Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Huippustailisti Anna Komonen: ”Tyylini on keskeneräinen, ja niin sen kuuluukin olla”

11.05.2018

Huippustailisti Anna Komonen, 47, tietää, että asu on onnistunut, kun siinä on jotakin vähän vinksallaan.

Asussa pitää olla jotain sattumanvaraista, jotain taianomaista. Täydellisyys on epäkiinnostavaa: kiehtova tyyli syntyy säröistä, kuten epäsopivista väriyhdistelmistä tai romanttisen ja minimalistisen parittamisesta. Onnistunut asu vaikuttaa siltä, ettei sitä ole harkittu loppuun asti.

Ihailen naisia, joiden tyylissä ja persoonassa on jotakin salaperäistä. Inspiroidun Tove Janssonin tavasta pukeutua herrainvaatteisiin, mutta välillä haluan olla oman elämäni Charlotte Rampling tai Angelica Huston – seksikäs ja sensuelli. Eleganssia ei voi opetella. Jos sitä on, pukeutuminen seuraa perässä.

 

Tyylini on keskeneräinen, ja niin sen kuuluukin olla.

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaivaton tyylini johtuu ajanpuutteesta. Asun 9-vuotiaiden kaksosteni kanssa kolmistaan, mikä tarkoittaa sitä, että arki on hektistä eikä pukeutumiselle tai sen fiilistelylle jää juuri koskaan tarpeeksi aikaa. Vaikka välillä toivon edes muutaman minuutin lisää aikaa itselleni, kuolisin tylsyyteen ilman pikkufilosofejani.

Tyylini on keskeneräinen, ja niin sen kuuluukin olla. En halua alistua ja pukeutua iän takia tylsästi. Vedän pilottitakin niskaani vielä kuusikymppisenäkin.

Käytän kaikkia vaatteitani sekä arjessa että juhlassa. Töihin puen kalliin designer-hankintani esimerkiksi tennareiden kanssa. Mitä kalliimpi tuote, sitä enemmän käyttökertoja se ansaitsee. Mitä järkeä on säilyttää tyyristä hankintaa pukupussissa?

 

Vedän pilottitakin niskaani vielä kuusikymppisenäkin.

 

Olen impulsiivinen mutta kriittinen shoppailija. Ostan aika harvoin, mutta jos näen jotain, mistä pidän, ostan sen. Kerran hurahdin tukholmalaisputiikki Natalie Schutermanin loppualeissa ja ostin kokoa liian pienet Stella McCartneyn housut vain, koska aleprosentti oli seitsemänkymmentä. Siksi vältän alennusmyyntejä.

Pidän Phoebe Philon Célinesta, Lemairesta ja The Row’sta niiden yksinkertaisen eleganssin vuoksi. Myös Elleryn, Jacquemusin ja Stella McCartneyn leikkisyys kiinnostaa. Suomalaisista merkeistä Samuji ja Vuokko ovat suosikkejani. Voima-asuni on vuosikausia vanha Vuokon musta puuvillahaalari. Sen puen päälleni, kun edessä on tiukka työpäivä, kuten muotinäytös tai vaativat kuvaukset.

Työ muodin parissa ei ole nakertanut pukeutumisen iloa, päinvastoin. Näen vaatteet vuotta ennen kuin ne saapuvat kauppoihin. Jos saan pakkomielteen jostain vaatteesta, voin kuvauttaa sen muotijuttuun. Se taltuttaa usein ostohimon.”

Anna Komonen

Muutakin kuin klassikoita

Pidän klassikoista, mutten voisi pukeutua ainoastaan niihin. Se olisi tylsää, eikä uteliaisuuteni muotia kohtaan sallisi sitä. Kauluspaita on Arketin, housut Célinen ja kengät Martinianon.

Korusuosikit

Lempikoruni ovat tällä hetkellä All Bluesin kultaiset korvarenkaat. Lisäksi toisessa korvassa pidän aina lahjaksi saatua timanttikorvista. Kaulakoru on Aliita-merkin.

Anna Komonen

Yksi pysyy

Luottovaatteeni on reilu puuvillainen kauluspaita. Niinä aamuina, kun kaapista ei löydy mitään päällepantavaa, valitsen rapsakan puuvillapuseron ja laskeutuvat villakangashousut. Niillä ei voi mennä pieleen. Kauluspaita on Célinen, korvakorut All Bluesin.

Ostoelämyksiä

Rakastan kivijalkakauppoja ja etenkin merkkien omia liikkeitä, joissa on tarkkaan harkittu konsepti tuoksua, valaistusta, sisustusta ja myyjien asuja myöten. Ostan joskus myös netistä sellaisilta merkeiltä, joiden laadun ja koot tunnen. Kullansävyiset kengät ovat Martinianon, valkoiset Tibin.

Huippulöydön tuntomerkki

Jos epäröin ostoksilla, mietin, käyttäisinkö vaatetta vielä kymmenen vuoden kuluttua. Jos vastaus on kyllä, se on todellinen löytö. Takit ovat Samujin ja Dries Van Notenin.

Lempiparit

Kenkäkaapistani löytyy monia metallipintaisia kenkiä. Hopeiset nilkkurit ovat Elleryn, mustat kengät Gianvito Rossin ja laukku Rochasin.

Anna Komonen

Pinkki pannassa

Lapseni ovat huolettomia pukeutujia, eivätkä kovin tarkkoja vaatteistaan. Ainoastaan pinkit asut ja Frozen-jutut ovat kieltolistalla. Pusero on Totêmen ja farkut Whyredin.

Anna Komonen

Farkkufani

Olen pohjimmiltani farkkutyttö. Lempiparini on vanhat A.P.C.-merkin farkut, jotka ovat kuluneet hienosti. Uudet suosikkini ovat nämä Whyredin leveälahkeiset versiot. Suosin sataprosenttisia puuvillafarkkuja. T-paita on Asketin, kengät Célinen.

Anna Komonen

Tyyliä heijasteleva koti

Kotini mukailee tyyliäni: siinä näkyy aikaa ja kerroksia. Huonekalut ovat kerääntyneet vuosien saatossa lapsuudenkodista, matkoilta ja edellisistä asunnoista. En voisi kuvitella asuvani kodissa, jossa kaikki on ostettu samalla kertaa yhdestä paikasta. Kirjahylly on ainoa huonekalu, jonka olen ostanut uutena. Asu on Samujin.

Anna Komonen

Hyvästi ostohysteria

Olen ollut muotialalla parikymmentä vuotta, ja sinä aikana muodin tahti on kiihtynyt. Toisaalta suunta on kestävämpään ja järkevämpään kulutukseen. Alallani olevat ja ikäiseni ihmiset puhuvat enemmän siitä, mitä he eivät osta. Ostohysteria ei ole muodissa. Pusero on Arketin, hame Samujin.

Öljy- ja vesileikkejä

Rakastan kasvovesiä ja kosteuttavia suihkeita. Tällä hetkellä suosikkini ovat Essen kasvovesi ja probioottiseerumi sekä Whamisan hoitovesi. Tuoksuja käytän harvoin, sillä parfyymit ovat makuuni liian voimakkaita. Suosikkejani ovat öljypohjaiset tuoksut, jotka haihtuvat nopeasti iholta.

Lue myös:

Tässä ne ovat: täydelliset farkut + 4 stailistin tärppiä sovituskoppiin

Suomi-muodin suurimmat trendit – katso stailistin kuusi täsmävinkkiä

Claudia Cifu tyylistään: ”Olen farkkutyttö”

teksti Jaana Forsberg
kuvat Jonas Lundqvist
Tilaa Elle

Seuraa Elleä