Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Kauhtunut sohva eikä lainkaan sänkyä –  tällainen on Coco Chanelin koti

30.09.2017

Kun kutsu käy Gabrielle Chanelin salaperäiseen pariisilaiskotiin, ei vastausta tarvitse miettiä kahdesti, totesi Ellen päätoimittaja Taru Marjamaa.

Pariisin Rue de Cambon 31 on muotimaailman legendaarisimpia osoitteita. Siellä sijaitsee Chanelin liike, joka on tuttu monista elokuvista ja tarinoista. Moni ei tiedä, että kuuluisan liiketilan yhteydessä sijaitsee merkin perustajan, Gabrielle ”Coco” Chanelin koti.

len saanut salaperäisen kutsun saapua Rue de Cambonille: luvassa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä näkemään asunto, jossa Coco asui. Aikaisemmin asuntoon ovat saaneet kurkistaa esimerkiksi Rihanna ja Kristen Stewart, joten kutsu tuntuu suurelta kunnialta.

Parfymööri Olivier Polgen luoma Gabrielle-tuoksu on kunnianosoitus Cocon ja Boyn rakkaustarinalle. Tuoksu on väriltään kuin samppanja, ja klassinen pullo on jatkumoa muille, ikonisille Chanel-tuoksuille.

Chanel-liike on toiminut pohjakerroksessa 20-luvulta saakka, jolloin Chanel hankki koko Rue de Cambon 31:n kiinteistön haltuunsa. Pohjakerroksesta ylöspäin nousevat yleisöltä suljetut legendaariset kierreportaat, joilla Coco aikoinaan istui ja katsoi peilien kautta muotinäytöksiään. Ompeluateljee sijaitsi liiketilan yläpuolella ja on nyt lähinnä toimistokäytössä.

Kierreportaat johtavat kolmanteen kerrokseen asti, jossa sijaitsee Cocon koti. Asunto on jätetty pitkälti alkuperäiseen tilaan. Eteisessä on Coco Chanelin lempinojatuoli, joka on nähty useasti myös muotilehdissä. Tuoli oli kadoksissa vuosia, kunnes Chanelin pääsuunnittelija Karl Lagerfeld löysi sen sattumalta huutokaupasta – aikamoinen sattuma.

Cocon kauhtunut lempisohva

Asunnossa tuoksuu hieman museolta ja kirjahyllyjen vuoksi myös pölyltä. Olohuoneen vaaleanruskealla, hieman kauhtuneella mokkasohvalla istuessa alkaa väkisin pohtia, ketkä kaikki maailmantähdet ovat rupatelleet juuri tämän sohvan äärellä Cocon kanssa.

 

Coco Chanelin koti on jätetty pitkälti alkuperäiseen tilaan, aavistuksen kauhtunutta olohuoneen sohvaa myöten.

 

Asunnossa on itämaisin ornamentein koristeltuja seiniä ja sermejä. Chanelin edustaja kertoo, että meidän kannattaa katsella asuntoa tarkoin, sillä Chanelin uusin tuoksulanseeraus – nimeltään Gabrielle – on saanut inspiraationsa asunnon omistajan elämästä. Asunnossa on runsaasti patsaita, kirjoja ja kauniita korurasioita. Etenkin yksi korurasioista on juuri tällä hetkellä merkityksellinen, sillä se toimi uuden tuoksun pullon ulkoasun innoittajana.

Yhtäkkiä huomaan asunnossa kummallisuuden. Missä on makuuhuone ja sänky? Entäpä keittiö? Niitä täällä ei ole koskaan ollut, sillä Coco yöpyi aina Pariisin Ritz-hotellissa, jossa hänellä oli oma erityishuoneensa. Cocon koti on siis päiväasunto, jossa hän tapasi asiakkaitaan tai istui iltaa ystäviensä kanssa. Kenties Coco pitkän työpäivän päätteeksi oikaisi koipensa silloin tällöin olohuoneen sohvalle, joka tuntuu olevan asunnon sielu. Näin erikoista asumisratkaisua voi odottaa vain muodin legendalta.

Coco Chanelin koti on jätetty pitkälti alkuperäiseen tilaan, aavistuksen kauhtunutta olohuoneen sohvaa myöten.

Cocon ja Boyn rakkauden tuoksu

Tapaan vielä seuraavana päivänä Place Vendômella Chanelin konttorilla Gabrielle-tuoksua vuosia kehitelleen 
parfymöörin Olivier Polgen. Hän kertoo inspiroituneensa Cocon ja Boyn eli Arthur Capelin raastavasta yhdeksän vuoden rakkaustarinasta. Vaikka Boy toimi suhteessa pelurin elkein, ei Coco silti koskaan unohtanut Boyta. Mies oli Cocon muusa vielä traagisen kuolemansa jälkeenkin.

Olivier on saanut varmasti verenperintönä erityisen hyvän tuoksunenän, sillä hänen isänsä Jacques Polge loi Chanelin edellisen menestystuoksun Chancen vuonna 2012. Isän ja pojan aivoitusten varassa on siis se, miltä miljoonat Chanel-naiset tänä päivänä tuoksuvat.

Lue myös:

10 tapaa: päivitä kauneusrutiinit

Koti kuin satulinna – kurkkaa Ruotsin Elle Decorationin päätoimittajan kotiin

 

Teksti
Kuvat Chanel ja Taru Marjamaa
Tilaa Elle

Seuraa Elleä