi ennen muuttoaan miltei kaikki vanhat huonekalunsa – lukuun ottamatta rakkaimpia, huuto-kaupoista keräämiään aarteita, jotka he lennättivät Visbystä Tukholmaan.

Svenssonin sohvan vieressä on siro Tati-sohvapöytä, taulu on taiteilija Birger Birger-Ericsonin. Lauritzin huutokaupasta hankittu persialaismatto ostettiin tähän kotiin suoraan ystävän lattialta.

Uusien huonekalujen hankkiminen oli kaikkea muuta kuin epämiellyttävä tehtävä, sillä Carinan ja Jacobin harrastus on pohjoismaisen designin ja taiteen kerääminen huutokaupoista ja netistä.

”Me molemmat rakastamme metsästää huonekaluja Bukowskisin ja Lauritzin huutokaupoista. Meillä on siinä selkeä visio: etsimme vain ja ainoastaan pohjoismaalaisia 1920–70-luvun esineitä”, Carina sanoo.

Lue myös: 10 X LUNCH PLACES IN STOCKHOLM 

Keittiön oleskelunurk-kauksen päätähti on Alvar Aallon tarjoiluvaunu. Karin-nojatuolit ovat Bruno Mathssonsin. Louis Poulsenin PH 5 -riippuvalaisin on klassikko.

 

Unohda pölyttyneet sisustussäännöt. Tuo olohuone keittiöön ja roudaa ruokapöytä toiseen huoneeseen.

 

Tässä kodissa jumaloidaan etenkin ruotsalaista arkkitehtia ja huonekalusuunnittelijaa Bruno Mathssonia, jonka kädenjälkeä ovat muun muassa keittiön mustat nojatuolit. Seinillä taas voi ihailla omistajien lempitaiteilijoiden, Madeleine Pykin, Lars Lerinin ja Marie-Louise Ekmanin, teoksia.

Parvelle mahtuvat vierassängyt lapsille. Seepra-kuosinen nojatuoli on Kerstin Hörlin-Holmquistin suunnittelema Skrindan ja kattolamppu Jonas Bohlinin suunnittelema Star 6.

 

Hyödynnä huonekorkeus: leveä parvi toimii säilytystilana tai lasten vierashuoneena.

 

Huomiota herättää myös huonekalujen sijoittelu: aluksi muuttomiehet kantoivat ne perinteisille paikoille: sohva olohuoneeseen, nojatuolit sen ympärille ja ruokapöytä keittiöön. Carinen ja Jacobin silmät kuitenkin aukesivat, kun he siirsivät isojen juhlien vuoksi ruokapöydän olohuoneen keskelle ja sohvan keittiöön – väliaikaiseksi tarkoitettu sisustus toimikin alkuperäistä paremmin, joten se sai jäädä. Nyt illallista nautitaan pitkän pöydän äärellä olohuoneessa ja keittiössä on viihtyisä oleskelunurkkaus, jossa voi nauttia aperitiiveja tai lukea lehtiä Alvar Aallon tarjoiluvaunun 
ympärillä.

Carina on teetättänyt eteisen japanilaishenkisen tilanjakajan lasista ja tummasta wengé-puusta.

Lue myös: Tiia Vanhatapion tärpit Tukholmaan 

 

toimittanut Saara Ritvos
kuvat Karin Björkqvist
Tilaa Elle

Seuraa Elleä