Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Hiustenpesu voi vaurioittaa hiuksia – näin se tulisi oikeasti tehdä

31.12.2018

Kuinka usein, millä ja miten hiukset kuuluu pestä? Selvitimme.

Miten löydän oikean rutiinin?

Meillä kaikilla on eroja hiusten laadussa, paksuudessa ja pituudessa. Suurimmat eroavaisuudet löytyvät kuitenkin hiuspohjasta, sen kunnosta ja öljyn tuotannosta. Löydät sopivimman tavan hiustenpesuun vain yhdellä tapaa – kokeilemalla. Lisäksi tarvitset kärsivällisyyttä. Viikon kokeilu ei nimittäin riitä, vaan tarvitaan vähintään kuukausi, jotta huomaat, toimiiko uusi hiustenhoitorutiinisi.

Hiustenpesu: shampoo vai no-poo?

Netistä löytyy paljon luettavaa hiustenpesusta ja pesemättä jättämisestä. Tarjolla on vinkkejä shampoo-, hoitoaine- ja kookosöljypesusta, mutta myös no-poo-ajattelusta. No-poo tarkoittaa hiustenpesua, johon käytetään vaihtoehtoisia aineita, kuten ruokasoodaa. Osa ajattelee, ettei hiuksia tulisi pestä ollenkaan: jos hiukset jättää pesemättä, saavuttaa lopulta luonnontilaisen tasapainon ja hiukset ovat pehmeät, rasvattomat ja terveet, täysin ilman shampoota.

Yhdysvalloissa taas moni ajattelee päinvastoin: hiukset tulee pestä joka päivä ihan jo hygieniasyistä. Jatkuva pesu ei kuitenkaan ole hyväksi hiuksille eikä hiuspohjalle. Monet shampoot ovat liian peseviä, ja päivittäin käytettyinä ne tekevät päänahasta kuivan, sillä shampoo poistaa iholla luonnostaan esiintyviä hyviä öljyjä. Tämän lisäksi liian voimakas hiustenpesu saa hiukset näyttämään haurailta ja vahingoittuneilta.

Mikä hiusten rasvoittumiseen vaikuttaa?

Elämäntyyli on ratkaisevassa asemassa hiusten rasvoittumisessa ja pesun tarpeessa. Jos treenaat säännöllisesti ja hikoilet paljon, joudut todennäköisesti pesemään hiuksesi useammin, samoin jos uit paljon kloorivedessä tai teet työtä, jossa hiukset likaantuvat. Ja tämän tulemme kaikki huomaamaan jossain vaiheessa: vanhetessa hiuksistamme tulee kuivemmat ja ne tarvitsevat enemmän kosteutta ja hoitoa. Tällöin pesua ja shampoota tärkeämpään rooliin asettuu hoitoaine.

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mitä tahansa shampoota tai hoitoainetta, joka on kehitetty poistamaan luonnollisia öljyjä, tulisi käyttää varauksella.

 

Onko öljy hiusten vihollinen?

Päänahan luontainen öljy on oikeasti parasta, mitä voit hiuksillesi antaa. Se on elimistösi sinua varten valmistama hoitoaine. Mitä tahansa shampoota tai hoitoainetta, joka on kehitetty poistamaan näitä luonnollisia öljyjä, tulisi käyttää varauksella.

Sulfaatit: mitä mieltä niistä kuuluu olla?

Sulfaatit ovat shampoon peseviä ainesosia, jotka irrottavat tehokkaasti likaa ja öljyjä hiuspohjasta ja hiuksista. Joskus ne ovat kuitenkin liian voimakkaita ja poistavat myös luonnollisia hyviä öljyjä päänahasta turhan tehokkaasti. Erityisen haitallisia sulfaatit ovat värjätyille hiuksille. Sulfaatit pesevät niin tehokkaasti, että ne ikään kuin imevät väriä ja pigmenttejä itseensä, jolloin väri haalistuu. Nykyisin myynnissä on paljon sulfaatittomia tuotteita, joita kannattaa kokeilla, mikäli hiukset tuntuvat pesun jälkeen kuivilta ja haurailta.

Mikä avuksi himotreenajalle?

Jos sinulla on hyvin hennot ja ohuet hiukset, harrastat paljon hikiliikuntaa ja hiuksesi tuntuvat rasvoittuvan usein, kannattaa shampoopesun sijaan kokeilla huijata hiukset puhtaiksi pesulla ilman shampoota. Kastele hiukset kunnolla, hiero hiuspohjaasi huolella ja huuhtele lopuksi vedellä. Shampoo on nimittäin vettä haitallisempi hiuksille ja päänahalle. Useimmiten pelkkä huolellinen vesipesu riittää poistamaan hikeä ja likaa, muttei poista päänahassa luonnostaan esiintyviä, hyviä öljyjä. Jos kuitenkin kaipaat raikastusta hiuksiin, hoitoaineen voi aina lisätä hiusten pituuksista latvaan. Se saa hiukset näyttämään kiiltäviltä ja tuoksumaan puhtailta.

Kuinka usein hiukset kuuluu pestä?

Jos hiuksesi ovat hennot ja niiden tyvi rasvoittuu helposti, tarvitset luultavasti shampoopesua kolmesta neljään kertaan viikossa. Kuivashampoo jo vesipesut voivat silloin auttaa pesukertojen vähentämisessä. Karheille, kiharoille ja paksuille hiuksille saattaa riittää jopa yksi pesukerta viikossa.

Lähde: ELLE UK

Lue myös:

Hyvästi huono hiuspäivä! 10 hiusniksiä, joita kannattaa kokeilla

Sano hyvästit lättänille hiuksille – testasimme tuuheuttavat shampoot

Huono hiuspäivä? It-tytöt vinkkaavat, kuinka siitä selviää

 

teksti Ida Suntio
kuva Fotolia
Tilaa Elle

Seuraa Elleä