Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Ohjeeni NAISILLE: HURMAA MENESTYNYT MIES!

24.02.2015 246 kommenttia

Olen täydellinen esimerkki sellaisesta naisesta, joka rakastaa olla perinteinen nainen. Mitä perinteinen nainen tarkoittaa minulle? Hyvin lyhyesti: Naisen tehtävä on olla hellivä ja pitää huolta miehestään, kodin siisteydestä, antaa huomiota ja rakkautta. Kuvaisin itseäni myös vahvaksi, määrätietoiseksi ja itsenäiseksi naiseksi, mutta mieheni rinnalla 😀 Olen alistuva nainen, se vain tulee luonnostaan (vain ja ainostaan mieheni rinnalla). Elämässäni olleet miehet ovat arvostaneet naisellisia piirteitäni ja suurta hoivaviettiä, joka on ehkä näkyvin piirteeni. 

Koko aihe sai alkunsa Hesarin kohua herättäneestä kannesta: ”50 vuotiaan naisen paras kaveri ei ole naistenlehti, vaan koulutus.” Jutun luettua, aloin miettimään itseäni, naisia, tämän päivän nuoria naisia, naisihannetta, menestyneen miehen merkitys naisen elämässä ja valinnoissa. 

Meitä on onneksi joka lähtöön ja annetaan kaikkien olla sitä mitä haluamme. Hesarin otsikkohan ei millään tavalla kohdistunut omaan tilanteeseeni. Olenhan 27 v ja vailla kunnon koulutusta. 🙂 Tai no, itse asiassa olen valmistunut lentoemännäksi. Kävin sen koulutuksen lukion jälkeen kun pidin välivuotta. Oikeastaan mun antoisammat vuodet työn/koulutuksen puolella, olivat ennen varsinaisia sosiaalipedagogiikka opintojani, kun olin päiväkodissa töissä. Koska pidän itseäni perinteisenä naisena, niin myös lapsen kasvatus on hyödyllistä osaamista ja yleissivistystä. Silloin koin että on hyvä opiskella jotain josta tietenkin pitää, mutta myös koska siitä on minulle hyötyä perhe-elämässä tulevaisuudessa. Tähän väliin on pakko sanoa, että pukeutuminen töihin oli minulle tärkeetä, vaikka olinkin lasten kanssa päivät. Joskus joku kollegani kysyikin että eikö minua haittaa jos beigeille housuilleni tulee maalia tai joku lapsi pyyhkii räkää uudelle kauluspaidan hihalle. Sanoin että ei haittaa lainkaan! Se että työskentelin lasten kanssa, ei rajoittanut pukeutumistani ja usein sainkin kuulla kuinka tyylikäs olen töissä. 

Elämän tuomien mullistuksien myötä mies vaihtui, tulin raskaaksi, muutimme Sveitsiin, jonka myötä opinnot keskeytyi minulla. Sillä tiellä edelleen olen 🙂 Enkä vaihtaisi päivääkään pois. Kun tapasin nykyisen mieheni, tiesin heti että tässä tyypissä on kaikki mitä haluan. Suurin ero mitä minulle tapahtui oli että vaihdoin periaatteessa turvallisesta ja varmasta, tuntemattomaan, epävarmaan ja yllätykselliseen suhteeseen. Se pala nykyisssä miehessäni, joka teki minuun suurimman vaikutuksen ja on edelleen se ykkösasia on, että tunnen itseni todella vahvaksi hänen rinnallaan. Kyllä mä tunnen itseni vahvaksi yksinkin, mutta se vahvuus mitä tunnen hänen kanssaan on jotain ihan muuta. Hänen kanssaan oma tyylini sai merkittävämmän roolin aikoinaan ja hän nosti intohimoni puheillaan mua kohtaan uudelle tasolle. Intohimoni siis omaan tyyliini ja mielipiteiden esille tuomiseen.

En usko että olisin koskaan aloittanut blogin kirjoittamista, ellei paras ystäväni Stefu ja mieheni yksi sateinen ilta Zürichissa 2012 loppukesästä olisi painostanut ja samalla antanut rohkeutta niin paljon kuin silloin. Ilta oli täynnä kyyneleitä ja kiukuttelua minun osaltani. 😀 Ensimmäisen blogipostauksen teinkin sitten lokakuun lopussa 2012 ja 6 tuntia työstin ensimmäistä postausta. Eli huolenaiheeni ei ollut etten uskaltaisi avata elämääni ja ajtuksiani, vaan teknillinen puoli.

Minua on aina kiinnostanut poseeraaminen, ei sinänsä valokuvaaminen. Unelmatilanne olisikin että mukana kulkisi aina välillä oma valokuvaaja, joka ikuistaisi blogiini mageita tilanne ja muotikuvia. En omista photoshoppia, enkä ole koskaan sellaista edes käyttänyt (kiinnostaisi kyllä oppia). Sitä päivää odotellessa. 😉  Ainii..Norsenin vuosikirjassa seiskaluokalta sain Vuoden Muotitietoinen tittelin.

Minkälainen nainen minä olen ja nyt puhun monen muunkin naisen edestä (vaikka ne ei koskaan myöntäisikään tätä faktaa) että heistä tuntuu hyvältä kun mies on menestynyt, hänellä on jonkinlainen status ja naisten ei tarvitse tehdä oikeita töitä. Oikealla työllä tarkoitan työtä, jota sinun on pakko tehdä, pystyäksesi elää. Välttämättä ei yksi työ edes riitä, niin käyt kahdessa työssä, jotta saat leivän pöydälle. Voi olla että minä jonain päivänä kaupan kassalla elätän itseni, tai teen unelmatyölläni miljoonia. Mitä tahansa tapahtuukaan, en koe epäonnistuneeksi.

Tällä kirjoituksellani en todellakaan katso alaspäin muita työssäkäyviä ja nosta itseäni eri tasolle, vaan kaikille meille on jaettu kortit joilla elää. Miten käytät korttejasi on sinun oma asia. Elämä ei tule koskaan olemaan reilua ja aina löytyy ihmisiä jotka ovat mielestäsi parempia ja joilla on enemmän kuin sinulla.

Uskon että jokainen samassa asemassa oleva nainen pitää itseään etuoikeutettuna, toivon ainakin että he pitävät, koska meille on annettu täysvapaus toteuttaa itseämme ja unelmiamme. Jos tämä mahdollisuus osuisi sellaisen kohdalle, joka raataa päivät pitkät pärjätäkseen, niin mitä sellainen tekisi. Varmasti hän tarttuisi tähän mahdollisuuteen. Tietenkin on paljon naisia, jotka ovat korkeasti koulutettuja, haluavat pärjätä omillaan ja menestyä, vaikka rinnalla olisikin menesytyt mies. Pitää antaa kaikkien loistaa. Kun se korkeasti koulutettu nainen tulee pitkän päivän jälkeen kotiin, niin hänestä on ehkä mukava heittäytyä sohvalle lukemaan minun ”pinnallista” lifestyle&muotiblogiani. 🙂 

Lopuksi haluan sanoa vielä tällaisen asian. Jos olisin päättäjien joukossa, päättäisin että jokainen 18 vuotta täyttänyt nainen kävisi ”kotirouva” kurssin, jossa opetellaan käytöstapoja, siivousta, kodinhoitoa, ruoanlaittoa ja perinteistä naiseutta. Samaan aikaan kun nuori kundi lähtee armeijaan, niin nuoret naiset kävisivät puolen vuoden kodinhoito kurssin. Ei siitä ainakaan haittaa olisi. 

ps. Oletteko huomanneet että monien menestyvien julkkismiesten naiset ovat alkaneet kirjoittamaan blogia? Jos olet miettinyt blogin pitämistä, niin puoliksi huumorilla eka ohjeeni voisi olla: hurmaa menestynyt mies! 😉

Mukavaa päivää naiset ja miehet <3

Rakkaus on kaikkein tärkeintä tässä elämässä!

 

Kommentit

Kommentoi
 1. Didem

  Huh, tulipa pitkä teksti..varmaan pisin teksti koko blogihistoriani aikana 😀

 2. a

  Mulla on menestynyt mies, olen itse menestynyt ja tällähetkellä vietän vapaa päivää leffoja katsellen ja blogeja lueskellen. Työ on mun intohimo, autan lakiasioissa vaikeaan tilanteeseen joutuneita. Koen työni inspiroivaksi ja palkitsevaksi, mutta en voi väittää etteikö kotirouvana olo toisinaan houkuttelisi. 😉 Mielestäni olen pelannut omat korttini hyvin, ja ollut myös hemmetin onnekas!! 😉

  • Didem

   Olet onnellinen <3 Se huokuu läpi sun tekstistä! En edes keksi mitään järkevää kirjoitettavaa sulle 🙂 NAUTI vapaapäivästä ja arjen tuomista iloista. Kiitos kommentista.

 3. Anna

  Ymmärrän tavallaan, mitä haet takaa. Naisen aseman tasa-arvoistuminen miesten kanssa on muuttanut perinteisiä rooleja radikaalisti. Toisaalta, miksei voisi olla täysin yhtä oikea malli, että mies on kotona lasten kanssa, tekee ruokaa ja siivoaa? Ja toisaalta, miksei uraäiti voisi olla naisellinen, pullantuoksuinen, lasten kanssa touhuava?

  Kansantaloudelliselta näkökulmalta olisi suoranainen katastrofi, jos suomalaisnaiset jäisivät kotiin, vaikka se taloudellisesti perheen sisällä olisikin mahdollista. Suomen BKT notkahtaisi rajusti, mikä vaikuttaisi hyvinvointivaltioomme. Verorahat vähenisivät ja valtion tarjoamia palveluita jouduttaisiin karsimaan ja muuttamaan maksullisiksi. Näin varallisuuden epätasainen jakautuminen lisääntyisi. Kouluttautuminen lisää tietoisuutta ja on perusta kehittymiselle tai nykyisin ehkä oikeammin sanottuna, kehityksessä mukana pysymiselle. Voit itse verrata Euroopan tilannetta esimerkiksi Afrikkaan. On tutkittua, että yksi suurimpia nykyisen hyvinvointivaltion edellytyksistä on nimenomaan naisten kouluttaminen.

  Kuten itsekin sanoit, elämä on valintoja. Itse kannatan naisten kouluttautumista ja työntekoa. Koen oman työpanokseni sekä Suomen valtiolle että perheelleni tärkeäksi. Ennen kaikkea se kuitenkin antaa minulle iloa ja tyydytystä. Rakastan työtäni, haasteita, onnistumisia ja epäonnistumisia. Työssäni koen tekeväni jotain, millä on merkitystä ja saan siitä mielihyvää. Opin joka päivä uutta, haastan itseni ja voin vain hymyillä saavutuksilleni. Koen kuuluvani osaksi työyhteisöä ja toimialani asiantuntijoita.

  Vaikeampi kysymys sen sijaan on se, miten ura ja perhe mahdutetaan samaan yhtälöön. Siitä olen kanssasi samaa mieltä, että uran ei tulisi mennä perheen edelle, ei naisen eikä miehen osalta. Parasta tässäkin lienee se ”kultainen keskitie”. Ja vielä tähän loppuun, että vaikka voisinkin jäädä kotiin lasten kanssa, en mistään hinnasta jäisi.

  • Didem

   Kiitos Anna. Olen kanssasi kyllä samaa mieltä! Toivon todellakin että teksti ei anna ymmärtää että olen työssäkäyviä uranaisia jotenkin vastaan?! En todellakaan ole!

   Jokaisen on hyvä kouluttautua, se vie eteenpäin. Vaikka en ole tällä hetkellä kouluttautunut, niin haluan kouluttautua jossain vaiheessa kun elämämme vähän rauhoittuu. Minäkin rakastan tämänhetkistä työtäni: lapsen kasvatus ja blogi 🙂 Molemmissa on haasteita, onnistumisia ja epäonnistumisia.

   Kehitys ihmisessä myös nostaa itsetuntoa. Haluan olla hyödyksi muuallakin kuin vain kotona. Eli vaikka koen perinteisen naisen mallin luontevaksi minulle, niin kyllä mä tarvitsen omia haasteita ja jonkun päämäärän jotta jaksan koko rumbaa. En voisi olla pelkkä pullantuoksuinen äiti! 🙂

   Koitetaan siis kaikki löytää se kultainen keskitie <3

   xx

  • Hanna

   Hei Anna ja Didem,
   Kiitos tästä rakentavasta keskustelusta (jota se ainakin tähän asti on ollut). Annan kirjoituksessa on lähestulkoon kaikki, mitä itsekin haluan asiasta sanoa. Arvostan myös Didem sun kirjoitusta ja sen rehellisyyttä sekä aitoutta. Mukavaa kuulla erilaisia näkemyksiä! Toivottavasti ehdotuksesi kotitalouskurssista ei kuitenkaan mene läpi, koska itselleni ei ole lainkaan luontevaa tehdä kodin töitä. Tietysti niitä silti teen sen verran kuin on pakko, mutta olen iloinen että ne voi tänä päivänä hyvin myös jakaa miehen kanssa ja ulkoistaa mahdollisuuksien mukaan. Onneksi voimme olla erilaisia ja motivaatiorakenteemme myös. Sitä kunnioittakaamme! 🙂

 4. Anna

  Hyvä kirjoitus 🙂 Hei mistä toi sun valkoinen hattu on, tai tiedätkö mistä löytyisi vastaava? 🙂

  • Didem

   Kiitos! Hattu on Bershkasta viime keväänä hankittu. Uskon että mitä pidemmälle kevättä pääsemme, niin kauppoihin tulee vastaavanlaisia hattuja. 🙂

 5. Anastacia

  Pelkäsin että täällä olisi tuomitsevaa palautetta mutta so far-so good.. Sen lisäksi että yhdyn edellisin palautteisiin, toisin myöskin oman näkökantani tähän.. Didem viestit mielestäni tekstistäsi juurikin sitä minkä haluan vahvistaa.. Minä uskon että kaikilla on potentiaalia menestyä ja kouluttautua ja (-minun näkemykseni mukaisesti-)soveltua siihen yhteiskunnan laatimaan tiettyyn muottiin mutta olen myös vahvasti sitä mieltä että kukin on siinä paras ja menestynien mistä oikeasti nautti ja pitää.. Eli toisin sanoen; kaikille ei vain sovi olla korkeasti koulutettu 8tai lainkaan) ja kaikki ei kuitenkaan ole hyviä/huippuja vaikka koulutusta oliskin puhelinluettelon verran.. Minä tiedän ainakin omalla kohdallani että menestyn ja suoriudun niistä asioista parhaiten jotka oikeasti tuntuvat mukavallta ja omalta jutulta -eikä niistä joita on vähän niinkuin pakko tehdä. Olen itse käynyt kaikki koulut ja keränyt titteleitä eri tasoilta mutta rehellisesti en löydä itseäni niistä mistään eikä ne tunnu täysin siltä omalta intohimolta. Ihailen entistä enemmän ystäviäni joilla on ”matalempi”-koulutus mutta käytännölisempi..Joten olen sitä mieltä että Didem kuuluu juuri niihin joka ei ole mitenkään aliarvostettava tai huonompi koska on matalampi -tai edes keskeneräisesti koulutettu, vaan hän on tiennyt mitä tahtoo ja valinnut ne opit elämässään jotka tuntuu omaksi ja jossa on hyvä ja jotka taitaa parhaiten! Kukaan ei ole hyvä kaikessa mutta kaikki on hyviä jossain joten kannatan sitä ehdottomasti! Pitää tehdä mistä tykkää jotta ei tarvitse jättää tekemättä koska ei tykkää ja niin edelleen.. Nautikaa elämästä ja ottakaa se avosylin ja rennoin mielin vastaan… asioilla on aina tapa järjestyä parhain päin kun ei tarvitse kitua ja rääkätä itseään muiden mielin mukaisesti! 🙂

  • Didem

   Kiitos Anastacia! Ehkä parempi jos muut lukee vaan tän sun kiteytyksen 😀

   Haluan vielä lisätä sen että tietyt asiat, kuten tämän mahdollisuus elää aika rennosti tietenkin mahdollistaa minulle jo ajallisestikkin sen että voin toteuttaa niitä unelmiani ja ”kivoja juttuja” . Joillekkin tittelit ja meriitit määrittelevät ihmisen arvon.

   Minä pidän tärkeänä sen että tietää ja tuntee itsensä.

   xx

 6. m

  Tästä tekstistä saa sen kuvan, että tilanne olsi joko-tai. Mun mielestä kyse on ainoastaan siitä, ottaako vastuun itsensä elättämisestä vai ei. Töitä voi tehdä ja oman leipänsä tienata, mutta silti huolehtia kodista, lapsista, miehestä jne. Myös miehet voivat huolehtia kodista, ruuanlaitosta, vaimostaan. Töissä käyminen ei kuitenkaan sulje pois ns. perinteistä naiseutta, ei ainakaan omalla kohdallani ole sulkenut. Ja vaikka ”raadankin” töissä, en ikinä jäisi töistä pois ainakaan miehen elätettäväksi. En jättäisi työtäni, vaikka voittaisin 50 miljoonaa lotossa. Joka tapauksessa, kahtiajako ei mielestäni ole työssäkäynti vs. perinteinen naiseus.

  • Didem

   Koska kirjoitustaitoni eivät ole huipputasoa, niin en yhtään ihmettele jos teksti on ulkopuolisen silmissä epäselvä.

   En siis halua jakaa naisia kahteen eri ryhmään: uranaiset ja perinteiset naiset. Kirjotin vain mitä perinteinen naiseus minulle tarkoittaa ja halusin ylipäätänsä pohtia erilaisia naisia. Full uraninen voi omia myös perinteisen naisen piirteitä.

 7. Minttu

  ”Lopuksi haluan sanoa vielä tällaisen asian. Jos olisin päättäjien joukossa, päättäisin että jokainen 18 vuotta täyttänyt nainen kävisi ”kotirouva” kurssin, jossa opetellaan käytöstapoja, siivousta, kodinhoitoa, ruoanlaittoa ja perinteistä naiseutta. Samaan aikaan kun nuori kundi lähtee armeijaan, niin nuoret naiset kävisivät puolen vuoden kodinhoito kurssin. Ei siitä ainakaan haittaa olisi” Voi tsiisus mitä mietteitä, paluu takaisin 1800-luvulle. Eiköhön nuo käytöstavat ja siivous opita jo ihan nuorena ilman sen kummempia kouluja. Ja selventäisitkö vielä mitä tarkoitat perinteisellä naiseudella?

  • Didem

   Moi Minttu!

   Valitettavasti kun kaikki eivät opi! Ihan tosissani ajattelen että sellainen naisille tarkoitettu kurssi olisi hyödyllinen. Sen jälkeen voi lähteä opiskelemaan. Tottakai tiedän että tämä on mahdotonta tänä päivänä, mutta halusin kuitenkin ilmaista ajatukseni.

   Minusta on todella epänaisellista ja ällöttävää, jos olet nainen, etkä huolehdi/ole kiinnostunut puhtaudesta ja siisteydestä.

   Mitä perinteinen nainen tarkoittaa minulle? Hyvin lyhyesti: Naisen tehtävä on olla hellivä ja pitää huolta miehestään, kodin siisteydestä, antaa huomiota ja rakkautta. Kuvaisin itseäni myös vahvaksi, määrätietoiseksi ja itsenäiseksi naiseksi, mutta mieheni rinnalla 😀 Olen alistuva nainen, se vain tulee luonnostaan (vain ja ainostaan mieheni rinnalla).

 8. mit vit

  Naiset kuuluu keittiöön! You tell’em Didem!

 9. huhhuh

  Raikkaita ajatuksia… 😀 😀 😀

 10. hiuhohiohoijöoij

  Edistämässä naisten asemaa…Mites hunnut yms?

 11. just

  Oletko koskaan miettinyt sitä, että miten elämäsi jatkuisi jos miehesi jättäisi sinut tai vaikka menehtyisi?

  Tavallaan ymmärrän pointtisi oikein hyvin ja välillä jopa hieman kadehdin sinun kaltaisiasi naisia. Silti pidän hieman epäterveenä oman elämän pyhittämistä toiselle ihmiselle, koska se kaikki voi kadota sekunnissa. Entä jos menetät kauneutesi tai kykysyi pitää kodistasi huolta, mitä sinulle jää?

  • Didem

   Kyse on elämästä. Haluatko elää pelkäämällä, varmistelemalla ja koko ajan pahaan varautuen?

   Ovatko koulutetut yksinelävät, paljon tienaavat naiset pahalta turvassa? Eikö heidän talot saa homevaurioita, eivätkö he joudu irtisanotuksi, sairastu, joudu onnettomuuksiin jne..
   kaikki on katoavaista.

 12. Nina

  Itselläni alkoi totta puhuen oksettamaan tämä kirjoitus ja varsinkin viimeisen kappaleen ”jokaisen naisen tulisi käydä kotirouvakurssi… Mitä hittoa 😀 Olen itse hyvin menestynyt, löytänyt unelmatyöpaikkani, ja tienannut omat rahani 16-vuotiaasta. Minusta olisi nöyryyttävää olla ilman minkäänlaista kunnon koulutusta ja roikkua täysin mieheni rahojen varassa ja yrittää keksiä keinoja pitää mies tyytyväisenä. Mielummin nautin hyvällä omatunnolla itse ansaitsemistani rahoista ja siitä vapaudesta, ettei ole kenestäkään riippuvainen.
  Sanoit, että meille on annettu täysvapaus toteuttaa itseämme ja unelmiamme. Se on totta, joten miksi yhdenkään naisen pitäisi mennä jollekin kotirouvakurssille ja pysyä keittiössä kun meistä on paljon muuhunkin. Yhtälailla myös mies osaa hoitaa kotia ja lapsia, ainakin meillä 🙂

  • Didem

   Olennaista on että jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee. Ajattelen että itse edustan vähemmistöä. Toivoisin ettei ajatukseni yököttäisi.

   Turvallisuus on minulle jotain muuta kuin itsenäisyys.

   Mähän en missään vaiheessa sano että naisen ainoa tehtävä on pysyä keittiössä! Olen vain sitä mieltä hyvä nainen osaa hoitaa kotihommat ja ajattelen että kodin siisteys on naisen vastuulla.

   xx

  • wtf

   Nina – word! Mielestäni on hyvin surullista että tässä maailmassa niin moni nainen on sitä mieltä että ulkonäkö on elämän tärkein valttikortti ja vaan se joka piittaa ulkonäöstään pärjää elämässä.

   Ja siis mikä hiton naisellisuuskurssi? Mietipä jos ton kääntäisi toisinpäin; miesten pitäisi mennä kurssille jossa oppivat pukeutumaan ja laittamaan ulkonäkönsä kuntoon…

   En vaan jaksa kirjoittaa enemmän, tuntuu vaan siltä että kaikki toivo on menetetty. Enkö saa olla oma itseni omilla ehdoillani? (No enpä vissiin, sillä olen nainen ja minun täytyy aina noudattaa normeja..)

   Hyi!

 13. Didem

  Tällainen tuli sähköpostiin. Kysyin lupaa sen julkaisemiseen:

  Todella upea kirjoitus ja hienosti ajattelit asiaa. Jätit elintilan kaltaisilleni , mutta myös toit naisen ”paikan” omasta näkökulmastasi. Moni minunkaltainen ei enää uskalla heittäytyä rakkauden vietäväksi, kun muka menetetään kaikki saavutettu. Siksi monet meistä kaltaisistani on niin ”kylmäkiskoisia” ja miehille haastavia. Naisellisuutemme on kärsinyt ellei jopa jo kadonnut. Taistelemme kovien työhaasteiden ja rakkaudenvietäväksi heittäytymisen välillä. Vaikea olla päivät tiukkana töissä ja illat suloisena kotona. Tahtoo tiukkuus, organisoituneisuus, johtajuus… peilata kotiin.
  Kadehdin kauniilla tavalla kykyäsi olla todellinen rakastava puoliso ja ihailen sitä suuresti!

  • mau

   Oma mieheni on raksalla töissä enkä päivääkään vaihtaisi pois 🙂 ei oo menestynyt työuralla mutta ei oo meidän rakkauden este 🙂 kuten jo sanoit ”rakkaus on kaikkein tärkein tässä elämässä” 😉

  • Didem

   Sitä oon sanonut aina miehellenikin, että vaikka asuttais roskalaatikossa niin silti rakastaisin häntä. Ilman rakkautta elämällä ei ole merkitystä. 🙂 <3

 14. http://baboonsbubble.blogspot.fi/

  Aivan ihanaa että meitä ”naisia” on muitakin. Itse olen ihan samoilla linjoilla kanssasi. On mahtavaa kun ei koko ajan läärätä tasa-arvosta ja naisten oikeuksista ym.. Jokaisen elämässä menestyneen miehen takana on HYVÄ nainen joka mahdollistaa tämän. Isot plussa tekstistä!! Oikeastaan olet inspiroinut osaltasi myös minut kirjoittamaan blogia. Kiitokset ja jatka samaan malliin! Ollaan ylpeitä, että ollaan naisia! 🙂

  • lkghalkehglakehgflkaehglk

   Kansallissosialistisessa Saksassa oli aikoinaan pelottavan samankaltainen ajatusmaailma. Nythän muuten ISIS rekrytoi myös naisia, ja viesti on lähestulkoon myös sama. Miten ois?

 15. :)

  Tää teksti osu ja uppos hyvällä tavalla 🙂 mustakin on ok tehdä elämässään just sitä minkä parhakseen kokee, mut kyllähän se nyky maailma on helposti just sitä että kauheella tohinalla omaa uraa edistetään ja usein sit just perheen ja parisuhteen kustannuksella…. Must on just hienoo ja rohkeeta, että sä oot valinnut olla äiti ja vaimo eikä siinä oo mun mielestä mitään huonoo jos siihen on mahdollisuus 🙂 ja nykymaailmassa onkin rohkeeta, että nainen uskaltaa sanoo näin kun sä, koska ei kaikkien oo pakko elää uransa kautta. Sä teet just sitä mikä elämässä on oikeesti tärkeintä (eli oot hyvä äiti lapselles ja panostat rakkauteen) oot kyllä upee ei voi muutakaan sanoo 😀 kaikkee hyvää sinne 🙂

 16. S

  Vau! Erittäin mielenkiintoinen ja varsinkin rohkea kirjoitus. Olen samaa mieltä tuosta naisten kotitalouskurssista, sillä en nää mitään syytä miksei taitoja voisi perinteikkäästi opettaa nuoremmille sukupolville. Menestyksekkään miehen hankinnassa ensimmäisenä tulee mieleen omavaraisuus .. Entä jos miehelle sattuu jotain tai hän lähtee? Avuttomaksi jääminen olisi ainakin tämän naisen suurimpia huolia 😀

 17. Elisa

  Hivenen provosoivan otsikon olet valinnut tekstin sisällön ohella. Kun kirjoitit ajatuksen ”kotirouva -kurssista” ja mitä siihen liittyisi, heräsi kysymys: miksi sellainen kurssi olisi tarpeen? Samaisia taitoja harjoitellaan läpi peruskoulun. Erona on vain se, että kyseisten taitojen opetteluun ei liity sukupuolista erottelua. Ymmärrän toki, että elämä kotiäitinä kuulostaa viehättävältä. Saatat edustaa sitä pastellisävyistä ja hempeää elämäntyyliä, mutta mainitsemasi menestynyt mies on harvinainen luonnonvara. Joskus tuntuu siltä, että tämän päivän naiset sekoittava todellisuuden ja fiktiivisen maailman jota elokuvat sekä kioskikirjallisuus tuovat esille. Mikä on lopputulos? Turhankin moni nuori naispuolinen aikuinen on kasvanut kuplassa ja elämän realiteettien kohtaaminen on suuri shokki. No, onhan keskittyminen ulkonäköön, shoppailuun miehen investoimana ja peilin edessä keikistely aina mukavampi ratkaisu verrattuna vähemmän materialistiseen maailmaan.

 18. gggds

  moikka didem, suosittelen tutustumaan itänaapurin leideihin 😉 tarkoitan tässä venäläisiä naisia, jotka todellakin ovat euroopan kauneimpia, mutta samalla heihin on ikuistettu se että pitää myös menestyä.

 19. Janna-Ca

  Ota siis narsisti mies(???) 😀 Kyllä naisen täytyy olla nainen, mutta kotityöt kuuluvat molemmille. Minä siivoan useammin kuin mieheni, mutta onnekseni hän osaa siivota ilman siihen mitään määräystä ja siivoaa hyvää jälkeä, nimittäin nuorena poikana joutunut tekemään paljon töitä kotona! Tekee myös paljon töitä, joka näkyy. Mutta miehen tehtävä on myös helliä ja suojella naista..

 20. just saying

  Didem, olet niin ärsyttävä kun kehuskelet menestyneellä miehelläsi. Jos olisit fiksu, kouluttautunut ja muutakin kuin pelkkä kaunis ulkokuori olisit ehkä jo päässyt naimisiin. Fiksut ja akateemiset, ns. kunnolliset miehet joilla on ”vanhaa rahaa”, haluavat samanlaisen fiksun, sivistyneen, hyvätapaisen ja kouluttautuneen naisen (ulkonäön lisäksi tietysti) jota esitellä ylpeänä suvulle. Kun taas nousukkaat kuten miehesi tai vertaa esim. monet venäläiset uusrikkaat haluavat edustustyttöystävän. Voisitko ikinä kuvitella esimerkiksi Herlin, Ala-Huhdan tms. perijäpojat menisi naimisiin jonkun tyhjäpään kanssa…?

 21. oh no.

  Olen aivan samassa tilanteessa kanssasi, mutta minun kohdalla vihaan tätä tilannetta, olen miehestäni täysin riippuvainen tarvitsen elämiseen hänen rahansa ja tekisin mitä vaan että minulla olisi oma pankkitili millä voin ostaa omia juttujani. Ilman häntä maitojuna himaan kutsuis aika nopeasti ja minun täytyisi alottaa koko elämäni uudelta pohjalta. Näyttää siltä että elät elämääsi miehesi kautta et itseäsi varten.Tekstisi kertoo epävarmuudestasi ja täydestä itseluottamuksen puutteesta. Tekstisi on myös täysin ristiriitainen ja kommenttisi muille myöskin ristiriidassa sisällön kanssa. Olet todella kaunis tyttö vaikutat sympaattiselta kun omistaudut noin paljon mihellesi, mutta valitettavasti minulle tulee sinusta nyt mieleen omistautuva ja kuulianen koira enemmin kuin vahva rakastava nainen. Pahoittelut viestiäni ei kannata ottaa liian henkilökohtasesti tarkoitus oli vain laittaa vähän rakentavaa kritiikkiä, sitä me kauan työelämässä olleet ollaan aina saatu.

 22. minä

  Jotenkin tuli kyllä tästä tekstistä surullinen olo. Sinänsä mun mielestä ei oo mitään pahaa sanoa, että ei huvita luoda uraa, kun miehellä on riittävästi rahaa kahden elättämiseen. Mutta noi puheet alistumisesta, perinteisestä naiseudesta (nainen siivoaa, mies tienaa) jne. saa mut kyllä aika mietteliääksi, että millaisen kasvatuksen olet itse saanut ja vielä tärkeämpää, millaisen naisen mallin annat pojallesi. Tai siis sellaisen mallin tietenkin annat jollainen itse olet, sehän on selvää. Mutta kun poikasi kasvatat tuohon niin enpä tosiaan toivoisi häntä poikaystäväksi/mieheksi omalle tyttärelleni. Tai jos saat tytön joskus, niin kasvatat hänestä seuraavan sukupolven alistujan. Kuten sanoin, tekstisi saa mut surulliseksi. Tsemppiä vaan valitsemallasi tiellä.

 23. love

  Onkohan aatteesi peräisin turkkilaisesta kulttuurista? Mieheni on sieltä, ja olen selvästi hänelle sanonut ettei minusta saa turkkilaisen naisen kaltaista kotirouvaa. Ihailen kyllä hänen äitiään ja siskojaan, mutta kyllähän he ovat kuin orjia. Mieheni perheessä ei koskaan kukaan miespuolinen kaada teetäkään, vaikka olisi lähimpänä teekannua. Muistan kun mieheni kaverit nauroivat kun hän työnsi lastenvaunuja, onko niin epämiehekästä? Minä kyllä arvostan naisia, jotka hoitavat lapset, kodin, miehen, työt jne.. mutta kukaan ei ole superihminen, ja minusta on törkeää esimerkiksi jättää nainen vauvan kanssa oman onnensa ojaan ja samalla olla se pullantuoksuinen kotirouva. Monella naisella on synnytyksen jälkeistä masennusta ja hirveä väsy vauvan kanssa, vähin mitä miehet voi tehdä on auttaa kotitöissä.

 24. A

  Uskomattoman surullista ja raivostuttavaa luettavaa. Perinteisten sukupuoliroolien olemassaolon tarpeellisuus tulkittavissa itsestäänselvyydeksi. Yhden sukupuolen-edustajan positiivinen mielipide naisesta ”perinteisenä” ”kotirouvana” ei ole yleistettävissä koko yhteiskuntaan.

  Joskus olen ollut kuvaamasi henkilö, mutta surukseni en aio enää olla: ”Kun se korkeasti koulutettu nainen tulee pitkän päivän jälkeen kotiin, niin hänestä on ehkä mukava heittäytyä sohvalle lukemaan minun ”pinnallista” lifestyle&muotiblogiani.”

 25. Hmmm

  Just ion alkanut katsoa Mad Men -sarjaa Netflicksistä ja jotenkin tekstisi kuulosti tosi paljon siltä minkälaista elämää sarjassa eletään. 60-luku…

 26. http://marikamikaela.blogspot.fi/

  Noh, makuasioista ei voi kiistellä mutta huonosta mausta voi huomauttaa. 😀

  Oltuani itse pelkästään kodinhengettärenä ja lastenhoitajana aikoinaan koin vain junnaavani paikallani ja tyhmentyväni, kaipasin arkeeni aikuisten keskistä vuorovaikutusta ja muunkinlaisia haasteita kuin lasten riitojen selvittelyä.

  Olen ylpeä ja moderni länsimaalainen nainen joka haluaa menestyä oman persoonansa ja tarmokkuudensa johdosta. Omanarvontuntoni ei hyväksyisi ns. siivellä elämistä enkä missään nimessä äänestäisi ”kotirouvakurssin” puolesta. En myöskään haluaisi kumppanikseni miestä joka tahtoo vain alistuvan elätin vaan miehen josta on minulle henkistä haastetta, joka arvostaa minua älykkäänä yksilönä eikä vain tarpeidensa tyydyttäjänä.

  Mielestäni naisellisuus ei myöskään koostu törröttävistä huulista tai luisvuittoneista vaan itsevarmuudesta, itsensä kantamisesta ja pilkkeestä silmäkulmassa. Kun on sen lisäksi sinut itsensä kanssa ei tarvitse hankkia statuksensa pönkittämiseksi kumppania tämän menestyksen perusteella.

 27. Ei pelkästään se raha

  Työtä ei tehdä aina pelkästään rahan vuoksi ja ”pärjätäkseen” vaan myös sen takia että saa sisältöä elämäänsä ja oppii uutta. Jos hengaa kotona ja liikkuu muutenkin tosi pienissä piirissä niin jää paljon oppimatta tästä maailmasta.

 28. Aino

  Nuorena naisena luen nuoren naisen hassua ja naivia tekstiä. Olen kiitollinen, että maailmassa on paljon hienoja naisia, jotka edistävät sukupuolten välistä tasa-arvoa, poistavat stereotyyppisiä sukupuolirooleja ja kasvattavat esimerkillään fiksuja ja kunnianhimoisia kansalaisia. Ihmisiä, jotka ovat ensiksi yksilöitä ja sitten vasta sukupuolen määrittämiä naisia ja miehiä. Onneksi maailmaan mahtuu paljon naisia, jotka eivät määritä itseään miesten arvostuksen mukaan. Onneksi on naisia, joille rakkaus on monipuolinen ja ihmeellinen asia, jonka ei täydy sisältää perinteisiä sukupuolirooleja. Onneksi on olemassa miehiä, jotka rakastavat älykkäitä, koulutettuja, huumorintajuisia, kunnianhimoisia ja epätäydellisiä naisia. Miehiä, joille ns. perinteinen naisellisuus, hoivavietti, siisteys ja ”kotirouva-taidot” eivät ole itseisarvoja, vaan täysin toissijaisia. Tekstisi ei saanut minua edes provosoitumaan, mitä yleensä tapahtuu hienosti kirjoitetuista, älykkäistä ja kärjistävistä teksteistä. Tämä ei todellakaan ole sellainen teksi.

  • its me again

   Aino, juurikin näin, parhaiten sanottu! minäkin otan mielummin sinun kuvaileman miehen ja rakkauden. Plus et en haluu edes tietää tän tyypin kantaa esim. homo avioliittoihin tai no hänen kannan taidanki jo tietää.

 29. ellu

  Hyvä kirjoitus. Olen kuuden lapsen kotiäiti ja mieheni on yrittäjä. Olen erittäin kiitollinen että mieheni työ tuo on tuonut meille hyvän toimeentulon ja minulla on ollut mahdollisuus olla lasten kanssa kotona. Minusta on erittäin arvokas asia että saan aamuisin laittaa 2 koululaistamme matkaan ja koulusta tullessaan heillä on äiti kotona odottamassa. Nautin tästä nyt, mutta haaveilen koulusta ja työstä tulevaisuudessa. Kun lapset kasvaa, aion jatkaa opintoja ja mennä töihin. Minusta on ensiarvoisen tärkeää että molemmat vanhemmat tukevat toisiaan siinä mitä tekevät. Vaikka ollaan perhe, niin jokaiselle pitäisi antaa tilaa olla sellainen kuin haluaa ja toteuttaa niitä asioita joista pitää. Avoimuus, keskustelu ja riittävän hyvä itsetunto riittää siihen että arvostat toista siinä mitä hän ikinä tekeekin ♥

 30. Ina

  Olen viime aikoina pohtinut kovasti näitä juttuja. Kiitos taas yhdestä näkökulmasta, tämä herätti paljon ajatuksia. 🙂 Itseni on kyllä hankala kuvitella olevani taloudellisesti täysin riippuvainen miehestäni. Jotenkin ajattelen, että on myös minun velvollisuus naisena hankkia koulutus, jolla voin tehdä töitä ja elättää ehkä tarvittaessa vaikka miehenkin, jos huonosti käy. Halu tehdä töitä on toisaalta osa omaa hoivaviettiäni – en voisi jättää perheeni taloutta pelkän mieheni varaan. Entä jos mieheni vaikka sairastuisi yllättäen? Suunnilleen samoin miehen pitää mielestäni pystyä paikkailemaan omaa lasten- ja kodinhoitoani, jos olen jostain syystä kykenemätön siitä huolehtimaan. Tähän perustuu mielestäni suhteen vastavuoroisuus, ja myös mahdollisuus tutkia itseään ja tehdä omia valintoja.

  Tuota ”kotirouvakurssia” en kyllä ymmärrä, oliko se joku vitsi? Tuollainen järjestely on aika kaukana siitä ajatuksesta, että jokainen saa valita oman tapansa valita elämäntapansa ja ilmaista naiseutensa. En myöskään usko, että armeija on se paikka, jossa pojista kasvaa miehiä, vaikka se varmasti jossain määrin kasvattava kokemus monille onkin. Ihan yhtä lailla miesten pitäisi opetella kodinhoitotaitoja ja käytöstapoja. Yhteiskunnassa nämä on sidottu opetussuunnitelmaan yläasteen kotitaloustunneille. (Sitä voi sitten lähteä kritisoimaan.)

  Olen mielestäni aika ”perinteinen” nainen. Pidän siitä, että mies on tietyllä tavalla vahva ja esim. on rauhallinen kun itselläni on huono päivä. Teen varmasti enemmän kotitöitä, sillä nautin niistä. Olisin aika varmasti se, joka jättää koulutuksen kesken ja jää kotiin lasten kanssa. Minulla ei olisi mitään menestyvää ja varakasta miestä vastaan, mutta nuo asiat ja niiden mahdollistama elämäntyyli tuskin olisi kovin korkealla niissä asioissa, joiden vuoksi miestäni rakastan.

  Jotenkin olisi ihanaa, jos tässä maailmassa olisi tilaa niin monenlaiselle naiseudelle, ettei kenenkään tarvitsisi tuntea itseään yhtään vähemmän naiseksi elämänvalinnoistaan riippumatta. Stereotyyppisissä ”perinteisissä” sukupuolirooleissa on löydettävissä sekä hyvät että huonot puolet.

 31. Linda

  Mutta sinähän et tee siivouksen kotona! Teillähän on siivoja!

  • Didem

   Kyllä minä olen se joka siivoo kotona 🙂 Meillä käy satunnaisesti siivooja, joka pesee ikkunat ja tekee suurisiivouksen silloin kun on tarve.

 32. Didem

  Kiteytän ajatukseni vielä tähän kommenttiboxiin, joka on tarkoitettu teille kaikille kommentoijille. Hope ette pahastu etten lähde vastailee erikseen teille jokaiselle. Tulin just kotiin leffasta ja blogissa odotti 17 pitkää kommenttia!

  Just to make it clear darlings..

  Jokainen meistä ajattelee omalla tavallaan ja itse kuulun siihen vähemmistöön, joka ajattelee naisesta perinteisemmin. Minä en missään vaiheessa ole sanonut/tule sanomaan että naisen ainoa paikka on keittiössä.
  Minulla on vahva hoivavietti ja hakeudun sellaisen miehen seuraan joka sitä arvostaa. Minun hoivaviettini ulottuu ystäviini myös. Haluan pitää läheisistäni hyvää huolta.

  Se, että kuulun myös siihen vähemmistöön, joka elää niin sanottua ”helppoa ja huoletonta” elämää teidän mielestä, tekee minusta helpon kritisoinnin kohteen. Oli elämäntilanteeni mikä tahansa, niin ei minun ajatukseni naiseudesta miksikään muutu.

  Miksi koen olevani etuoikeutettu, on sen vuoksi että lapsiarjen lisäksi voin tehdä asioita oman hyvinvointini ja itseni edistämiseksi. Blogin kirjoittaminen on täydellistä, voin tehdä sitä missäpäin maailmaa. Töissä en tällä hetkellä voisi käydä ja opiskelu ei myöskään ole sopinut elämäntilanteeseen. Kun Luca menee kouluun, niin toivon että päiväni täyttyy sellaisista asioista jotka kehittävät minua ja vievät lähemmäksi unelmaani, oli se sitten vaatekaupassa työskentelyä tai opiskelua.

  En tiedä haluatteko tahalleen ymmärtää minua väärin ja pitää tyhjäpäänä, vain sen takia että olen rikkaan miehen elätti? Siltä se ainakin vaikuttaa.

  Minulle on tärkeää että sukupuolilla on omat roolit. Roolien murtamista pidetään nyt jotekin arvokkaana ja tavoiteltavana. Itse en koe niin, ja toivon että vimmassaan ”tasa-arvon” vaatijat muistaisivat ettei kaikki halua samaa. Sellaista viisautta, joiltakin kärkkäimmiltä kommentoijilta puuttuu.

  Ruotsin tasa-arvoisuus touhu päiväkodeissa ja kouluissa siitä että ei saa kutsua tyttöä ja poikaa hon&han, vaan pitää olla sukupuolineturaali ja kutsua HEN on ihan sairasta. Tätä mallia on myös alettu käyttää jo Suomessa. Tätäkö te haluatte?

  Lopuksi vielä:

  Voisin valita toisin, saisin heti töitä omalta alalta ihan hyvällä palkalla mutta pidän valintaani minulle parhaana. Pelot tukahduttaa elämää.

  Minä nautin ja se on pääasia.

  xx

  • N

   Eläminen ilman sukupuolirooleja ”sairasta”? Eli tervettä on se, että ihmiselle lyödään syntymästä asti leima otsaan: tämänlainen sinun tulisi olla, tässä tehtäväsi. Ja nyt kun satut olemaan nainen, niin by the way olet miehellesi alisteinen…

   Surullista.

  • OBEY

   Teet itsellesi karhunpalveluksen yrittäessä selventää tekstiäsi. Kiteytystekstisi vain vahvistaa kuvaa ajatusmaailmasi ahtaudesta.

   Esimerkiksi kutsut itse itseäsi elätiksi, sanot sukupuolineutraalia kasvatusta sairaaksi ja loppuun toteat, että SINUN nautintosi on pääasia. Kaiken tämän lisäksi toteat, että ihmiset haluavat tahalleen ymmärtää sinua väärin ja pitää sinua tyhjäpäänä. Samaan aikaan annat itsestäsi kuvaa heikkotahtoisena, ”hoivaviettisi” vietävänä olevana, avuttomana teininä.

   Uskon vahvasti, ettei ihmisten ymmärryksessä ole tekstisi suhteen mitään vikaa. Kuvaa tyhjäpäisyydestäsi vahvistat jokaisella tekstipätkällä, mitä kirjoitat.

   Kirjoittamisesta muuten: Sanot, että blogisi kirjoittaminen on työtäsi. Samaan aikaan sanot, että kirjoitustaitosi ovat heikot, josta olen samaa mieltä. Miksi et vaikkapa vain siirtyisi poseerauskuviesi julkaisuun ja jättäisit ”omien” ajatustesi jakamisen.

   Se, että viljelet sanaa ”vähemmistö” ja odotat saavasi sen kautta sympatiaa ja asettaa itsesi väärinymmärretyn rooliin, on hyvin läpinäkyvää. Silloin, kun kutsut toisin ajattelevia sairaiksi, et ole uhri.

   Vietä kivaa elämää lahkolaisen vaimona ja osta hänen rahoillansa paljon kauniita asioita! Rakkaus on tärkeintä jne. Pääasia on kuitenkin, että SINA NAUTIT.

  • Linda

   Ymmärrän monella tavalla mitä haet. Olen itse parisuhteessa monesti perinteisiä rooleja noudattava. Pidän ”perinteisesti” vahvoista miehistä jotka haluavat hemmotella naistaan. Itse taas haluan juuri olla tämä hoivaava osapuoli. Tämä on kuitenkin henkilökohtainen valinta. Yhtä oikein ovat mielestäni käänteiset roolit. Kotona olevat miehet ja leivän pöytään tuovat naiset. Mielestäni on hyvin loukkaavaa ja ylenkatsovaa sanoa että toisen valinta ilmaista itseään tekisi yhtään vähemmän naisen tai miehen. Luulen, että sinulla menee vahingossa ulosannissasi sekaisin mielipiteesi mikä sinulle sopii ja mitä arvostat omassa suhteessasi ja mikä toimii teille, ja yleistys millaisia suhteiden pitäisi ja sukupuoliroolien tulisi olla.

   Mielestäni sinua ei missään nimessä pidä tuomita omista valinnoistasi ja se että olet niin onnekas ja haluat olla kotiäiti, ei ole mitään muuta kuin upea juttu SINULLE! Ihanaa, että olet löytänyt miehen joka jakaa samat arvot ja elämäntyylin kuin sinä ja elätte onnellisina yhdessä.

   Kenelläkään ei ole oikeus tuputtaa heidän elämäntyyliään sinulle, mutta vice versa. Mielestäni on todella surullista, että naiset lähtee kritisoimaan tai rajaamaan toisten naiseutta jotenkin. Miehet ovat määritelleet meidän rooleja tarpeeksi pitkään, niin ei nyt lähdetä tekemään sitä toisillemme. Eikö olisi paljon hienompaa, että sotkuisessa yksiössä elävä kiireinen lapseton business-nainen puolustaisi sinun oikeutta nauttia täysin sydämin kotiäityydestäsi ja menestyneestä miehestäsi ja tapaasi rakastaa ”perinteistä” naiseutta. Ja sinä samalla lailla puolustaisit hänen oikeutta elää siinä sotkuisessa yksiöissä ja nauttia uran tuomista jännitteistä ja itsenäisyydestään täysin sydämin. Eikä väheksyä toisen valintaa, jota toivot itse muilta ja johon kuitenkin sorruit toivon mukaan vahingossa omassa tekstissäsi.

  • Didem

   Huomenta Linda 🙂

   Kiitos tästä! Puhut asiaa. Minä en tuputa ajattelutapaani muille, enkä väitä että se on ainoa oikea. En missään nimessä väheksy muiden valintoja. Pääasia että ihminen itse on onnellinen valinnoissaan ja elämäntavassaan.

   Kerroin omat ajatuksistani, mutta myös sen että naisen ja miehen välillä on eroja, eikä niitä pidä lähtee neutralisoimaan, omasta mielestäni!

   Minulla on paljon erilaisia ihmisiä ystävinä. Arvostan yhtäpaljon uranaisia kuin kotiäitejä, sotkuisia ja siistejä ihmisisä. Ihmisen arvokkuus ei määrity näistä asioista.

   Minä nautin elämästäni. Toivon että te muutkin nautitte omastanne. <3

 33. eminem

  Moi,

  Hyvä ja rohkea kirjoitus! Moni ei käsitä tai halua myöntää että elämä on survival of the fittest (ennen kaikkea myös luckiest). Niinpä joku koulutus missä tyhmennät itseäsi pumppaamalla virheellistä, päätä sotkevaa tietoa itseesi, on aika menneen talven lumia mikäli on pääomaa; Suomessa ehkä kielellinen (suomen ohella ruotsi), kauneus, sosiaalista älyä/luokkaa&makua, rahaa, henkistä tasapainoa – ideoita, kykyä kapitalisoida asioita ja vaikuttaa. Oikeita ystäviäkin ehkä.

  Ei mielestäni, vaan fakta on se, että sulla on maailmanluokan kauneus ja KARISMA, jota löytyy hyvin harvalta naiselta. Kommentointi olisi ehkä järkevämpää jos kaikki olisi yhtä kauniita, varakkaita ja vahvoja. Nyt se tuntuu muista ihmeelliseltä asialta mut jos kaikilla lukijoilla ja kommentoijilla ois yhtä monipuolisesti pääomaa, nämä tuntuis paljon tavallisemmilta ja TÄRKEÄT asiat sais enemmän huomiota.. Nyt varakkuusasia saa kommentien perusteella liian suuret mittasuhteet, niinkuin niukkuuden takia monet muutkin ”typerät” asiat. Moni tuntematon haluaa esim pukeutua mahdollisimman huomiota herättävästi ja maailman tunnetuimmat painaa capin päähän ja harmaat ylle. Aloin vaan kelaa eilen illalla minkä takia korostan itse ja muut korostaa jotain tiettyä asiaa ja tajusin. Minkä takia perijät esittää mahdollisimman korostettua vapautta kun kaikki on päätetty; minkä takia köyhät esittää rikkaita; minkä takia rumat ne vaatteilla koreilee; minkä takia Didem voi olla ”vaan” kotiäiti. Sen takia koska Didemillä on niin helvetisti karismaa, valttia ja vahvuutta taskussa ja piilossa vielä lakin alla, että ei tarvitse esittää vahvaa ja mennä housut jalassa mörisemään Castren Snellmanille klo 5 aamulla vedetyn hikilenkin jälkeen, niinkun läskit tekee kun laihat syö patonkia med nutella ja nauraa ha ha ha haa haa kuin-ka helppoo on !? saa-da. 🙂

  Jos katsoo viinalla, tupakalla, kiroilulla ja miestenvaatteilla pelehtiviä mimmejä, toi puolen vuoden kurssi ois ihan paikallaan. Itse skippasin armeijan kun oon niin vetelä nuori mies ettei musta ois ollu miesten touhuun.

  Täytyy vielä sanoa että kannat miehesi kanssa varakkuutta upeasti ja moni hyvästä syystä varaton ihminen vois ajatella askelen eteenpäin ja kelata ettei sillä oo niin väliä millon se fyrkka on siirretty toisten pankkitililtä omalle pankkitilille. Sen sijaan voisko se tyyli ratkasta ja kaikki vanhaa rahaa jäykkyydellä ja kaavamaisuudella epäonnistuneesti matkivat pellet voi mennä Mattolaiturille nöyrät vaatteet päällä juomaan toisiks halvinta valkkarii sailor takki päällä ja kommentoimaan ”jättekiva”. Heh. Täällä on tilaa kaikille eikä kannata matkia naurettavasti muita vaan olla oma tuotos ja kehittää tätä juonta.

  Rahaa ja rakkautta Didemille ja miehellesi, muille: K.M.ASs. (kehittyvien maakuntien suomi)

  – Minä

  • Annie

   What does ”survival of the fittest” have to do with all this nonsense?

 34. apua mikä myötähäpeä eikä se tajuu

  Minä en vaan pääse yli tästä kirjoituksesta, niin uskomatonta soopaa. Voi jeesus Kristus miten tekopyhä olet, olet täynnä pelkää materiaa, ja ulkokuorta. mutta voi tyttönen kuule kauneus on katoavaista ja älyn olisit oppinut nuorempana paremmin. Minua pelottaa pelkkä ajatus teidän kahden suhteesta, alistut miehellesi, oletko tosissasi?! kuulostaa siltä että mielestäsi on ok jos miehesi vaikka täräyttää sinua päin kasvoja onko sinulla minkäänlaista omatuntoa ja eikö suuri kehuamasi hoivavietti riitä oman mielenterveyden hoitamiseen? kehuskelet komentissa kuinka saat heti töitä hyvältä alalta, kuulehan pikkutyttö en usko että Sweitsistä sinä saat yhtään mitään, no ehkä siivojaksi pääset ainiin, mutta ethän sä joudu edes kotona harjottelemaan siivoomista joka päivä, kun joku muu tekee sen puolestasi. Ja tämä kommentti ei ole kateellisten panettelua vaan aidosti mielenkulkuasia ihmettelevän komentti, Ps. menetit juuri lukian ja en toivoisi ikinä näkeväni tällaista teksti Cosmon sivuilla, se laittaa myös Cosmon aika huonoon vallon. T. Jenkeissä asuva, valitettavasti työtön, todella rikkaan miehen vaimo

 35. Matti

  En tiennyt että 1950-luvullakin blogattiin.

 36. eminem

  pieni kommentti vielä: harva tajuaa aivojen rakenteen merkitystä elämässä. Näen selvästi et oot suorastaan nerokas suodattamaan tietoa ja parhaillaan vastaanottavassa roolissa kun älykkö puskee tietoa ja poimit ja arviot sitä. Itse puolestani menen täysin sekaisin vastaavassa tilanteessa koska olen huono suodattamaan asioita ja poimimaan timantteja paskasta vaan imen kaiken ja koko homma menee pilalle; sen sijaan olen super tekemään kaiken itse – luomaan, keksimään ja buustaamaan muita.

  Näin ollen kannattais ehkä tajuta et jokainen on jossain hyvä ja mennä sen mukaan eikä hukkua vastavirtaan. Oot enemmänkun vahvoilla tossa positiossa ja oma tyyli kannattaa pitää. Ois hauska tietää ootko ajatellut asiaa tältä kannalta, harva tajuaa että nimenomaan toi on neroutta missä oot huippu. Me tyhmät tehdään kaikki, viisaat kuten sinä nappaa omenan puusta. Hölmöläinen kerää kaiken reppuun pylly pitkällä ja saa vaivanpalkaksi välilevynpullistuman 🙂

  -Minä

 37. Mery

  Moi Didem! Ymmärrän sinua, sukupuoli on ollut olemassa miljoonia vuosia. On ollut miehiä ja naisia. Minusta on surullista, vähän haikeaa, että sukupuolet näyttäisivät sulautuvan yhteen: onko lopulta vain sukupuolineutraaleja ihmisiä? Minusta on kiehtovaa se ero, mikä miehekkään, alkukantaisen miehen ja naisellisen naisen välillä on. Siinä on jotain tuhansien vuosien takaista.

  Kuitenkin tänä päivänä maailmassa on geeneiltään paljon sellaisia naisia ja miehiä, jotka eivät ole enää näitä perinteisiä miehiä ja naisia. Heille tietysti suotakoon vapaus ilmaista itseään vapaasti 🙂

  Mulla on samanalainen hoivavietti + ”alistuminen” miehelleni kuin sulla, tosin sanon kyllä oman mielipiteeni enkä anna periksi, jos koen olevani oikeassa. Mutta mieheni ja minä olemme yhtä vahvoja, molemmat opimme toistemme vahvuudesta. Kuitenkaan emme ikinä kilpaile, vaan tosiaan opimme toistemme mielipide-eroista 🙂

  Myös minä olen mieheni kanssa vahvempi, kuin parempi versio itsestäni 🙂 Ja näin myös varmaan hänen kohdallaan. 🙂

  • hih

   alistuminen.. niin kuin koira

   Olet selkeästi tutustunut antropologiaan 😀

 38. Turvallinen vanhuus

  Heips,

  Kiitos paljon kirjoituksia herättäneestä aiheestasi :o)

  Itse olen itsenäinen uranainen, ai miksikö? Siksi että olen tarpeeksi nähnyt näitä 60-luvun naisia/leskiä jotka antaneet kaikkensa miehelleen, kodilleen, lapsilleen. Kaikki on hyvin ja sitten kiiltokuvaperhe hajoaa, mies löytää nuoremman naisen tai nainen jää yllättäen leskeksi avoliitosta. Miten silloin käy kaiken perheelleen/miehelleen/lapsilleen uhranneelle naiselle. Ilman työtä tai pahimmassa tapauksessa eläkkeellä, ai mikäkö eläke? Ei kunnon eläkettä ilman työuraa! Entä leskenä avoliitosta, ilman työtä ja lapset perivät! Näitä kannattaa mielestäni miettiä jo hyvissä ajoin eikä sitten vasta kun on liian myöhäistä. Itse nautin myös suunnattomasti perheestäni mutta haluan myös jotain aivan omaa. Oman uran jolla kustannan omat menoni, autoni, harrastukseni, vaatteeni ja puolet yhteisestä omaisuudesta. Mutta kaikken tärkein on se vapauden tunne että saan tehdä omat ratkaisuni omassa elämässä omista asioista ilman että kaikkeen täytyy ruinata tai kysyä lupaa. Vapauteni ajatuksille etten ole riippuvainen miehestäni, perheestäni, lapsistani vaan pärjään omillani, nyt ja tulevaisuudessa, kävi sitten miten tahansa. Turvallisuuden ja vapauden tunne ja sen myötä hyvä itsetunto, se joka kumpuaa omasta itsestä eikä muista, se on juttu joka saa suupieleni ylös, joka ikinen päivä!

 39. sairaanhoitaja

  Oon pahoillani sun puolesta, kun tuomitsevat ihmiset(jotka eivät koskaan sinua edes tavanneet) haukkuu sinun ajatusmaailmaa. Tämä on sinun ajatusmaailma, tosin erilainen kuin minun, mutta jokainen ihminen saa ajatella just niin kuin haluaa. Sentteriä vaan tuomitseville ihmisille! Tsemppiä sulle :)<3 —– And any man who knows a thing
  knows he knows not a damn, damn thing at all.

 40. Anna

  Vittu mitä paskaa.

 41. Kiira

  Didem: Käytin pesukonetta ensimmäistä kertaa 20-vuotiaana.
  https://mycosmo.fi/article/bydidem/paljastuksia-ja-live-matskua#sthash.9

  Practice what you preach, jookos?

  • Didem

   Kyllä! Asuin kotona pitkään ja äitini teki puolestani nämä asiat. Olen kiitollinen kasvatusmallista jonka olen kotoa saanut.

   Heti kun muutin pois kotoa niin kodinhoito etc oli mun vastuulla ja se tuntui hyvältä!! I do practise what I preach honey 😉

 42. jonna

  Tuo ajatus on todella hämmentävä, että ajattelet, että ihmiset kadehtisivat ”helppoa ja huoletontaa” elämääsi. Asiat eivät ole noin yksinkertaisia. On totta, että rahahuolet ja työelämän negatiiviset puolet puuttuvat elämästäsi, mutta toisaalta siitä puuttuu kyllä paljon muutakin: taloudellinen itsenäisyys, ammattiyhteisön tuoma kunnioitus osaamiselle, älyä vaativien tehtävien suorittaminen ja niistä mielihyvän saaminen jne. Jos minulla olisi sinun elämäsi, niin kuolisin tylsyyteen. Tunnen myös lukuisia pakon tai osittaisen valinnan seurauksena olevia kotiäitejä ja -isiä, joilla on todella paljon (vanhaa tai uutta) rahaa, asuntoja siellä täällä jne. mutta he ovat silti onnettomia. Ja tunnen myös isänsä menestyvässä firmassa suojatyössä olevia onnettomia, rikkaita nuoria. Onnettomia he ovat, kun kokevat, etteivät saa älyllistä haastetta elämässään. Se, että pystyt kokemaan pelkästään positiivisia tunteita trophy-vaimona olemisesta, miehesi passaamisesta, miehellesi alistumisesta ja itsesi puunaamisesta, on kyllä aikamoinen saavutus. En tiedä, minkä lobotomian olet kokenut, mutta poikkeuksellista tuo kyllä on.

 43. Ano

  Vain oma kielieditori puuttuu 😉

 44. Seppo Seponseppo

  Hyvä teksti. Toivottavasti saat jonkun oman TV-ohjelman myös.

 45. Japo

  Voisiko tuohon kotirouvakurssiin kuulua myös oikeinkirjoituskurssi? Blogin pitäjä kaipaisi siihen vielä täydennystä.

 46. a

  Ohjeeni sinulle: yritä käsittää kuinka sovinistiselta tässä kuulostat.

 47. Pekka

  Hesarin kansi oli ilmoitus, ei artikkeli, tai lehden otsikko.

 48. 1980

  Mä toivoisin, että jokainen, joka ryhtyy kirjoittamaan blogia, kävisi vaikka puolen vuoden kestoisen pakollisen kirjoituskurssin. No hard feelings, yhdyssanavirheet ja muu huolimaton kielen käyttö heikentävät sisällöllisesti köyhää tekstiä entisestään.

 49. lilja

  Pyydät ymmärtämään omaa näkökulmaasi, mutta kutsut vastakkaista ajatusmaailmaa ”ihan sairaaksi”. Kerrohan, menikö tää susta ihan oikein?

  Kerrot, ettet itse ole koulutettu. No, sen valitettavasti huomaa. Blogin kirjoittaminen ei ole mitenkään kovin vaativa tai kunnianhimoinen tehtävä, ja ihmettelen, miten oikeasti se voi sinulle riittää. Kuulostat lähinnä laiskalta ja itsekeskeiseltä (haaveena valokuvaaja, joka liikkuu mukanasi ja ottaa sinusta pitkin päivää kuvia?). Kaikkein eniten mua kuitenkin järkyttää se, että sä et ymmärrä sitä uhrausta, jonka lukemattomat naiset ovat joutuneet tekemään taistellakseen naisten aseman puolesta. Vielä nykyäänkin tytöt eivät pääse kouluun tai naiset eivät saa ajaa autolla, sillä ”naisen kuuluu olla nainen” – ja sitten ne, jotka saavat kaiken kultatarjottimella ilmaista koulutusta myöten, ovat valmiit palaamaan miehen ja yhteiskunnan ikeen alle. Joko kyse on tyhmyydestä, kiittämättömyydestä tai molemmista. Koulutettu nainenkin voi olla loistava äiti, lämmin ja pullantuoksuinen. Koulutus on tosiaan tärkeintä, mitä naisella on, sillä esim. sinun tilanteessasi jäät aivan tyhjän päälle, jos joskus syystä tai toisesta menetät miehesi.

  • Didem

   Kirjoitin että se on sairasta että äidinkielessäni jätetään mies/nainen sanat pois neutraalilla sanalla, sen merkitys aukeaa eritavoin ehkä suomenkielisille mutta sitä mä kommentoin. Samaa väärinymmärrystä jatkuu muissakin nostoissa. Mietin et oletko vaan ymmärtänyt väärin? Ilkeitä, tarkoituksellissesti epäreiluja kommentteja en kommentoi..

 50. wannabehousefrau

  Hei Didem! Olen samaa mieltä kanssasi, naisen kuuluu pitää huolta perheestään. Se on ollut vuosisatoja naisen rooli. Kotirouvana olo on etuoikeus ja asia josta voi ylepeillä! Minä en ole mikään kodihengetär vaikka yritän olla, opiskelun ja töiden jälkeen yksinkertaisesti ei riitä aikaa eikä energiaa tehdä kaikki niin hyvin kuin toivoisin. Ja minulla kuitenkin vain kaksi lasta, 50%työaika ja noin 60% jäljellä opiskeluista.

 51. kaisa

  Uskomaton kirjoitus. Siksi sä voit nyt lässyttää tota sun kamaa, koska on ollut ne urheat naiset, ketkä ovat irroittautuneet sieltä kotoa. Sä saat valita mitä teet, se on feminismin lahja sinulle. Saat itse tehdä elämälläsi mitä tahdot, mutta älä yritä sitoa meitä muita naisia. Tuo ajattelutapa, että kaikkien pitäisi elää jollakin tietyllä tavalla on hirveän yleinen nimenomaan kouluttamattomien keskuudessa, eli sen ryhmän johon juuri sinä kuulut.

  • mies

   didem on opiskellut sosiologiaa. ihmettelen teitä monia vihaisia ”koulutettuja” naisia kun yritätte kiusaamalla ja polkemalla saada erinlaista, poikkeavan mielipiteen omaavaa, rohkeaa naista vaientaa. heikolla itllä hankitte koulutusta, sit luulette olevanne jotekin parempia ja pärjäävänne miehille. ette ole oikein naisiakaan, vaan hukassa ja paha olo purkautuu täällä. myötähäpeää naisten puolesta, miksi olette niin vittumaisia toisillenne. vastaava blogi mieheltä saisi muilta miehiltä pääosin postiivista palautetta.

 52. Nimetön

  Naurettavaa et vertaatte Didemiä itseenne ja suomalaisiin naisiin, niinku olisitte tasa-arvo

 53. Nimetön

  Naurettavaa et vertaatte Didemiä itseenne ja suomalaisiin naisiin niinku olisitte tasa-arvoisia. Didem on 1 miljoonasta ulkonäön, karisman ja hyväsydämisyyden ansiosta. Niin kuin huippu-urheilija tai 100 miljoonan arvoinen yrittäjä. Hänellä on kaikki valtit elämässä – teillä jotain tai ei mitään. Jos olisitte samassa tilanteessa miettisitte asiaa eri tavalla kun teillä olisi yhtä hyvät vaihtoehdot mistä valita. Perunanenäiset liki lahjattomat feministit sopii koulutukseen ja veroeurojen kantoon eliitille sekä baaripanoiksi, muu arvo täysi nolla ja se näkyy valinnoissa – siitä surkeasta nipusta josta voi vetää lyhyen tikun ja valehdella itselleen tätä minä haluan. Eläkää sen kanssa ja antakaa Didemin elää makoisaa elämää. Aikakaudesta riippumatta aina muutamilla on paras paikka elämässä eikä kaikki ei voi olla miljonäärejä tai beauty queeneja – ainakaan samaan aikaan.

  • minä

   Sinä ahkeroit kirjoitustyylistä päätellen täällä enemmänkin kommentteja. Samoin taidat pyöriä keskustelupalstoilla Didem-ketjuissa puolustamassa. Argumentointisi taso on täysi nolla ja taidat tehdä Didemille enemmän haittaa kuin hyötyä.

 54. Nimetön

  Katsokaa Forbesin listan kärkeä ja koulutusta. Steve Jobsia ja muita neroja tai maailman parhaita kaunottaria tai vaikka Kimi Räikköstä. Jos on oikeesti jotain eikä oo esim suvun takia pakko kouluttautua hyvin harva on niin yksinkertainen että menee haaskaamaan aikaa. Didemin äidinkieli taitaa myös olla ruotsi, joten ihan ymmärrettävää et pikkuvirheitä. Ei muutaku maahanmuuttajien kielikurssille!

 55. ATMaisteri

  Rehellinen kirjoitus. Tuostahan monessa liitossa on kysymys: nainen vaihtaa kauneutensa miehen rahoihin ja statukseen. Toimii kun on nätti ja riittävän nuori. Vaara tietysti on siinä että todistetusti miehen naismaku ei muutu iän myötä, eli jos ero tulee selvästi yli 30-vuotiaana niin uutta statusmiestä ei löydy koska harvat sinkkuna olevat 30+, 40+ ja 50+ menestyjät haluavat nuoremman vaimon.

 56. Nimetön

  Saa olla kyl jäätävän yksinkertanen ihminen jos ei elämä maistu tai keksi tekemistä ilman töitä. Teitä ei ole taitu luoda omistamaan vaan siirtämään vettä avannosta toiseen 🙂 Meillä on erilaiset sielut.

 57. Ei väliä nimellä

  Minäkin pidän kumppanin hemmottelemisesta ja luontaisesti mm. siivoan enemmän. Vaan en h*lvetissä haluaisi elää päiviäni siipeilemällä ja näyttämällä hyvältä. Senkin (kauneuden) aika on rajallinen, tiedättehän.

  Parikymppisiä minihamecitybööniä vastaavine ideologioineen on jo ihan liikaa.

  Jo se, että bloggaat (ilmeisesti) Cosmopolitan-shaissen alaisuudessa, kertoo riittävästi. Lehti on esimerkkitapaus sukupuoliroolien turhasta korostamisesta ja erittelystä.

  Se, että kuvaat reisiäsi blogisisältönä, kertoo kaiken olennaisen. Reidet, huomio ja kehut ovat sinulle tärkeämmät kuin itsensä kehittäminen? Ei kai siinä mitään, kukin tavallaan.

  En tuomitse kenenkään valintoja, vaan lähinnä säälin. 2010-luvun nainen alistuu panopuuksi ja eläimeksi. Kyllä, alisteisuudesta tässä on kyse, ei sinun omasta tahdostasi.

  Vaan kaiketi se on onnellinen, joka ei liikaa itseään järjen työllä vaivaa.

 58. Timppa75

  Oli kyllä pimein blögäle jonka olen hetkeen lukenut. Ja sitten kun vielä nimi viittaisi siihen että juuret on maassa jossa kaikkea edistystä ja tasa-arvoa ollaan kovaa vauhtia vetämässä takaisin ja palaamassa vanhoillisiin arvoihin.

  Kaikkea ei kannattaisi töräyttää julkisuuteen… Eipä silleen, jos tämä ärsyttää feministejä niin jotain iloa kirjoituksesta oli. Ja naisten vastine varusmiespalvelukselle kuulostaa hyvältä.

 59. tavallinenleena

  Sulla on kieltämättä käynyt hyvä tuuri: http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-1424705370165.html

  Mä olen itse aina ollut luonnostani sellainen, että hoidan kotia, tein jo lapsena ruokaa koko perheelle, siivosin ja suursiivosin. En usko, että mikään kodinhengetär-kurssi toisi minulle mitään uutta.

  Oletan, että kirjoituksesi on vähän tahallaan provosoiva, mutta itse en ainakaan provosoitunut. Minulla sattuu olemaan erilaiset arvot kuin sinulla, mutta ymmärrän hyvin sinunkin kantasi.

  Menestystäkin mittaamme kanssasi eri tavoin. Minun jalkani saa (tällä hetkellä, hehheh) mies, joka on menestynyt opinnoissa (tohtori) ja isänä. Jälkimmäisen takia on joutunut tekemään kompromisseja rahallisen menestyksen suhteen, mutta se tekee hänestä vieläkin viehättävämmän minun silmissäni.

  Kaikkea hyvää sinulle.

 60. Mävaan....

  Hei onks sun blogilla olemassa/tulossa fb-sivua missä tästä blogista vois tykätä? 🙂 hope vastaat….

 61. Silva

  Hej!
  Tror du syftade på hen-ordet i inlägget och i kommentarsfältet. Ville bara förtydliga till dig meningen med hen. Meningen är alltså inte att sudda ut de två könen eller att byta ut hon/han mot hen. Du kan se det mer som ett tilläg i det svenska språket som underlättar t.ex. skrivandet (hen istället för hon/han) och situationer där man inte känner till könet, eller där könet inte spelar någon roll. Jämför det med finskans hän. Tycker du att vi där suddar ut gränserna mellan könen? Bara något för dig att tänka på.:) Annors brukar jag tycka om ditt sätt att skriva och uttrycka dig själv, det är så narurligt och just dig själv, men här känns det lite som om du bara ville provocera.. Allt gott till dig, hoppas du har en skön vår! xx

 62. Sub itsekin

  Itse tykkään rajoittaa d/s-suhteeni vain makuuhuoneeseen, mutta tunnen myös tavallasi jatkuvassa omistussuhteessa eläviä fetisistejä.
  Kuulutko mihinkään BDSM-yhteisöön? Kirjoituksestasi sain vähän sellaisen käsityksen, ettet välttämättä edes oikein tiedosta olevasi fetisisti. Muiden d/s-henkisten ihmisten kanssa keskusteleminen voisi ehkä avata asiaa sinullekin ihan uudella tavalla. 🙂

 63. Akateeminen nainen

  Tekstistäsi tulee kuva, että yrität epätoivoisesti puolustautua ja perustella epävarman valinnan: elämisen toisen rahoilla ilman koulutusta tai osaamista. Perinteisten sukupuoliroolien puolustuksesta olisi saanut oikeasti hyvän, pohdiskelevan tekstin, tämä jäi yritykseksi. Ainoa argumenttisi on ”tämä on minun valintani” ja sitten vielä katsot puhuvasi muidenkin naisten puolesta, mitä et tosiaan voi tehdä. Et varmasti haluaisi kenenkään puhuvan sinun puolestasi jotain, minkä koet täysin arvomaailmallesi päinvastaisena ja perustelevan sen niin, että olet kyllä sitä mieltä vaikket sitä myöntäisi?

  On eri asia suunnitella elämäänsä kuin pelätä etukäteen. Nykyaikana naisen kouluttautuminen kannattaa aina: mitä enemmän koulutusta, sitä paremmat lähtökohtaiset edellytykset selvitä mistä tahansa. Työelämästä pitkään poissaollut ei aina ole ajantasalla ja palaaminen saattaa olla vaikeaa, jos on vuosikausia kotona. Jo kassalle pääseminen vaatii nykyisin naurettavan paljon.

 64. sheeeshh

  Mun ei tarvitse elääkseni tehdä ”oikeita töitä”, olen nimittäin Suomen kansalainen ja saan työttömyyskorvausta sekä asumistukea. Omaa rakasta sielunkumppaniani en missään nimessä vaihtaisi ”menestyneeseen” mieheen, vaikka elämme ahtaasti emmekä pysty koskaan käymään lomalla.

  • Gowomen

   Rohkea olet kun kirjoitat tällä lailla täällä Suomessa! Kiitos kirjoituksestasi. Arvasin, että varmasti saat aikamoisen ryöpyn kaikenlaista aggressiota niskaasi. Älä välitä niistä, vaan elä vain elämääsi ja kirjoita siitä meille :). Olen itse samoilla linjoilla paljolti. Tosin ajattelen, että elämän ei tarvitse välttämättä olla niin high life. Ihan samalla lailla olisi ihana olla vaikka maalaistalon rouvana ja pitää huolta koko farmista. Kaiken takana on nainen 🙂

 65. -

  Heti kun on kaks tasokasta ihmistä rakkaus on vaihtokauppaa. noot.

 66. Ja joku vielä miettii miksi naisia joukkoraiskataan

  http://m.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/kolumnit/anu_silfverbergin_

 67. Bkam

  Miehellehän tuo on hyvä diili: on menestynyt ura, nätti vaimo, koti ja lapset hoituvat itsestään eikä tarvitse tehdä kompromisseja perheen ja työn välillä. Nainen on vain miehen jatke, joka auttaa miestä menestymään ja elämään täyttä elämää. Siinä jää sitten tyhjän päälle, jos mies päättääkin erota jossakin vaiheessa.

 68. Facepalm x 7

  Feminismin ydinajatus on että naisella pitää olla oikeus valita mitä tekee, oli kyse sitten opiskelusta, kotiin jäämisestä lasten kanssa tai valinnasta olla hankkimatta lapsia tai valita eläminen ilman parisuhdetta.
  Tämä kirjoitus palauttaa meidät aikaan jolloin naisilla ei ollut kuin se yksi kapea rooli jonne heidän oli pakko jäädä suorittamaan kodinhoitoa tai lasten kaitsemista, vaikka olisivat kokeneet vahvuutensa olevan muualla.
  On todella tuomitsevaa ja kapeakatseista määritellä hyvä nainen tai hyvä mies näihin rooleihin mitä tässä kuvaillaan.
  Hienoa että kirjoittajan elämä on mallillaan- suosittelisin kuitenkin kasvamaan hiukan ennenkuin lähtee esittämään lisää yleistyksiä siitä miten kaikkien parisuhteiden tulisi toimia samoin kuin hänellä.

 69. itsenäinen

  Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi samasta aiheesta esim. kymmenen vuoden päästä. Oman havainnointini mukaan kaikkein katkerimpia elämälle ovat miehensä kautta /siivellä eläneet naiset. Kaikenlaista voi sattua. SInäkään et ole nuori ja nätti ikuisesti ja aina on olemassa joku nuorempi ja vielä nätempi.

 70. Eve28

  Hei, Didem!

  Harmi, että olet saanut niin paljon epäreiluja kommentteja ja ilkeitä sanoja osaksesi. Se ehkä johtuu siitä, että monille juuri se itsenäinen nainen ja parisuhde, jossa ei ole miesten töitä tai naisten töitä, vaan vastuu jaetaan molempien kesken, on niin tärkeä arvo. Tuntuu vanhanaikaiselta ja naisen kyvykkyyttä vähättelevältä vedota vanhoihin perinteisiin tai vanhoihin aikoihin, jolloin myös naisen oikeudellinen asema yhteiskunnassa oli heikko. Nainen ei saanut äänestää, nainen ei saanut opiskella, nainen ei saanut käydä töissä tai tienata omia rahojaan. Nainen oli kotirouva, koska naisen oli PAKKO. Siinä ei ole mitään hienoa, että ihminen on pakotettu johonkin. Siksi nykyään ehkä monilla voi olla vaikeuksia ymmärtää niitä, jotka vapaaehtoisesti tätä haluavat. He ehkä unohtavat, että nykyään voi valita.

  Mutta ehkä Didem myös sinun on vastaavasti hyvä muistaa, että aina ei ole ollut näin, aiemmin nainen on ollut sorrettu ja vailla vaihtoehtoja. Sen ansiosta, että kaikki naiset eivät ole tätä hyväksyneet ja sen sijaan lähteneet rikkomaan sitä perinnettä, sukupuoliroolia ja alkaneet vaatimaan oikeuksia päästä kodin ulkopuolelle, sinullakin on nykyään mahdollisuus opiskella, äänestää ja nimenomaan *valita*, haluatko olla kotona vai työelämässä jne. Pitää kunnioittaa historiaa jne. 🙂

  Mitä tulee sukupuolineutraaliuteen, niin idea Ruotsin päiväkotikokeilujen ja muiden takana on sellainen, että yhteiskunnassa on olemassa paljon uskomuksia, jotka liittyvät sukupuoleen, ja jotka on niin sisäistettyjä, ettei niitä välttämättä edes tiedosteta, ja nämä uskomukset välittyvät seuraaville sukupolville jo ihan pienestä pitäen. Kaikki uskomukset eivät ole hyviä, esimerkiksi käsitys siitä, että tytöt on huonompia matikassa kuin pojat, ei ole hyväksi tytöille, sillä se voi johtaa vaikkapa siihen, että tyttöjä ei kannusteta yhtä paljon kuin poikia, tai tyttö ei itse usko omiin kykyihinsä. Myöhemmin se voi tiedostamatta ohjata esim. uravalintaa ihan suotten päiten. Vastaavasti jos korostetaan, että pojat ovat vahvoja ja rohkeita, voikin herkkä ja tunteellinen poika kokea olevansa jotenkin huonompi, tai muut voivat kiusata siksi, että on ”heikko”, mukamas. Tällaiset uskomukset jatkuvat vielä pahimmillaan aikuisiälläkin ja aiheuttavat paljon ahdistusta. Tästä syystä tällaisia sukupuolineutraaleja edistysaskeleita tehdään: ei siksi, että yritettäsiiin pakottaa lapset johonkin, mitä nämä eivät ole tai halua, vaan juuri siksi, että lapset voisivat olla *vapaampia* valitsemaan ja kehittymään riippumatta siitä, ovatko tyttöjä vai poikia vai jotain siltä väliltä ja ulkopuolelta.

  Tästä syystä myös se, että korostat naisen hoivaviettiä ja asemaa kodin siistijänä varmaan särähtää monen korvaan. Ei siivous ole sukupuolesta riippuva asia, vaan pikemminkin persoonasta ja kotikasvatuksesta, tavoista ja tottumuksesta. On epäsiistejä naisia ja epäsiistejä miehiä, siistejä naisia ja siistejä miehiä. Pääasia, että jokaisessa suhteessa löydetään se toimiva tasapaino ja rutiini. 🙂 Minusta esim. epäsiisti mies on ihan yhtä ällöttävä kuin epäsiisti nainenkin, tai siis ei mies saa mitenkään anteeksi epäsiisteyttään sillä, että on mies. Jos taas sanoo, että epäsiisti nainen on ällöttävä, niin se kuulostaa melkein siltä, kuin miehen siistydellä ei olisi mitään väliä, koska puhutaan vain siitä naisesta. 😀 Ymmärrätkö yhtään, mitä tarkoitan? 😀

  Toivon teille joka tapauksessa kaikkea hyvää ja paljon rakkautta elämäänne! ^^

 71. NoName

  Heido. Nyt on valitettavasti niin älytön teksti, etten voi olla kuin surullinen. ”kadehdittava kauniin tytön elämä” on kaukana siitä, mitä tästä ajattelen. En voi suositella sinulle lähihoitajan tai laitosavustajan koulutusta hoivavietistäsi huolimatta, niissä töissä tarvitaan reilusti asennetta ja aitoa rohkeutta, ahkeruutta ja tilannetajua. Olit varmasti tämän tekstin suhteen ajatellut, että kaikki julkisuus on hyvää. Ei aivan osunut, mutten tiedä, ymmärrätkö kuinka pitkäkantoista tuhoa tällaisella tekstillä voit esimerkiksi aiheuttaa. Nyt kannattaisi by all love pohtia niitä oikeita töitä, joita onneksi kerrot saavasi. Uskon, että itsetuntosi voisi nousta roimasti ja saisit hieman sisältöä elämääsi sekä suhteellisuudentajua esim. ulkonäkösi ja tyylisi ainutlaatuisuuden suhteen. Tällaisilla teksteille saatat aiheuttaa hallaa uskomattoman pitkään, sillä internet ei unohda. Toivon sinulle kaikkea parasta ja ahkeraa, työteliästä, itsenäistä ja aidosti rohkeaa tulevaisuutta. Toivon, että jonain päivänä rankan työpäivän (esim. vanhainkodin avustavat tehtävät voisivat sopia sinulle?) jälkeen heittäydyt sohvalle, tai siis laittamaan ruokaa ja siivoamaan vessaa, ja nautit siitä, että olet tehnyt jotain aidosti tärkeää ja merkityksellistä:) siihen asti kannattaa paneutua vahvojen ja älykkäiden naisten elämäkertoihin ja työhön, esim. Meeri Koutaniemen valokuvat tyttöjen silpomisesta saavat ajattelemaan aivan uudella tavalla perinteisistä sukupuolirooleista.

  • biker

   Hei Didem, olisi hauska kuulla mitä tämä sarja kolmen norjalaisen fashionbloggerin matkasta kaltaisessasi herkässä ja toisten hyvinvointia ajattelevassa ihmisessä herättää? Ja miksei muidenkin mielipiteitä olisi kiva kuulla. Jokainen päättää itse miten elämänsä elää ja rahansa käyttää, mutta tulemmeko ajatelleeksi ketkä tekevät elämämme mahdolliseksi. http://www.aftenposten.no/webtv/serier-og-programmer/sweatshopenglish/

 72. maria

  Mutta hei, onneksi sait kuitenkin Norsenin vuosikirjassa seiskaluokalta Vuoden Muotitietoinen tittelin. :Dd

 73. emi

  mitä helvettiä

 74. hämmästynyt

  Itse näen sukupuolirajat hälventävän sanan ”Hen” hieman omituisena. Nyt ei ole kyse siitä.
  Olen lastentarhanopettaja ja työssäni koitan kasvattaa lapsia uskomaan itseensä yli sukupuolirajojen. Tyttö voi olla kovaääninen, rohkea, uhmakas, leikkiä junilla ja riehua. Se ei tee tytöstä yhtään vähemmän tyttöä. Nämä piirteet ovat tyttömäisiä, siinä missä poika voi leikkiä ja hoitaa nukkeja, silitellä pehmoleluja ja olla arka. Nämä piirteet ovat aivan sallittuja pojille. Pojat saavat pukeutua minun ryhmässäni mekkoihin roolivaatteilla leikkiessään, -vain tosimies uskaltaa käyttää glitteriä!
  Tosimies ei alista naistaan vaan molemmat kumppanukset ovat parisuhteessa tasa-arvoisia.

  Kaikki toki määräävät itse oman elämänsä kulusta, -jos suurin haave on olla kotivaimo niin mikäs siinä. Se on sinun unelmasi. Toisaalta tähän liittyy varmasti yksinäisyyttä, epävarmuutta ja muita tämän elämäntyylin haasteita. Tärkeintä on kuitenkin vapaus valita ja mielestäni kukaan ei saa sinua kritisoida siitä.

  Mielestäni on kuitenkin hullua ehdotella kodinhoitokursseja naisille. Yhdyn aiempiin kirjoituksiin tyttöjen koulutuksen tärkeydestä. Tämä koulutus ei kuitenkaan ole miehenmiellyttämiskoulutus tai kodinhoitokoulu vaan KOULU, jossa hankitaan oikea koulutus!

  • Silva

   Näin suomenruotsalaisena on pakko vähän puolustaa hen-sanaa. Onhan suomenkielessäkin hän-sana. Mitä eroa niillä kahdella on? Hälventääkö ”Hän” mielestäsi sukupuolirajoja? ”Hen” luotiin käytettäväksi tilanteissa kun sukupuoli ei ole tiedossa, tai sillä ei ole väliä. Se myös helpottaa esim. kirjoittaessa, jottei aina tarvitse kirjoittaa hon/han. Ei sitä luotu mitenkään hälventämään sukupuolirajoja.:)

 75. Rumilus

  Jos kerran olet niin onnellinen, ihmettelen vain pakonomaista tarvetta joka lauseessa todistella ettet ole pelkät nätit kasvot ja hoikka vartalo. Voitit geneettisessä arvonnassa rikkaan miehen ja kivan elämän, miksi et nauttisi siitä? Ei sinun tarvitsekaan olla taitava, koulutettu, fiksu, tms – kunhan pysyt kauniina, voit elää kuin prinsessa. Vai…olisiko mahdollista että huolimatta näistä lapsellisista kirjoituksista sinultakin löytyy kunnianhimoa; haluaisit saavuttaa asioita jotka eivät riipu ulkonäöstäsi tai miehesti rahoista? 😉

 76. Mnd

  Ikävää, että olet saanut tällaisen kasan turhan negatiivisia kommentteja. Toisaalta itsekin tekstin luettuani hermostuin ja suoraan sanottuna loukkaannuin kun ilmaisit, että sukupuolineutraali ilmaisu ruotsinkielessä on mielestäsi sairasta. Kuitenkin on hyvä muistaa, että maailma alkaa olla avoimempi kolmatta sukupuolta kohtaan ja sitä on hyvä kunnioittaa.

  Toivon silti, että mikäli lapsestasi vaikka kasvaisi trans-sukupuolinen, antaisit hänelle täyden tukesi ja antaisit hänen löytää tiensä omaan sukupuoleensa. Tämän mainitsin siksi, että kauhistelen sieluni silmin pahinta kauhuskenaariota tiukoista sukupuolirooleista.

  Minusta on hienoa, että uskallat julkisesti kertoa näkemyksesi naiseudesta ja sukupuolirooleista. Toivottavasti et ota henkilökohtaisesti ihmisten solvauksia etkä menetä yöuniasi, sillä se on turhaa. Sinulla on täysi oikeus ilmaista näkemyksesi asioista. 🙂

 77. Mappe

  Tuosta ruotsinkielen ”hen” -sanasta, joka hämärtää sukupuolirajoja: onhan suomenkielssäkin ”hän”, joka on täysin sukupuolineutraali. Ei ongelmaa suomalaisilla sen kanssa. Miksei siis sukupuolierottelun tuottavissa kielissä, kuten ruotsissa tai englannissa, saisi olla mahdollista alkaa tehdä samoin? Harvassa asiassa sukupuolierottelulla edes on mitään väliä, koska moni asia riippuu enemmän ihmisten omista luonteenpiirteistä kuin jalkovälin koostumuksesta.

 78. Niina

  Järkyttävää tavaraa. Sivistymättömyytesi näkyy näissä teksteissä, halu olla jotain mitä et ole ja päteä asioilla jotka saavat harvat oikeasti kateelliseksi, saa lähinnä säälimään. Bloggarin ammatti vaatii paljon vaivannäköä, kirjoitustaitoa, kuvankäsittelyosaamista ja silmää. Omien merkkituotteiden esittely ilman sen kummempaa näkemystä on lähinnä lapsellista ja blogiasi hetken aikaa kummastuneena seuranneena en voi kun toivoa, että Cosmolla tulevat järkiinsä ja hankkivat ammattitaitoisempia kirjoittajia blogeilleen. Mielipiteitä saa olla kaikilla, mutta en itse haluaisi olla se taho joka tulee edustetuksi tämän niinsanotun blogin toimesta.

  • Riina

   Sama mieltä

 79. Didem

  Mulla on jatko-osa uusimmassa postauksessa aiheeseen liittyen, joten kun noin jyrkästi kommentoitte tätä tekstiäni, niin pyytäisin mielipiteitä toisestakin näkökulmasta, jonka olen skenaario muodossa esittänyt teille uusimmassa fifty shades of me postauksessa!

  Kiitos!

 80. Merve

  Hmm. Tavallaan tajuan, että jotkut naiset haluaa perinteiset sukupuoliroolit. Mutta olen kyllä täysin sitä mieltä että miehetkin tarvitsis jonkinlaisen käytös/herrasmieskurssin 😀 Onhan sekin ällöttävää, jos miehet ei huolehdi hygieniastaan ja siisteydestä, eiks je? 😉

 81. Hanna

  hauska lukea erilaisista mielipiteistä, tota kantaa missä ns. korostetaan ”perinteistä naiseutta” ei kuule nykyään kovinkaan usein, ainakaan mun tuttavapiireissä tai mediassa. Hienoa jos olet tyytyväinen ja nautit elämästäsi juuri sellaisena kuin se on, sehän se jokaisen tavoite on: löytää elämä josta nauttii. Tulee se sitten uusien hiukkasfysiikantutkimusten parissa tai kotona hoitamassa lapsia 🙂
  Itse kuulun niihin nuoriin naisiin jotka ovat pikkutytöstä asti suunnitelleet huippu-uran itselleen: peruskoulu, lukio, yliopisto, joskus tulevaisuudessa tohtorin paprut. Olen tiedonjanoinen ja haluan tehdä ja kokea ja ansaita, en vain rahaa vaan myös tilaisuuksia ja erillaisia kokemuksia ja tilanteita. Itse haluan myös käydä armeijan, koska koen sen kiinnostavaksi ja velvollisuudeksi isänmaata kohtaan.
  Vaikka itse lukeudun siis stereotyyppisia käsitteitä käyttäen ”modernimpaan naiskuvaan” niin on tavallaan lohdullista että ”perinteisiäkin” naisia on. Meitä tarvitaan joka lähtöön ja on hienoa ettei kaikki lukeudu samaan muottiin.
  Sanoisin vielä vain että tuo kotirouvakurssi voitaisiin suunnata kaikille, niin naisille kuin miehillekin – ei tekisi pojille pahaa tarkistuttaa tietonsa sukkien pesusta, varsinkaan jos ovat eläneet noruutensa täyshoidossa kotona, näkemättäkään pesukonetta 😉
  Mukava lukea erillaisia ajatuksia naiseudesta, sitä itse helposti ajautuu ajattelemaan että kaikki tietenkin ajattelevat niinkuin minä vaikka asiahan on aivan päinvastoin 😀

 82. Onnea ja menestystä

  Vähän on tuskaista lukea tällaista tekstiä. Tässä sulle pari vinkkiä oikeakielisyyteen: pystyäksesi elämään (ei ”pystyäksesi elää”) JA saada leipä pöytään (ei pöydälle).

 83. kisu

  ”ps. Oletteko huomanneet että monien menestyvien julkkismiesten naiset ovat alkaneet kirjoittamaan blogia?”

  Olen huomannut, että moni menestyvä mies rahoittaa elättämänsä vaimon sisustuskauppaa, lifestylelehteä, vaateputikkia tms. vain pitääkseen vaimonsa pois jaloista. Ja tämän miehet ihan auliisti myöntävät.
  Blogin pitäminen vaikuttaa sen verran aikaa vievältä puuhalta, että toimii varmaan tuossa tarkoituksessa myös 🙂 Sinänsä hyvä käytännön järjestely, jos molemmat ovat tyytyväisiä ja parisuhde voi paremmin sen ansiosta.

 84. InkeriB

  Teksti on samaa tasoa kuin 14-vuotiaan päiväkirja. Vaikka ei koulutusta olisikaan voi sijamuotoja, kappalejakoa ja pilkkuja käyttää oikein. Tekstistä puuttuu sanoja ja kirjaimia eikä suurinta osaa virheistä voi edes selittää puhekielenä. Oikoluku on ystävä, varsinkin kun kirjoitusta lukevat muutkin ihmiset.

 85. laura

  huhhuh! lukaisin kommentit läpi ja päädyin siihen tulokseen mitä suurimman osan ajastani muutenkin ajattelen, parempi olla hiljaa niin ei kukaan mutise. rehellisesti sanottuna kommentit kuulosti juurikin siltä että kukaan ei tajunnut pointtia, tai ei halunnut tajuta. ihmisillä on mielipiteet, omat mieltymykset, omat ajatukset, omat halut ja oma elämä, oma elämä jonka suhteen saa tehdä juuri niinkuin itse haluaa. Didem on onnellinen, elämässä tehdään päätöksiä sen suhteen mikä tekee itsestään onnellisen ja jos tämä elämän tyyli tekee Didemistä onnellisen niin mielestäni hän on myös sen ansainnut. tässä yhteiskunnassa on vaan niin vaikea elää sitä omaa elämää ilman etteikö se olisi jonkun toisen mielestä väärä tapa elää. mielestäni Didem on koko aika kertonut vain omista mieltymyksistään eikä provosoinut että kaikkien naisien kuuluisi nyt olla näin. hän vain itse tykkää elää näin ja myös sen silloin ansaitsee. jokainen sielu eläköön elämänsä valitsemallaan tiellään. paljon onnea ja rakkautta myös sinun tiellesi Didem. xx

  • anna

   Tässä olet hieman väärässä, sillä Didem nimenomaan mainitsi, että ”päättäisin että jokainen 18 vuotta täyttänyt nainen kävisi ”kotirouva” kurssin”. Näin ollen hän otti kantaa siihen, kuinka kaikkien naisten tulisi elää elämänsä. Oli tämä sitten tiedostettua tai tiedostamatonta provosointia, niin provosointia se nimenomaan oli. Totta on, että monet ovat lähteneet asiattomasti arvostelemaan juuro Didemin elämäntyyliä, mutta toisaalta hän itse on kuvaillut olevansa etuoikeutettu. Tämä on kuitenkin Didemin hyvin subjektiivinen näkemys, sillä itseni mielestä varakkaan miehen kanssa elävä työssä käymätön nainen ei ole missään muotoa etuoikeutettu. Mielestäni etuoikeutettuja ovat pörssiyhtiöiden hallituksissa istuvat naiset, jotka saavat osakseen arvostusta ja ihailua älykkyytensä ansiosta. Pointtini on, että Didemin olisi kannattanut käyttää muutama minuutti aikaa tekstinsä läpilukemiseen ennen sen julkaisemista. Hänen olisi kannattanut muotoilla asia hieman avarakatseisemmin. Mutta virheistään oppii.

 86. rosa

  ollaan isolla porukalla kauhisteltu tätä ajatusmaailmaa ,,, huhhuhhh, ei voi muuta sanoa.

 87. kaksi maailmaa

  Mielenkiintoista lukea kuinka erilaisista maailmoissa ihmiset elävät. Kai se on niin, että ympäristö muokkaa meitä aika paljon ja vaikuttaa paljon siihen millaista naista pitää ihannenaisena. Itse olen korkeasti koulutettu kahden maisterin nainen ja ystäväpiirissäni kaikilla (miehillä ja naisilla) on vähintään yksi ylempi korkeakoulututkinto. Tämä on luonnollisesti todella suppea läpileikkaus suomalaisista, mutta ainakin omassa tuttavapiirissä olen törmännyt ilmiöön, jossa miehet ja naiset pitävät todella tärkeänä että puoliso on korkeasti koulutettu. Liittyy pitkälti siihen, että kotona on mukava keskustella asioista henkilön kanssa, jolla on samanlainen ajatusmalli. Mieheni valmistui monta vuotta minua ennen ja hän oli lähinnä helpottunut kun ”rupesin kantamaan korteni kekoon”. Hän on myös todella kannustava ja ylpeä nimenomaan urakehitykseeni liittyvistä asioista.
  Luulen että tämä ilmiö liittyy siihen, että korkeasti koulutettujen ihmisten vanhemmat ovat usein korkeasti koulutettuja, mikä vaikuttaa siihen että miehet ja naiset ovat saaneet äitinsä kautta mallin, jonka mukaan naisellakin on oltava kunnianhimoisia uratavoitteita. Tällöin mies etsii naista, joka muistuttaa tätä naismallia ja nainen taas kokee itsestäänselväksi menestyä uralla. Ulkomailla opiskellessani oli puolestaan tavallista, että miesopiskelijoiden äidit olivat kotirouvia, jolloin he itse etsivät puolisoa, joka viihtyy kotona hoitamassa kotia.
  Luulen siis että omalla perhetaustalla on paljon vaikutusta siihen millaista naismallia pitää ns normina. Tämä analyysi menee tosin täysin keittiöpsykologian puolelle, sillä en missään nimessä ole perehtynyt ihmismieleen, vaan lähinnä yritysjuridiikkaan. 🙂

 88. IIna

  Sun artikkelista kyllä saa sen kuvan, että rakkaus ei tosiaankaan ole kaikkein tärkeintä vaan se, että miehellä on paljon massia…ja että sulla on nättejä vaatteita. Vai mitä tää ”menestynyt mies” nyt muuta sitten tarkoittaisi? Naiselle kaikkein parasta ja miehellekin on olla hyvä koulutus… kauneus ja menestys saattaa olla katoavaista nimittäin. Ja aivojakin olisi tärkeätä käyttää, ettei tule vanhuuden dementia 🙂

 89. Klara

  Antaa kaikkien kukkien kukkia, myös Didemin. 🙂 Ihanaa kun olet tyytyväinen, iloinen ja energinen ja teet elämälläsi sinulle tärkeitä asioita (kuten Lucan kanssa ajan vietto joka on varmasti hänelle aivan mahtavaa ja blogin kirjoittaminen). Kyllä varmasti tiedostat ihan hyvin mikä olisi tilanne jos ei miestäsi olisi rinnalla – den dagen, den sorgen.

  Se on onni, etuoikeus saada VALITA mitä tekee elämällään. Olisi se sitten ”kotirouvana”, töissä puoliajalla tai korkeasti koulutettuna uranaisena. Tai mikä tahansa muu. Koitetaan me muut joilla ei ole samoja etuoikeuksia valita ”vapaus” olla valittamatta Didemin elämän tyylistä – hän on tyytyväinen, ja jos hänen läheiset ja perhe ovat sitä myös ja roolit on selvät ja elää pystyy, niin eikö se ole kaikkein tärkeintä? Minulla olisi vapaus moneen – valitsin kuitenkin itse korkean koulutuksen ihan vaan itseni takia, sen takia että kiinnosti.. Eikä harmita ollenkaan että Didemin elämä on erilainen 🙂 Mutta naistenkouluun minuakaan ei kyllä saisi, perus asiat opin ihan itsestäni 😉

  Didem, fortsätt du bara med det du gör och gillar, njut av möjligheterna och kärleken så länge du bara kan – förhoppningsvis hela långa livet ut! 🙂 Kram

 90. Nimetön

  Darling, sinä et tule ikinä olemaan ”päättäjien joukossa” ja thank god for that ; )

 91. Politics

  On oltava kyl tärkee teksti tän, kun jopa poliitikko Anna Kontula jakoi tätä Facebookissaan ja kommentoi dissaavaan sävyyn. Näköjään Annakin siis toisin sanoin lukee Cosmoa…

 92. sil

  mitä helvettiä nyt taas

 93. tara

  Törmäsin tähän tekstiin Facebookissa, useat kaverit jakaneet tämän epäuskossa. Surullista huomata kuinka tällaisessa elämästäsi kertovassa tekstissä mainitsit yhdeksi saavutuksistasi seiskaluokalla voittamasi palkinnon. Kertoo jo itsessään kaiken tarvittavan tilanteestasi.

  Onnea vaan tulevaisuuteen.

 94. yökyökyök

  Kyllä on pakko sanoa että sai surulliseksi tämä teksti. Kerrot täällä kovaan ääneen sinun näkemyksiäsi ”oikeista” tai ”perinteisistä” naisista. Ja ne näkemykset todella kuvottavat. Onneksi oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun blogiasi luin, mitä muuta voi odottaa cosmolta??

  • Amanda_86

   Samat sanat!

 95. Amanda_86

  Ystävien (jotka on itsenäisiä, menestyneitä ja kaikki upeissa alansa ammateissa, rinnallaan ihana mies – jossa suhde on tasa-arvoinen) kanssa ihmetelty tätä sun ajatusmaailmaasi. Sä et koskaan voi tietää mitä elämä tuo eteen. En ikinä itse heittäytyisi toisen siivelle elätettäväksi – vaikka pystyisin. No, ehkä sinäkin tuosta vielä joku päivä kasvat ja aikuistut ja järkeistyt, se vaan tuntuu tapahtuvan toisilla vähän myöhemmin jos koskaan…. Onnea vaan elämääsi, en ihaile sitä tippaakaan, nauran lähinnä sun yksinkertaisuudellesi – se kostautuu kyllä, lupaan sen.

 96. Amanda_86

  Niin, ja yhdyssanakurssi vois olla sulle paikallaan kun blogiakin kirjoitat… 🙂

 97. Nimetön

  Hienoa, että olet uskaltanut kirjoittaa näin rohkean ja rehellisen tekstin! Minusta on erittäin mielenkiintoista kuulla eri ihmisten erilaisia näkökulmia elämään ja se onni meillä on täällä Suomessa, että myös me naiset saadaan tehdä omat valintamme:).

  • jonn

   Hienosti pääsit tänne linkkaamaan blogisi 😀

  • esmo

   Tulin todella surulliseksi tekstistäsi, Didem. Kuvasit oikein hyvin 60 vuoden takaista ajatus- ja arvomaailmaa, jossa naisen arvo oli toinen kuin tänään. Voi kun ymmärtäisit, kuinka paljon sinua edeltäneet sukupolvet ovat tehneet työtä nykyisen tasa-arvotilanteen eteen. Ennemmin tai myöhemmin löydät oman tiesi. Elämä kyllä opettaa ja kasvattaa.

 98. Mies

  ”I truly believe that women should be financially independent from their men. And let’s face it, money gives men the power to run the show. It gives men the power to define value. They define what’s sexy. And men define what’s feminine. It’s ridiculous.” -Beyoncé

  Taloudellinen riippumattomuus tuo sekä miehelle että naiselle tyydytystä, tasapainoa ja varmuutta. Sukupuolesta riippumatta, kun omat peruspilarit (joista yksi on talous) ovat kunnossa, on ihmisellä jotakin annettavaa toisellekin. Kaiken katoavaisuutta ei tule pelätä, mutta siihen on hyvä olla varautunut.

  Italialaisen sanonnan mukaan, ”jos tekee itsestään lampaan, joutuu suden syömäksi”. Ihmisen sukupuolesta riippumatta tulee pystyä puolustamaan itseään, ja myös taloudellinen itsepuolustus on tärkeä taito. Ei siinä ole mitään väärää, jos on mistä nauttia, mutta minun ohjeeni naisille (ja miehille) on, että hanki itsellesi suunnilleen yhden Birkin Bagin hinta hätävaratilillesi, jotta voit worst case scenarion osuessa kohdalle lähteä ja maksaa takuuvuokran ja 1-2 kk asunnon vuokraa. Ja samalla toki toivon, ettei kenenkään tarvitse käyttää hätävaratiliään.

  Siitä olen samaa mieltä, että rakkaus on tärkeintä elämässä. Hyvää kevättä kirjoittajalle ja kommentoijille.

 99. Niilo

  Thainainen ottaa normituloisen suomimiehen, joka on hänen silmissään rikas. Nainen on täysin alistettu ja miehen leikkikalu jolla ei ole mitään arvoa.

  Teit siis itsestäsi valkoihoisen thainaisen 🙂

 100. Eeva

  ”Tällä kirjoituksellani en todellakaan katso alaspäin muita työssäkäyviä ja nosta itseäni eri tasolle, vaan kaikille meille on jaettu kortit joilla elää.” Tällä åkirjoituksellasi kylläkin laskit itsesi eri tasolle kuin muut. Huhhuh. Onneksi et ole mikään päättäjä, koska et ymmärrä ettei kaikkia naisia todellakaan kiinnosta kodinhoito ja lapset, kuten ei sotiminenkaan kaikkia miehiä.

 101. juuri tämänkaltainen idiotismi saa minut epätoivoon

  Olen tässä pitkän aikaa jo painiskellut ajatusteni kanssa. En tiedä kannattaako maailmaan, ihmiskuntaan ja naisiin enää uskoa. Tähän mennessä toivo on ollut todella sitkeästi tapettavissa. Tämän tekstin jälkeen tekisi kuitenkin mieli vetää ranteet auki tai muuttaa erakoksi erämaahan.

 102. Babu-sedä

  Hei. Teksti oli pirteä, mutta jäin kaipaamaan muutamia tarkennuksia. Sanot, että sinua on aina kiinnostanut poseeraaminen, mutta itseäni kiinnostaisi mikä sinua siinä kiinnostaa. Sanot, että sinulla täysvapaus toteuttaa itseäsi ja unelmiasi. Mitkä ovat niitä unelmia joita toteutat? Ainakin muotiblogi on yksi niistä asioita joilla toteutat itseäsi kaiketi. Itse olen muotitiedoton mies, joten en ole siihen ennen törmännyt, vaan törmäsin tähän tekstiin sosiaalisen median maailmassa. Entä mikä olisi se unelmatyö josta voisit tienata miljoonia?

  Aurinkoista päivän jatkoa sinnekin!

 103. Mitäpä cosmoblogilta voisikaan odottaa

  Rinnastat siis tappamisen harjoittelun (koska sitä armeija on) ja kokkaamisen? Ei hyvää päivää, voisitko lakata puhumasta muiden naisten puolesta jollain ”hihihii, kukaan ei uskalla myöntää tätä mut mä myönnän”- tavalla.

  Naiset taistelevat ympäri maailmaa, jotta heidät otettaisiin todesta johtajina ja osaajina, onko pakko julkisesti paskoa sen päälle väittämällä, että naisten osa on alistua ja palvella?

 104. Zara

  Tää teksti on aivan huippu! Ja sä myös:)<3 hei miten ja mistä valmistuit lentoemännäksi? Itsekin lukion jälkeen aijon lentoemännäksi, mutta tuntuu että kaikilla lentoyhtiöillä on lentoemännän ikäraja suunnilleen 22 vuotiaasta ylöspäin..! Oon todella kiitollinen jos vastaat:)

 105. Milla

  Ainoa asia, joka suunnattomasti häiritsi minua, oli viimeinen ajatuksesi ”kotirouvakurssista”, ja toivon, ettet päädy politiikkaan, kaikella kunnioituksella. 🙂 Juttu kuitenkin on niin, että tuota kotirouvajuttua on tuputettu naisille jo vuosisatoja pakollisena, että jos nyt kuitenkaan ei palattaisi ajassa taaksepäin, kun sellaisesta vasta hiljattain ollaan päästy eroon.

  Muuten kiva postaus, arvostan aina rehellisiä mielipiteitä! 🙂

 106. perinteinen nainen, mutta eri merkityksessä

  En kyllä tajua mitä perinteistä tuossa kuvaamassasi naisroolissa on.

  Vanhanajan emännät olivat toki äitejä ja pitivät kodista huolta. Sen lisäksi he myös tekivät töitä; lypsivät lehmät, kansivat vettä ja tekivät heinää niin kuin miehetkin. He eivät olleet koristeita vaan arvokas ja arvostettu yhteiskunnan ja perheen voimavara.

  Kirjoittajan käsitys perinteisestä taitaa rakentua amerikkalaisiin viisikymmentäluvun elokuviin ja nykyään tuputettaviin housewife-ohjelmiin, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Reality ei ole nimensä veroista.

  Nainen on luotu tekemään töitä, ja olemaan yhtä tuottelias ja ahkera kuin mieskin. Mies on luotu pitämään perheestään huolta, ja rakastamaan lapsiaan. Ei ihmisten välille pitäisi tehdä eroa pelkän sukupuolen perusteella. Viesti jota YK on Emma Watsonin kanssa yrittänyt saada lyötyä läpi viimeaikoina on minusta melko kohdallaan: kaikilla on oikeus olla herkkä, ja kaikkilla on oikeus olla vahva.

 107. Heh

  Naurattaa kun tämä teksti on lähtenyt somessa kovaan kiertoon – ja vähän eri tarkoituksessa ja eri kommentein kuin mitä sen kirjoittaja alunperin ajatteli. Ei se mitään, ihan suoraa Feissarimokat-materiaalia. Komediaa on monenlaista ja naurua tarvitaan jokaiseen päivään.

 108. Itsenäinen nainen

  Ei **ttu mitä **skaa!
  Ensinnäkin, olin pöyristynyt tekstistä, ennen kuin luin kuka sen on kirjoittanut; ulkomaalaistaustainen nainen. Sitten jopa ymmärsin.
  En ole rasisti, en missään suhteessa. Olen elänyt vuosia avoliitossa ulkomaalaisen miehen kanssa ja asunut itsekin vieraissa kulttuureissa.
  Mutta kyllä tämä teksti nimenomaan ikävä kyllä kertoo sen, mihin nykyajan trendit (itsekin mainitsemasi ”miljonäärien vaimot” ja heistä tehdyt reality-ohjelmat) ovat nuoria naisia suuntaamassa. Lueskelin alaspäin kommentteja ja sieltä muutama erittäin hyvä kommentti pisti silmään, esimerkiksi Suomen taloudesta ja sen suunnasta, jos ruvetaan nuoria naisia ihannoimaan tällä, että ei tarvitse mennä töihin tai kouluttautua; hommaa vaan rikas mies ja sillä selvä!

  Tekstisi kertoo ehkä eniten kuitenkin nimenomaan sinusta ihmisenä; kuinka pinnallinen ja köyhä henkisesti olet. Perustat onnen mammonaan ja kauniisiin vaatteisiin sekä ulkonäköön. Olet hyvin stereotypisesti kouluttautunut lentoemännäksi, luultavasti silloin ihannoiden jet set-elämää, jota kuvittelit työn olevan. Sitten kun realiteetti iski päin kasvoja ja huomasitkin, että lentoemäntänä JOUDUT OIKEASTI tekemään TÖITÄ, jätit hommat?
  Eikö sinulla oikeasti ole mitään haaveita? Tavoitteita? Unelmia? Muuta, kuin istua kirjoittelemassa blogiasi ja pesemässä miehesi kalsareita (-ai niin, mutta teillähän käy SIISTIJÄ!)?

  Minä tosiaan toivoisin, että sinun kaltaisesi ihmiset pitäisivät mielipiteensä ihan omana tietonaan, eivätkä kirjoittelisi niistä blogiin, joka saattaa päätyä nuoren naisen silmiin, joka vielä painii omien urapäätösten kanssa!

  Olet häpeäksi naisille – vahvoille, itsenäisille ja kunniakkaille naisille.

 109. Paula

  Tästä asiasta voi olla montaa mieltä. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kotiäidit ovat arvokkaita ja monet kokevat olevansa onnellisia kotona. Jos on turvallinen ja sitoutunut puoliso, joka elättää perheen, ei siinä ole mitään väärää jäädä kotiin. Toivon, että opetat myös poikalapsillesi siivoamista ja käytöstapoja, ne kuuluvat kaikkien perusosaamisiin sukupuolta katsomatta. Minusta yhteiskunnassa on sen verran menty eteenpäin, että jokaisella tulisi olla samat arvot ja vastuut. Perheessä näitä vastuita voi tietysti jakaa mielensä mukaan, jos esim pidät siivoamisesta. Minua ainakin suututtaisi, jos kaikki kotityöt jäisi minun kontolleni ja mieheni tulisi töistä kotiin ja makoilisi vain sohvalla. Miehen kuuluu myös rakastaa, hoivaa ja helliä SINUA yhtä paljon kuin sinä häntä. Huomaavaisuus on rakkaudessa tärkeää. Huomioiko miehesi ikinä sinun tarpeitasi, kokkaako hän sinulle tai tekee muita kivoja yllätyksiä? Olen varma, että ihanan huomaavaisen miehen kanssa nainen on onnellisempi.
  Lisäksi toivon, että kannustat tyttölapsiasi koulutukseen. Koulutus antaa naiselle tietoa, itsevarmuutta, ja miellekästä tekemistä. Ja juurikin perhe ja työ eivät sulje toisiaan pois. Miehetkin arvostavat fiksuja, määrätietoisia naisia.

 110. Loora

  Tuli mieleen tästä kirjoituksesta vain yksi asia: onhan sinulla oikeus puoleen miehesi omaisuudesta, jos eroatte, ja onhan miehelläsi henkivakuutus? Ilman edellä mainittuja olet kusessa!

 111. Kallekuukap

  Loiselämistä ei missään yhteiskunnassa katsota eikä tulisi katsoakaan mitenkään tavoittelemisen arvoiseksi. Kirjoituksesta paistaa läpi tyhjän arvan / pokaalihutsun tyhjä uhoaminen.

 112. Leena

  Hieno kirjoitus ja olet rohkeasti oma itsesi. Muista kuitenkin, että olet Cosmo-tyttö ns. ja myös saanut valita asemasi ”alisteisena” miehellesi. Maailmassa on miljoonia naisia ja alaikäisiä tyttöjä, joilla tuota valinnan mahdollisuutta ei ole. He eivät voi valita kenet hurmaavat. On helppoa olla alisteinen kalliin käsilaukun kera. Suosittelen Jennh Nordbergin Kabulin tyttöjen salaisuudet luettavaksi. Upea kirja ja antaa erinäköistä kulmaa naiseuteen. Tsemppiä kevääseen. Kiva blogi kaikkiaan sulla ja kivoja kuvia! 🙂

 113. Ma

  Moi Didem!

  Minun piti lukea kirjoituksesi monesti, että ymmärrän sen oikein. Aluksi ajattelin, että olet pinnallinen ja epärealistinen. Harva ihminen myöntää tällaista ja kannustaa vielä muita siihen. Minulla oli, joskus samanlainen ”haave” että löytäisin menestyvän miehen, mutta olen kokemuksieni myötä palannut realistiseen maailmaan. Ymmäristöllä on ollut paljon vaikutusta tähän asiaan. Oletko ajatellut sitä, että olet saanut tuon kaiken kauniilla ulkonäölläsi? Kaikki eivät ole kauniita ja hoikkia eivätkä välttämättä halua edes rikasta miestä. Itse haluan kouluttautua ja menestyä omalla työlläni. Sitä en kiellä etteikö, se olisi houkuttelevaa, jos voisi toteuttaa itseään ilman rahallisia huolia 🙂 OLen aina miettinyt, että onko sinullaisilla ihmisillä minkaanlaisia huolia elämässä? Hienoa, että olet avoin ja rehellinen 🙂

 114. Sanna

  Perinteinen nainen? Hah! Pikemminkin erittäin vanhanaikainen.

 115. Sami

  Huomaa, ettet ole kouluttatunut. Ihan naurettavaa ajatella, että naisen tulee olla vaan kotona, palvoa miestään, eikä saa menestyä. Itse ihailen menestyviä, itsenäisiä naisia, jotka osaavat huolehtia itsestään ja ovat itsevarmoja yksinäänkin. En ikinä voisi roikkua toisen ihmisen omaisuudessa tuolla tavalla. En edes halua usko, että oikeasti ajattelet näin..

 116. ano

  Ymmärrän tavallaan mitä hait takaa, mutta silti, silti puski hieman rivien välistä liian kovaa hemmoteltu prinsessa syndrooma joka saa kaiken kultalusikka suussa eikä osaa sitä tarpeeksi arvostaa. Voi olla, että olen tuon kommentin kanssa aivan hakoteillä, ja yhtä kaukana totuudesta kuin kokis pepsistä, mutta siltä se minusta tuntuu. Itse raadan kolmessa työssä jotta pääsisin lähemmäs taloudellista elämää mitä haluan, enkä edes odota mitään kuuta taivaalta, vaan sitä että voisi tehdä ekstempore ostoksia ja matkoja ilman nuudeli-kuuria. Tämän takia ehkä tämä postaus nosti minulla karvat pystyyn ja sai näkemään punaista. Vaikka itse olisin onnellisimmillani jos olisin joskus sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, että voisin olla vain kotiäitinä. Mutta minä olen raatanut ja raadan pienipalkkaisissa töissä, mutta töissä mitä koen kutsumusammattina.
  Tästä postauksesta sain kuvan, että sinä et ole kauan joutunut elämään esim. lastenhoitajan palkalla, joka on naurettavan pieni.

  Ihminen ei todellakaan saa valita korttejaan, eikä aina edes miten niillä haluaa elää. Elämä ei ole kaikilla ruusuilla tanssimista, ja kaikki hyvä niille joilla menee hyvin, eikä sitä pidä pyytää anteeksi, mutta nöyryyttä heitä kohtaan joiden elämä on kamppailua.

 117. Didem

  Moikka..istuin sopivasti koneella ja ajattelin nyt vastaa sulle vaikka päätinkin jo että annan tän jutun nyt elää ihan omaa elämäänsä.

  Mikä mua suruttaa on se että jengi tarttuu yksittäisiin sanoihin ja lukee sen minkä haluaa lukea. Ei minkäänlaista huumoria, mutta sellainen voi olla vaikeeta, jos ei mua tunne.

  Esimerkkinä sana ”alistettu” jota käytän tekstissäni. Eli jos luulette että tarkoitan sillä sitä että jos mieheni sanoo että nuole Didem lattioita niin mä orjana nuolen 😀 herreguuud, järki käteen ihmiset. ELI EI, alistettu ei tarkoita sitä tässä tekstissäni. Viittaan vaan siihen että minä haluan että mies on perheen pää, eikä toistepäin. Mä tarvitsen sellaisen miehen.

  ”Mitä perinteinen nainen tarkoittaa minulle? Hyvin lyhyesti: Naisen tehtävä on olla hellivä ja pitää huolta miehestään, kodin siisteydestä, antaa huomiota ja rakkautta. Kuvaisin itseäni myös vahvaksi, määrätietoiseksi ja itsenäiseksi naiseksi, mutta mieheni rinnalla 😀 Olen alistuva nainen, se vain tulee luonnostaan (vain ja ainostaan mieheni rinnalla).”

  -Minä ajattelen noin ja sellainen siis itse olen. Kenenkään muun ei tarvitse ajatella samalla tavalla. Tällä ei ole mitään tekemistä uran ja koulutuksen kanssa. Vaikka minä ajattelen näin ja tykkään palvoa, niin yhtä lailla mieheni tekee esim ruokaa tai antaa päähierontaa.

  Koulutksestahan puhuinkin jo tekstissä. Myös kerroin että minulla on unelmia joita tavoittelen koko ajan. Tällä hetkellä Luca on 2,5 v!!! Mä mielelläni olen kotona kun siihen on mahdollisuus. Mulla ei siis ole kiire palkkatöihin tai opiskelemaan just nyt, vaan olen onnellinen että äitiyden ohella voin toteuttaa intohimoani (muoti) ja jatkaa sen toteuttamista tulevaisuudessa ehkä eri muodossa kuten (opiskelu). Moni puhuu siitä että he haluavat älyllistä haastetta. Ihmiset on kiinnostuneita eri asioista ja saa sitä haastetta eri asioista. Mä en koskaan ole halunnut lääkäriksi tai juristiksi, joten mun intressit ja mun haasteet tulevat ihan jostain muualta. Mä tosiaan nautin jokaisesta päivästä ja edelleen koen olevani todella onnekas ja elän unelmaani.

  ”Meitä on onneksi joka lähtöön ja annetaan kaikkien olla sitä mitä haluamme”

  – Näin minä sanon!! mutta suurin osa on sitä mieltä että kehotan kaikkia olemaan kotona siivomassa ja palvomassa. Mitä helvettiä? Lukekaa uudestaan.

  Sanon myös että 18 vuotiaan nuoren naisen alun olisi hyvä käydä ”kotirouva” kurssi, jossa opetellaan käytöstapoja ja kodinhoitoa, eli MINUN MIELESTÄNI naisille tärkeitä ominaisuuksia. En tarkoita sitä että kurssin jälkeen pitää ruveta kotirouvaksi.

  Kehotan kaikkia kouluttautumaan ja etenkin seuraamaan unelmiaan. Mutta tänä päivänä menestyminen ei aina ole sitä että pitää olla akateemisesti kouluttautunut. Riippuu tietenkin alasta.

  Priorisoin perhettäni. Rakastan olla äiti. Rakastan olla nainen ja avovaimo. Rakastan palvoa, huolehtia, helliä, pitää itsestäni huolta itseni mutta myös mieheni takia, pötkötellä isoissa verkkareissa sohvalla perheeni kanssa ja välillä olla korkkareissa tisputteleva kodinhengetär. MUTTA älkää unohtako sitä faktaa että minullakin tosiaan on tavoitteita elämässä, suuriakin sellaisia…ne ei välttämättä satu olemaan juristiksi tulemiseksi. Jostain syystä halusitte jättää sen ymmärtämisen pois tekstistäni.

  Entäs mun otsikko? -provosoiva! So what?

  Kaikkea hyvää kaikille 🙂 <3

 118. Nimetön

  Ihanan raikas teksti! <3
  Olen sun kanssa samaa mieltä, mutta jokainen tehköön miten tykkää 🙂

 119. independent woman and proud of it

  Miten aiot eläkepäiväsi viettää, tuolla elämäntyylillähän sinulle kuten kenellekään muullekaan kotona lapsia ja kotia hoitavalle ei kerry penniäkään eläkettä. Mitäs jos se niin ihana ukko löytää viidenkympin villityksessään uuden parikymppisen neidin, ja jättää sinut kuin nallin kalliolle…?

 120. Suffragetti

  Mutta eikö kodinhoidon lisäksi hyvän vaimon tulisi käydä myös kurssi, jopa opetetaan tyydyttämään miehensä kaikki seksuaaliset tarpeet?! Viikkosiivouksen voi ulkoistaa, mutta säännöllisen fellaation ulkoistaminen voi käydä avioliitolle kalliiksi. Mielestäni miehen seksuaalisten tarpeiden täydellinen tyydyttäminen on kaikkein tärkeintä ”kodinhoitoa”.

 121. nyymi

  Ihan piristävää lukea joskus ajatuksia siitä, että moderni nainen voi myös valita olla kotiäiti ja toteuttaa nimenomaan hoivaviettiään! Tätähän feminismi parhaimmillaan on, mahdollisuutta päättää itse omasta elämästään. Kuului siihen sitten ura tai lapset tai molemmat.

  Haluaisin kuitenkin huomauttaa, että sinulla on vakavia puutteita oikeinkirjoitustaidossasi. Ymmärrän, että blogatessa kaiken ei nyt tarvitse olla aivan kirjakielellä kirjoitettua, mutta tuolla oli niin monta yläasteella opittua perusasiaa pielessä, että lukemisessa oli vaikea keskittyä itse sanomaan. Ennen ”että”-sanaa tulee aina pilkku. ”Kotirouvakurssi” olisi yhdyssana, samoin ”sosiaalipedagogiikkaopinnot”. ”Pukeutuminen töihin oli minulle tärkeÄtä” – jos käytät muuten kirjakieltä, yksittäinen sana väärin kirjoitettuna hyppää vähän silmille. ”Muutimme Sveitsiin, jonka myötä” –> ”muutimme Sveitsiin, minkä myötä”. ”Jonka” viittaa ainoastaan Sveitsiin substantiivina, ei muuttoon tai muihin mainitsemiisi mullistuksiin.

  Toivottavasti et pahastu. 🙂 On aina kiinnostavaa lukea muiden tekstejä ja ajatuksia näinkin kiistanalaisesta aiheesta, mutta saisit paljon lisää uskottavuutta parantamalla tekstisi kielioppia!

 122. Tiia

  Tuota… Aika ajatuksia herättävä postaus 😀 mielestäni ”hyvä” nainen voi olla vaikkei mitään kotirouvakurssia kävisikään. Eivät kodinhoitokyvyt ole naisen mitta. Että jos pitäisi valitan intin ja kurssin väliltä enpä kauaa miettisi…

 123. fly

  Siitä että käytät tietokonetta voi olettaa että tiedät millä vuosituhannella nyt eletään? 😀

 124. Ope

  Kirjoita seuraava provosoiva tekstisi, toisella kotimaisella kielellämme, niin katsotaan kuinka moni AKATEEMISESTI kouluttautunut, virkamiesruotsin riman yli hipoen selvittänyt, kommentoi.
  Häpeän meidän suomenkielisten puolesta, näitä kielivirhe kommentteja.

 125. Tiina

  Vaikutat tyhjäpäältä. En tule blogiisi toiste. Enkä olisi
  nytkään tullut jos Vivian ei olisi tätä omassaan maininnut.

 126. ex kotirouva

  Voi se olla ihanaa aikansa. Jonain päivänä huomaa olevansa yksin. Ja mitä sitten? Itse lähdin samantyyppisessä liitosta koska en kokenut olevani minä enää, vaan elin mieheni kautta/ehdoilla. Puolivuotta yksin olleena nautin joka hetkestä. Onneksi minulla oli koulutus ja sain töitä heti.

 127. Tiina

  Miksi naiset pitää lokeroida ylipäätään? Olemme kaikki naiset oikeita naisia ja jokainen tekee omat valintansa. Kaikki erillistäminen, lokeroiminen synnyttää aina turhaa vastakkain asettelua. Monet varmasti jonain päivänä haluaisivat elää niin kuin sinä, toisena olla menestyviä uranaisia, toisena olla sinkkuja, tai erakoitua jonnekkin tai tehdä vapaaehtoistyötä, joka auttaa muita. Meissä kaikissa lienee ripauksia kaikesta. Ja täysvapaus totetuttaa itseämme ja unelmiamme – tämä riippuu mitä ne ovat. Sinulle toimii tuo, toiset nauttivat aivan muusta. Nykyään on muutenkin ihan sama miten päin asiat toimivat, jos mies hoitaa kodin ja nainen tuo leivän ja tilanne toimii kummallekin niin mikäs siinä.

 128. N30

  Ihana teksti, siitä huokuu nimenomaan se että olet hurjan onnellinen omassa elämässäsi 🙂 Sehän on kaikista tärkeintä.

  Mielestäni on aivan sama haluaako nainen olla uraohjus vai kotiäiti, kunhan on onnellinen. Aikoinaan naiset joutuivat aina lasten kasvattajan ja kodinhoidon rooliin, eikä heillä ollut valinnanvaraa, mikä tietenkin oli hurjan ikävää ja ymmärrän ettei se kaikille sopinut. Toisaalta, nyjohtanut kyään mielestäni naisten ”tasa-arvo” (eli mielestäni tasapäistäminen) on saanut naiset väkisin runnomaan itselleen menestyksekkään uran, mikä usein johtaa siihen että perheenperustamisajatukset heräävät vasta vähän alle 30-vuotiaana. Silloin on jo usein myöhäistä, ja taas syytellään maailmaa siitä että ei ole tarpeeksi hyviä miehiä..? Eipä kai, kun harva yhtä koulutettu/menestyksekäs mies haluaa täysin poissaolevaa naista.

  Itse olin ns. uranainen tai ainakin siihen suuntaan menossa ja tein pitkää työpäivää. Tapasin kuitenkin nykyisen mieheni joka on myös jollain tavalla ns. perinteinen ja menestyksekäs mies, joka toivoi minun ottavan elämäni rauhallisemmin ja että pitäisimme nimenomaan toisistamme huolta. Tiesin haluavani perheen ja hänen kanssa, joten tein päätöksen, että hän pitää meistä huolta taloudellisesti ja minä pidän kodistamme ja elämästä huolta. Olen hirveän onnellinen tästä valinnasta, olen onnellisempi nyt kuin sinkkuna painamassa pitkää päivää, taikka silloin kun olin exän kanssa ”moderni” pariskunta (eli hän hoiti kotia ja minä töissä kaiket pivät). Huomasin exäni kanssa, että olin usein todella ärsyyntynyt hänen saamattomuuteen ja katkera miksi talous oli niin pitkälti minun vastuullani, kun hän vaan loikoili kotona ja näki kavereita.

  Tulipa pitkä viesti. Joka tapauksessa, todella rohkea postaus ja olen kanssasi samoilla linjoilla! Viisi vuotta sitten olisin varmaan ajatellut samalla tavalla kuin monet ketkä ovat provosoituneet tästä postauksesta, mutta nyt ymmärrän valintaasi täysin 🙂

  (Vielä niille ketkä valittavat että miten kukaan nainen voi ajatella noin paljon ulkonäköään, niin sanonpa vaan ettei ole kovin montaa miestä ketkä valitsivat mieluummin rikkaan, työorientoituneen ja ruman, kuin kauniin ja koti-orientoituneen naisen… Naiset projisoivat tässä aivan omia halujaan, koska naiset eivät välitä ulkonäöstä niin paljon vaan ennemminkin saavutuksista, mutta kun ei se oikeasti miehiä viehätä miten nopeasti nainen on saavuttanut esimiesasemansa.)

 129. Lauri

  ” Jos olisin päättäjien joukossa, päättäisin että jokainen 18 vuotta täyttänyt nainen kävisi ”kotirouva” kurssin, jossa opetellaan käytöstapoja, siivousta, kodinhoitoa, ruoanlaittoa ja perinteistä naiseutta.”

  Hienoa, keksit saman idean kuin Hitler _b
  Ks. http://en.wikipedia.org/wiki/League_of_German_Girls#Training_and_activities

  ”The BDM used campfire romanticism, summer camps, folklorism, tradition, and sports to indoctrinate girls within the National Socialist belief system, and to train them for their roles in German society: wife, mother, and homemaker”

 130. Pekka K.

  Feministikaverit ovat raivoissaan kuultuaan tästä blogitekstistä. Itseäni hihityttää, kun heidän suvaitsevaisuutensa on sitä, että nainen saa olla onnellinen vain sillä tavalla kuin toiset naiset hänelle onnen määrittelevät.

 131. aikuinen nainen

  Kyllä Didem nyt myös vähän ”kaunistaa” opintojaan jotka jäivät kesken. Voihan niitä hienosti sanoa Sosiaalipedagogiikan opinnoiksi mutta ihan suomenkielellä taitaa olla Sosionomi AMK :D. Ja palkkakaan ei kyllä ole mitään millä kerskua. Ihan ammattia väheksymättä, hieno ammatti ja hyvää työtä ihmisten parissa tekevät nämä ihmiset :).

 132. Aviomies

  ahhhaa huikeeta matskua! Bloggari nainen, olet asian ytimessä ja hiffaat elämää. Nää muut naikkoset on ihan perus nettihulluja. Minä siis olen mies ja vieläpä aviomies, ja esim. tossa kolmas ennen minua kommentoi ja haukkuu sinua miehen jatkeeksi. Nää ihmiset pitää siis Työtä jotenkin elämän suurimpana asiana ja että naisellakin on oikeus olla orjuutettuna siellä korporaation avotoimistossa joka ikinen päivä välillä 08-16, tervemenoa vaan. Oma vaimoni on lapsemme kanssa ja viettää mahtavaa elämää elämän syvimmässä merkityksessä. Ja vaimoni mikään jatke minulle ole vaikka minä siellä töissä käynkin vaan ollaan tiimi tehään asiat mitenpäin tahansa.

  ps. kiitos nettiraivoajat, annatte parhaat naurut

 133. Jasmine

  Hei Didem! Tulin surulliseksi kun luin ihmisten reaktioita tähän postaukseesi liittyen. Olen kanssasi samoilla linjoilla ja ymmärrän täysin mitä haet tässä takaa. Aistin myös rivien välistä pienen huumorin ja pilkkeesi silmä kulmassa kun olet tätä kirjoittanut. Mä en voi sanoa muuta kuin, että sä olet tällä hetkellä mun esikuva numero yksi! Sä olet ihailtavan rohkea kun uskallat aina kertoa avoimesti elämästäsi sekä mielipiteistäsi! Melkein osasin odottaa tuollaista palautetta mitä olet valitettavasti saanut, koska valitettavasti Suomessa ollaan yleisesti niin kateellisia, sisäänpäinkääntyneitä eikä toisten menestyksestä tai ylipäätäänsä onnellisesta elämästä voida olla aidosti iloisia(on tietysti aina meitä poikkeuksia). En tajua miten se on näiltä muilta pois kun kerrot vain omasta onnellisesta elämästäsi ja yleisesti mietteistäsi! Sä et tuomitse tai pilkkaa ketään, kerrot vain omia mielipiteitäsi. Suomessa on sananvapaus ja sulla on oikeus oma mielipiteesi ilmaista! On naurettavaa myös miten ihmiset tarttuu pieniin asioihin kuten oikeinkirjoitukseesi, so what vaikka kaikki ei kirjoita kuin ”äidinkielen kirja.” Se ei tee susta yhtään huonompaa ihmistä. Ihmiset haluavat tahalteen olla vain ilkeitä, koska ovat kateellisia yms. Jatka samaan malliin vaan! Sun blogi on parasta luettavaa. Sun tyyli on täys kymppi ja vaikutat todella kultaiselta sekä sydämelliseltä ihmiseltä! Muistan ikuisesti sen kun joskus kommentoin erästä postaustasi ja silloin minulla meni sillä hetkellä huonosti mieheni kanssa. Sinä kultainen piristit minua ja piirsitte Lucan kanssa minulle piristävät terkut! Olet aito timantti ja pysy juuri tuollaisena kuin olet! Aitona, sydämellisenä ja upeana kaunottarena! OOT BEST!❤️
  Terkuin, Jasmine

 134. Työssäkäyvä nainen

  Mua oksettaa tämä teksti. Kukin tyylillään, mutta tuollasta paskaa et kyllä rupea laittamaan toisten naisten suuhun. Puhu omasta puolestasi.

 135. Itsenainen

  Olen aika yllättynyt postauksesi nostattamasta ”myrskystä”, vaikka tekstistä paistoi huumori läpi.

  Kommentti: kuvailemasi ”kotirouva” kurssin taitoja opetetaan kotitalouden tunnilla tai ainakin meille opetettiin yläasteella. Jos olisit vaihtanut kotirouvan tilalle wellness kurssin, se ei olisi herättänyt yhtä vahvaa vastustusta tai mielenyhtymää muinaisiin aikoihin… Jos tarkoituksenasi on provosoida toki tuo ilmaisu palvelee tarkoitustaan 🙂

 136. Viivi

  Siis mitä minä juuri luin? Kuulostat kyllä harvinaisen sivistymättömälle ja lapselliselle tyypille… Ihan oikeasti. Voitko tosissasi kehuskella täällä vuonna 2015 jostain kotirouvakursseista? Ja voin sanoa, että kaikki työssä käyvät naiset eivät varmasti vaihtaisi kanssasi osia. 😀 Kotona pyöriminen tekemättä kirjaimellisesti mitään fiksua lahottaa sinun aivosi. Jos miehesi joku päivä jättää sinut, olet kirjaimellisesti tyhjän päällä. Mielestäni elämää ei koskaan pidä rakentaa toisen ihmisen varaan.

 137. lumppu

  Typerä antelias sä olet, etkä mitään muuta.

 138. Savoy

  Ja hohhoijaa…

 139. Hux

  Kodinhoitajat ja äidit on erikseen.

 140. juanina

  Aino, juuri näin. Tämä teksti oli niin höhlän ihmisen tuotosta, ettei siitä voi edes provosoitua.

 141. Savon

  ”Jos olisin päättäjien joukossa, päättäisin että jokainen 18 vuotta täyttänyt nainen kävisi ”kotirouva” kurssin, jossa opetellaan käytöstapoja, siivousta, kodinhoitoa, ruoanlaittoa ja perinteistä naiseutta. Samaan aikaan kun nuori kundi lähtee armeijaan, niin nuoret naiset kävisivät puolen vuoden kodinhoito kurssin.”
  No huh huh! Toivottavasti kukaan nuori tyttö ei ota tästä tekstistä mallia tai tavoitteita itselleen, sen verran typerää tekstiä. Kyllähän yläasteella käydään kotitalouskursseja ja ne ovat ihan oikein suunnattu koko ikäluokalle. Itse en pysty yhtään samaistumaan tähän tekstiin. Olen itse korkeasti koulutettu ja hyvässä työssä. Se jos joku on palkitsevaa, kun voi yhdessä miehen kanssa tasa-arvoisessa suhteessa rakentaa tulevaisuutta. Vai olikohan tämä koko teksti vitsi, vaikea kuvitella että kukaan Suomen kansalainen ja nainen ajattelee näin vuonna 2015?

 142. Baronessan

  Olen menestynyt nainen. Olen naimisissa menestyneen miehen kanssa, joka on tehnyt hienon finanssiuran, mutta tienaan silti paremmin kuin hän. Lisäksi uranäkymäni ovat paremmat kuin hänen.
  Olen supervaimo. Olen kielitaitoinen, hauska, näyttävä, hiihdän hyvin ja sporttaan. En siivoa, en silitä. Meillä on siivoja ja silittäjä. Meillä on aikaa toisillemme.
  Naisuudestani ei ole milliäkään poissa vaikka olen briljantti, hyvin koulutettu ja super. Mieheni ei tarvitse alistuvaa naista. Meillä ei ylipäätään käydä tällaista keskustelua.
  Mutta hyvä ystävä, otat hirmuisen riskin vähättelemällä sitä, että 5-kymppisen paras ystävä on hyvä koulutus. Se todellakin on sitä. Eikä pelkkä ystävä, vaan myös henkivakuutus.
  Elämä voi tuoda mukanaan paljon asioita – ehkä menestyvä miehesi ottaa turhia riskejä ja ajautuu konkurssiin – yhtäkkiä huomaat olevasi masentuneen miehesi ainut tuki lasten kanssa vailla kotia. Ehkä jos miehesi sairastuu?
  Saa aivoverenvuodon? Ehkä puolisosi löytää uuden, suloisemman ja huomaat jääneesi vailla koulutusta, uraa, eläkettä, sijoituksia ja säästöjä.
  Mikään ei estä sinua viemästä koulutustasi loppuun. Hanki säästöjä. Sijoita. Hanki osaamista. Näillä edellytyksillä voit ottaa niitä riskejä, joita kotirouvaelämälläsi otat.

 143. Argunautti

  Aika usein on tässä esillä seuraavankaltaiset lauseet ja vieläpä aika lähellä toisiaan: ”Olennaista on että jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee.” ja ”Olen vain sitä mieltä hyvä nainen osaa hoitaa kotihommat ja ajattelen että kodin siisteys on naisen vastuulla”.

  Nämähän on aika vankassa ristiriidassa. Jos haluat, että kukin tekee niin kuin parhaaksi katsoo, et voi samaan aikaan olla sitä mieltä, että kaikkien naisten tulee tehdä sitä tai tätä. Nämä vähän niin kuin kumoavat toisensa. Ihan hyvin voit itse olla tyytyväinen kodinhengettärenä, se ei ole keneltäkään pois, mutta älä oleta, että se sopii kaikille naisille. Tai miehillekään.

  Ei myöskään kannata tuomita ”sairaaksi” yhtään mitään ilman kunnon perusteluita. Noin muutenkin toki kannattaa ottaa argumentoinnin alkeet haltuun, se nostaa kirjoitusten tasoa ihan huimasti!

 144. ssssssssssss

  kuhan voisi valita intin ja kotirouvakurssin välillä, oisin rouvakurssin valinnu.

  – 26v mies, 215 kiloa penkistä nostava, naisia paneva, tarpeeksi karvainen

 145. Ellen

  Heippa. En nyt tiedä luetko enää näitä kommentteja tähän tekstiin, mutta hei mistä on tuo IHANA valkoinen paita?? Aivan ihana. Samoin tuo hame! <3

  • Didem

   Kyllähän mä nämä luen. Jokaisen olen lukenut 🙂

   Paita on viime kevään Zaraa. Shortsit on vaan jotkut, ne on täältä Sveitsistä ostettu ilman mitään merkkiä.

   xx <3

  • justjoo

   Kun yritetään saada aikaan mitään keskustelua oikeasta aiheesta bloggaaja pakenee paikalta, mutta kun joku mainitsee päällä olevat rätit niin johan herätään 😀

   Tässä näkee miten paljon omien mielipiteiden takana seistään…

 146. typykkä

  Onnea vaan valitsemallasi ”uralla”, se on kiva sitte viiskymppisenä ihmetellä että mistä elanto kun mies vaihtaa nuorempaan, etenkin kun ei ole edes naimisissa että voisi sitä kautta kyniä mieheltä viimeiset rahat. Juujuu rakastaarakastaa (vielä nyt), näitä on nähnyt niin paljon että se on enemmän sääntö kuin poikkeus että se esittelyvaimo vaihtuu nuorempaan kun vanhempi versio alkaa rupsahtamaan. Niin ja jos sulle kerran tyrkytetään duuneja niin kannattaisi mennä että saat CV:hen jotain, kovin pitkään kun oot kotona loisimassa niin eipä enää työnantajia kiinnosta. Ei kukaan ota töihin sellaista joka on vaan ”bloggaillut” kotona vuosikausia.

  Että mua suututtaa tämmöset, naiset on vuosisatoja taistelleet että pääsisivät pois siitä ajatuksesta että naisen elämäntehtävä on miehen palveleminen, ja sitten nämä älyn jättiläiset julistaa: ”Jos tämä mahdollisuus osuisi sellaisen kohdalle, joka raataa päivät pitkät pärjätäkseen, niin mitä sellainen tekisi. Varmasti hän tarttuisi tähän mahdollisuuteen.” Kuule ei tarttuisi! Musta olisi nöyryyttävää elää mieheni varassa. Mun vanhemmat elätti mua kun olin lapsi, en todellakaan aikuisena alentuisi enää elätiksi.

 147. Annami

  OK, ymmärrän, että tämä teksti on tarkoitettu provoksi, koska et viime aikoina ole saanut tarpeeksi kommentteja. En siis puutu yksityiskohtiin syvemmin. Yhtä asiaa olen kuitenkin ihmetellyt jo aiemmin. Tunnut ajattelevan, että olet elämässäsi jotenkin etuoikeutetussa, hyvässä ja kadehdittavassa asemassa (ja ilmeisesti myös kuittaat saamasi kritiikin usein kateudeksi.) Hieman enemmän elämänkokemusta omaavana ihmettelen, mihin käsityksesi tilanteesi hienoudesta perustuu? Elät avoliitossa eikä avioliittoa taida olla näköpiirissäkään, mikä tarkoittaa, että eron tullessa jäät täysin puille paljaille. Se, ettei avomiehesi toiveistasi huolimatta ole vienyt sinua vihille, voi kertoa valitettavasti myös arvostuksen puutteesta sinua kohtaan, vaikka sitä voikin olla vaikea itselleen myöntää. Mies saa rusinat pullasta, mutta ei joudu ottamaan todellista vastuuta. Ja kyllä, työssäkäyvä nainenkin voi saada vaikka potkut, mutta hänellä on turvanaan ansiosidonnainen päiväraha ja hyvät uudelleentyöllistymismahdollisuudet.

  ”Perinteisen naisen” rooliin ei mielestäni kuulu lasten hankkiminen ilman avioliittoa, eivätkä blogissasi kuvailemasi tavat kasvattaa lastasi myöskään ole kuulostaneet kovin perinteisiltä. Kuten aiemmissa kommenteissa onkin todettu, ”perinteinen” naisen rooli on nimenomaan sisältänyt paljon muutakin kuin miehen miellyttämisen. Tarkoitat ilmeisesti perinteisyydellä koristeena olemista ja toisen miellyttämistä oman toimeentulon varmistamiseksi, ja omit näin ollen hienon adjektiivin aivan väärin perustein.

  Suomi on työkeskeinen yhteiskunta, mikä tarkoittaa, että itsearvostus lähtee monella työstä – liikaakin. Sinä taas olet selvästi rakentanut identiteettisi sen varaan, että olet hyvä, koska miellytät miestäsi. Se on ihan OK ja toivotan onnea valitsemallasi tiellä, mutta älä erehdy luulemaan, että elämäntilanteesi on sellainen, josta kaikki muut haaveilevat ja jota on syytä kadehtia tai kopioida. Sinuna en antaisi elämänohjeita muille.

  • Eihänvoittajatikinhaluuhävii

   Et ehkä käsitä sitä et miehelle joka on luonut valtaisan omaisuuden se ei ole kovin kiva asettautua tilanteeseen jossa voisi menettää puolet omaisuudestaan. Jos on rakkautta siihen ei tarvita papin aamenta, kalliita häitä tai sopimusta jolla menettää erossa omaisuuden. Jos miehellä on sen sijaan rahaa, hyvä ulkonäkö, makee tyyli ja karismaa, siihen taas tarvitaan jotain muuta kuin se et on omasta mielestä fiksu, kaunis ja ”elämää kokenut”.

   Luovalle ihmiselle perinteisyys voi olla sitä et on osissa asioista perinteinen ja osissa ei. Kokeile LSD:tä tai osta konsultointipalvelu jos et meinaa keksiä kuin kaksi eri tapaa tehdä asioita. Voin maksaa sulle 100 euroa tunnilta et kannat vettä avannosta toiseen, kelpaako? Varma työ.

   Jos on sitä mieltä et Didemin olo etuoikeutetussa asemassa on mielipide, täytyy olla käsittämättömän huono käsittelemään informaatiota. Ihan sama kun menisit jututtaa Mikael Granlundia et luuletko olevas etuoikeutettu kun saatat olla ens viikolla kuollut tai pyörätuolissa?!?!?!! Kuolemat myy sen takia et elossa olevat saa tuntea itsensä elinvoimaisiksi.

   Jotain kertoo se, että pystytte ajatella Didemiä vaan eronneena, niin heikossa kunnossa, ettei hän pysty tekemään mitään ja asuu veneen alla. Ei se ole tainnut mennä eikä taida mennä niin.

   Kerron teille salaisuuden mut ette saa kertoo kellekkään. Didem on sellanen joka on pärjännyt aina ja tulee pärjäämään. Pärjäätkö Sinä? 😉

  • Annami

   No juuri nimenomaan tuohan se kertoo miehen sitoutumisen ja arvostuksen asteesta, jos hän ei ole valmis jakamaan omaisuuttaan (avioehdollahan voi muuten päättää muustakin jakotavasta kuin puolituksesta) ja jos hän kokee jotenkin vääränä sen, että hänen lastensa äiti, joka hoitaa kodin ja lapset ja mahdollistaa miehelle uraan keskittymisen, saisi osan hänen omaisuudestaan. Asetelma kuulostaa tällöin minusta epäterveeltä ja epätasa-arvoiselta, vaikka rakkautta olisikin, miten rakkauden sitten kukin käsittääkin.

   Ilmeisesti sinun näkemyksesi ”etuoikeutetusta asemasta” on, että on rahaa eikä tarvitse käydä töissä. Monet muut eivät näe asiaa näin. Mikael Granlund on huono vertaus, koska hän toteuttaa itseään ja unelmiaan työssään ja rikastuu siinä sivussa. Sen sijaan esim. urheilu-uransa jälkeen masentuneet ja alkoholisoituneet rikkaat ex-urheilijat ovat esimerkki siitä, mitä uran ja päiväohjelman puuttuminen voi pahimmillaan ihmiselle tehdä. Työn puuttuminen ei todellakaan ole mikään tavoiteltava ihannetilanne. Siksi monet lottovoittajatkin käyvät töissä.

   Didem sattaa hyvinkin pärjätä tavalla tai toisella, vaikka ero tulisikin. Etukäteenhän sitä ei voi tietää. Kyse onkin varautumisesta ja järjenkäytöstä. Joskus vaikuttaa siltä, ettei Didem ole tullut edes ajatelleeksi esim. selustansa ja tulevaisuutensa turvaamisen tärkeyttä, vaan elää naiivissa kuplassaan hymyillen typerästi ja kuvitellen, että kun mies kerran rakastaa, niin se riittää turvaksi loppuelämälle ja toimeentuloa tai ammattia ei koskaan tarvitse edes miettiä. Arvaa, moniko näin ajatellut nätti nuori nainen on päätynyt katuojaan? Vaikuttaa myös siltä, että hänen käsityksensä omista mahdollisuuksistaan ovat epärealistisia. Esim. myyjän työhön ei todellakaan voi vain ”mennä”. Nuoruus on katoavaista, joten uuden miehen pokaaminenkin on epävarma vaihtoehto.

  • -

   ..Nit

 148. Annami

  Tekstistäsi huomaa myös sen, ettei sinulla juuri ole kokemusta työelämästä. Koet työnteon ”täytymisenä” tai ”joutumisena” ja uskot muiden kadehtivat sinua, koska et käy töissä, vaikka yritätkin pehmentää viestiäsi toteamalla, että töitä tehdään muutenkin kuin rahan takia. Muistelin juuri omaa äitiyslomaani. Vaikka rakastin vauvaani yli kaiken ja arvostan sitä, että sain hoitaa häntä kotona, jo hyvin lyhyessä ajassa työn tuoman älyllisen simulaation ja työyhteisön tuoman henkisen pääoman puuttuminen aiheuttivat masennusta, ja töihin palaaminen oli suorastaan ihanaa, vaikka lasta olikin ikävä päivisin.

  Kirjoitit siitä, miten sinulla on menestyneen miehen ansiosta mahdollisuus toteuttaa itseäsi ja intohimojasi. Pohdin, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Blogin perusteella vaikuttaa siltä, että määrittelet itsesi ja arvosi ulkonäkösi kautta, teet kasvohoitoja ja ihastelet omaa peilikuvaasi. Uskon, että useimmille ajatteleville ihmisille sellainen on kaukana tavoiteltavasta elämästä tai itsensä toteuttamisesta. Kerroit, että voit blogissasi tuoda esille tyyliäsi ja mielipiteitäsi. Tyyliä on kyllä nähty, mutta missä mielipiteet ovat?

 149. Satu

  Ihana, loistava kirjoitus 🙂 Oon aina ollut sitä mieltä että kun miehille on armeija pakollinen, tulisi nuoren naisen käydä talouskoulu tms. missä oppisi ne perustaidot, siivouksen, ruoanlaiton, lastenhoidon. Oon järkyttyneenä seurannut kun jotkun itseni ikäiset naiset (35v.) eivät osaa laittaa ruokaa perheelleen! Siis what!?!
  Joku voi sanoa sua pinnalliseksi, mutta mun mielestä sulla on ne perusarvot kohdallaan, ja se on tärkeintä.
  Itse en rakastunut ”raharötköön” vaan perus duunariin, mutta näillä mennään. Hän tuo mulle suuremman onnen kuin kukaan muu.

 150. hohhoijaa

  Mun mielestä on kamalaa että olet jonkun kotieläimenä ja vielä suosittelet sitä mutta tuskin tuolla asenteella missään työpaikassa pärjäisi, sinähän olet ihan barbie päästäsi. Opettele edes kirjoittamaa yhdyssanat yhteen, se on alku…

 151. Anna

  Olet varmasti fiksu nainen, mutta omaan silmääni tekstisi tuntuu siltä, että siitä huokuu lähinnä syntymisesi erilaiseen kulttuuriin, kulttuuriin jossa naisen jäämistä kotiin jollain tapaa ihannoidaan. Erityisesti tuosta ”kotirouvokurssista” on mielestäni nykymaailma niin kaukana, että tuollaisia kursseja olisi varmaan voitu ja ehkä järjestettykin n. 1800-1900-luvulla.

 152. s

  Rohkea kirjoitus! Vaikka tietysti kanssanaisemme tuntien olit varmaankin tietoinen, että tämä tulee herättämään keskustelua ja paljon kritiikkiä. Itse en koskaan lue blogeja, mutta tämän tekstin otsikko tietysti herätti huomioni 🙂 Asun itse Etelä-Saksassa jo pidemmän aikaa, olen opiskellut ja luonut uraa. Samoin mieheni ja olemme molemmat mahdollisimman tasa-arvoisia, vaikka itse kyllä siivoan enemmän, koska en kestä nähdä likaista kotia. Miestäni ei siivous paljoa innosta, mutta kyllä hän mielellään puhtaaseen kotiin tulee. Mieheni puolestaan tekee perheen veroselvityksen, jonka ei ole minun lempipuuhaani, mutta tykkään kyllä palautuksista tilillä. Näin siis molemmilla on tehtävänsä kotona. Se voisi olla myös toisinpäin, mutta en kyllä halua alkaa selvittelemään paperisotkuja ihan vaan sen takia, että olen nainen ja haluan olla tasa-arvoinen.
  Mikä ensimmäisenä tuli mieleeni ilkeimmistä ja tunteikkaimmista ”hyi, kuvottaa, kamalaa”-kommenteista, oli kateus. Itsekin olen hieman kateellinen tällä hetkellä, ja siksi odotinkin pari tuntia, ennenkuin kommentoin mitään. Koska melkein tuomitsin, mutta vain melkein. Ja pelkästään kateudesta. Olen 20. viikolla raskaana ja mieheni on saamassa juuri ylennystä. Oma ylennykseni meni alkuvuodesta sivu suun ”virallisesti”, koska firma säästää, mutta sopivasti kaksi viikkoa sen jälkeen kun kerroin työnantajalle raskaudestani. Kärsin kovasta työpaikkakiusaamisesta, joka kuitenkin on niin taidolla toteutettu, etten pysty laillisin toimin millään tavalla reagoimaan. Kiusaajana toimii oma lähiesimieheni. Kaikki lohduttavat, että kohtahan sulla alkaa äitiysloma ja jos et kestä, niin jää sairaslomalle. Itkuhan tässä tulee, kun ajattelen, että ”entäs minä ja minun urani?”. Lapsemme on hyvinkin toivottu ja suunniteltu, mutta kuitenkaan en osannut kuvitella, kuinka vaikeaa tämä olisi. Välillä toivon, etten olisi korkeasti koulutettu ja kaikkeni antanut, jotta tämä kaikki ei menisi tässä kulttuurissa hukkaan. Aikomukseni on kyllä äitiysloman jälkeen palata töihin, mieheni toivoo samaa myös minulle, koska en ole koskaan löytänyt kotoa tai harrastuksista samanlaista intohimoa kuin työstäni.
  Voihan se tietysti olla, että lapsi muuttaa asian. Mutta jos näin on, niin en koskaan halua puhua ”alistumisesta” tai ”uhrautumisesta”. Elämä on valintoja, joten joko kotiäityis tai äitiys ja ura tulevat olemaan minun valintojani. Ja toivon vain kaikkea hyvää sinulle, Dinem, olethan valintasi tehnyt niin, että olet onnellinen.

 153. Nn

  Hahhah en kestä, jotkut on niin tosikkoja! Meillä kaikilla on omat mielipiteet asioista, mäkään en ole välttämättä Didemin kanssa täysin samaa mieltä mutta mun mielestä on mielenkiintoista lukea eri elämäntyyleillä elävien ihmisten mielipiteitä ja ajatusmaailmaa.

  Mun mielestä oli rohkea veto kirjoittaa tää postaus ja ottaa kaikki tää kommenteista pursuava p*ska niskaan senkin uhalla että koko Suomi ajattelis että oot vaan pinnallinen hienostelija. Eikö sananvapaus ole just sitä että saa vapaasti ilmasta mielipiteensä ja vielä omassa blogissa etenkin, kun tässä ei ketään kuitenkaan mollata.

  En usko, että tämä blogiteksti muuttaa naisten asemaa takaisin ”perinteiseen”, joten rauhottukaa ihmiset ja hyväksykää ihmisten erilaisuus!

  T. Korkeasti koulutettu uranainen

  • girl

   Todellakin samaa mieltä. Miksi loukkaantua henkilökohtaisesti toisten päätöksistä. Erittäin typerää pahoittaa mielensä tästä tekstistä. Kuten sanoit, meidän päätöksemme eivät vaikuta muiden päätöksiin.

 154. pinkfairytalebubblefullofshit

  hohhoijjaa, kyllä on sivistymätöntä ja suvaitsematonta tekstiä. eli pitäisikö jokasen tytön laittaa sakset auki menestyvälle miehelle, niin sillä aukee onni ja aututuus tulevaisuudessa? mutta hyvin pelattu noilla lahjoilla. hienon esikuvan annat kaikille arvomaailmallasi, on se sitten kiva kirjoittaa blogista ontosta elämästä menestyvän miehen omaisuutena.

  • marita

   Teksti on raikasta, aitoa ja lämmintä. Mutta mitä on sivistyneisyys, mitä suvaitsevaisuus? Ei ainakaan sitä, mitä monet tämän blogin lukijat osoittavat ilkeissä ja kateellisissa kommenteissaan.

 155. tanja

  Onko tämä ihminen oikea vai jäämä jääkaudelta?

 156. ROUVAN ROOLI on hieno ura

  Onnea valitsemalla perinteisellä polulla! Avioliitto, aviomies ja avioliittoon syntynyt lapsi. Ja haluat panostaa ROOLIISI AVIOVAIMONA/ÄITINÄ. Persoonallista ja suoraa tekstiä. Itse en olen myös sillä tasolla perinteinen, etten olisi hankkinut lapsia ennen kuin olimme avioituneet. Mutta kaunokainen, muista: kauneus ja nuoruus on katoavaista. Ja joskus jotkin miehet (joilla on varakkuutta) ovat heukkona kauniisiin nuoriin naisiin. Siinäkin mielessä usko että sinä perinteisenä naisena olet perinteisellä tyylillä avioehdottamassa avioliitossa, jotta saat old-school -tyylillä käteen paljon…jos aviomiehesi löytää uuden misukan. Jos et olisi naimisissa niin kehottaisin hankkimaan sen koukutuksen ja/tai myös jonkin taloudellisen back-upin. Vaikka sinulle olisikon täysin OK työskennellä joskun kaupan kassalla. Voimia kotirouvan rooliin! Xxx

  • .

   avioliitto ja aviovaimo? missä ne mainitaan..

 157. milla

  Mä en pysty lukemaan tätä. Aiheuttaa minussa niin myötätuntoa, että vastustustakin. Iältäni vasta kahdeksantoista, enkä kuvitellut, että joku kirjottaisi tämmösiä vielä melkein kymmenen vuotta vanhempana. Confusing

 158. Ann

  Hieman mattimyöhäisenä täällä kommentoin. Mutta tuntui tärkeältä päästä jakamaan tämä. Tiedän, ettei kirjoituksesi tarkoitus ollut millään tavalla väheksyä naisten koulutusta. Mutta silti, suosittelen vierailemaan eräällä sivulla ja katsomaan yhden dokkarin: http://girlrising.com. On uskomatonta, millaisen vaikutuksen koulutettu nainen voi saada yhteisössään aikaan. On uskomatonta, millaisen vaikutuksen koulutetut naiset ovat koko länsimaisessa yhteiskunnassa saaneet aikaan! Emme ehkä kamppaile samojen ongelmien kanssa, kuin oheisen dokumentin yhteiskunnissa. Enää. Meitä on moneen lähtöön, ja saa ollakin. Kiitos koulutettujen naisten.

 159. Helmi

  Hei Didem! En nyt tiedä tuliko tämä aihe jo kommenteissa esille, mutta tämä varmasti askarruttaa monia lukijoita: oletteko puhuneet miehesi kanssa avioliitosta/oletteko te kihloissa tai suunnittelemassa häitä? Ymmärtäisin hieman paremmin näkökantasi, jos te olisitte jo naimisissa ja sinulla olisi (mahdollisesti) oikeus miehesi omaisuuteen myös eron sattuessa. Tällä hetkellä olet kuitenkin täysin turvattomassa taloudellisessa tilanteessa. Koska olet perinteisiä sukupuolirooleja ja -perinteitä kunnioittava, etkö haluaisi miehesi kanssa naimisiin? Mikä on teitä mahdollisesti estänyt menemästä naimisiin, sillä olettehan olleet jo pitkään yhdessä?

  • Stina

   Mietin itse aivan samaa, ja erityisesti sitä, että Didemillä ei sinänsä ole mitään ”omaa”, vaan jäisi täysin tyhjän päälle, jos ero tulisi.

 160. Kyllästynyt

  Tekstissäsi annat kyllä juuri sellaisen kuvan, että olet naisten työssäkäyntiä vastaan ja miehelle alistumisen puolesta. Kannattaisi myös muistaa, etteivät kaikki naiset todellakaan halua lapsia. Tekstisi on ala-arvoinen ja sukupuolten välistä epätasa-arvoa puoltava.

  Kaikkia ei kiinnosta olla ”perinteinen nainen” (joka sekin koostuu täysin vanhanaikaisista sukupuolirooleista) eikä kaikki naiset halua olla riippuvaisia kumppaninsa toimeentulosta.

 161. ei näin

  Mielenkiintoinen elämänkatsomus. Pitää sanoa, että vaikutat
  naivilta. Yleensä naiset oppivat ”kotityöt” lapsuudenkodistaan oikealla kasvatuksella. En tiedä miten sinut kasvatettiin, mutta uskon että sisimmissäsi haluaisit olla työelämässä menestyvä nainen, joka itse pystyy kustantamaan omat menonsa. Jos rakkaus voittaa kaiken, niin silloin sinunkin pitäisi tilanteen vaatiessa kustantaa miehesikin menot. Elämä on täynnä yllättäviä käänteitä, joten sinuna miettisin tulevaisuutta paremmin… Kaikki tyylillään, mutta ei raha onnellisuutta tuo.

 162. His Honey

  Niin totta sun kirjoitus! Itselläni on aivan samalainen elämän tilanne. Menestynyt, varakas, komea, vahva mies. Alpha male.
  25 v. lopetin oikeat työt ja nyt 12 vuotta ollut kotirouvana. Olen pedantti luonteeltani. Siivoan, kokkaan (syömme tosin ulkona useamman kerran viikossa), leivon, sisustan ja puuhailen kaikenlaista kotona. Mies on ehdottanut siivoojan palkaamista, mutta itse haluan kotimme hoitaa. Minulla on valtava hoivaus vietti. Siskoni kutsuu sitä passaamiseksi, kuulemma passaan miestäni. No niin passaankin, mutta teen sen omasta halusta ja se saa minut tuntemaan itseni naiseksi. MIeheni ei tarvitse tehdä kotona yhtään mitään!!! Olen sen oikeastaan häneltä kieltänyt.
  Käymme matkoilla, kun miehen aikataulu sen sallii. Yleensä päivän varoitusajalla lähdetään.
  Käyn manikyyrissä viikoittain. Shoppailen myös. Mutta suurin osa vaatteista, kengistä ja varsinkin laukuistani ovat lahjoja mieheltäni. Saan usein lahoja, ihan ”tavallisena tiistaina tai torstaina”:-)
  Olen niin ylpeä miehestäni ja hän on yhtä ylpeä minusta. Olen myös ylpeä itsestäni mieheni rinnalla.
  Dream team, tällainen elämä sopii meille. Ja mihinkään en sitä vaihtaisi!!!
  En todellakaan ole mikään ylpeä prinsessa. Itse saan kaikki hommat tehtyä, viemärin puhdistuksesta lähtien:-)
  Moni on huolissani siitä, että elän mieheni siivellä. Itse en ole. Meillä ei ole koskaan ollut riitaa (ei edes keskustelua) rahan käytöstä. Minulla on rinnakkaiskortit hänen tileilleen ja omat tilit myös. AInut rahaan liityvä asia mitä hän joskus kysyy: ”Onko sulla tarpeeksi rahaa?” 🙂
  Elämä on ihanaa. Rakkaus kaikkein tärkeintä!!!

 163. Charlie Hebdo

  Laita vielä burkha päälle, niin pukeutuminen kulkee käsi kädessä ajatusmaailman kanssa 😉 Eikö kunniallisen turkkilaisen naisen btw kuulu peittää pää huivilla?

 164. Charlie Hebdo

  Täytyy kyllä todeta, että et sinä ihan tyhmimmästä päästä ole, kun olet tajunnut, että ei sinulla ole muuta vaihtoehtoa kuin palvoa miestäsi kuin koira isäntäänsä. Eihän tuollainen konsepti muuten toimisi. Ja työstä se varmasti käy, sitä ei käy kiistäminen. Tuskin siinä mitään yliopistoja ehtisi käymäänkään, saatika näyttävää uraa luomaan. Paras lause tässä ketjussa on ehdottomasti tämä: ”Pahoittelut viestiäni ei kannata ottaa liian henkilökohtasesti tarkoitus oli vain laittaa vähän rakentavaa kritiikkiä, sitä me kauan työelämässä olleet ollaan aina saatu.” Tämä on niin totta! Ehkä tämä kommenttiboxikeskustelu on tavallaan sun kehityskeskustelu. Kaikki työelämässä olevat joutuvat säännöllisesti arvostelun kohteeksi ja sitä kautta miettimään itseään, joten ehkä tämä on sun kanava kehityskeskustelulle. Peace and love <3

 165. Pohdintoja

  Mietin tuntemiani miljonäärien puolisoita. He kaikki käyvät töissä ja elävät ulkoisesti ihan ”tavallista” elämää, eivät tee numeroa puolisonsa rahoista. He eivät käy töissä siksi, että olisi ”pakko” tai puoliso vaatisi sitä, vaan koska itse haluavat käydä. Se on itsestäänselvyys. Eivät he ole tulleet edes ajatelleeksi, että jäisivät pois töistä, koska puoliso on rikas. Kaikki eivät ole mitään über-kunnianhimoisia uraihmisiä, vaan ihan tavanomaisissa töissä, mutta saavat silti työstään kicksejä.

  Syy lienee se, että jos ihmiseltä puuttuu työ kokonaan, voi itsensä toteuttaminen olla hankalaa ja elämä aika tyhjää. En nyt siis puhu mistään muutaman vuoden hoitovapaasta, sehän on ihan normi, vaan pysyvästä työstä pois jättäytymisestä. Kuulisin mielelläni lisää siitä, millaisia omia haaveita sinulla on ja miten tällä hetkellä toteutat itseäsi. Ilmeisesti haaveilet jopa omasta vaateliikkeestä tai urasta muodin parissa. Tämä herätti minussa ajatuksen, että otat melkoisen riskin jättämällä koulutuksen kokonaan väliin ja olemalla pois työelämästä vuosia. Kun aukko CV:ssä on valtavan kokoinen, voi työllistyminen olla hankalaa, vaikka kuinka olisit aktiivinen ja energinen.

  Tilanteesi ei siis minustakaan vaikuta mitenkään kadehdittavalta tai turvalliselta.

 166. Maria M.

  Moikka Didem! Minäkin kirjoitin blogiini artikkelin tästä kohusta, joka mielestäni sai aivan naurettavia mittasuhteita. Olen lähtökohtaisesti eri mieltä miehen ja naisen ”tehtävistä”, mutta silti aivan pöyristynyt suurimmasta osasta kommentteja, joita olet saanut. Minusta valinnoissasi ei ole mitään väärää tai muita satuttavaa. Myös siitä ”keskustelusta”, jota postauksesta on käyty, jos sitä nyt voi edes keskusteluksi sanoa, olen ihan ymmälläni. Ajattelin vain kertoa, että tällainenkin teksti on olemassa, jos haluat sen lukea tai kommentoida. 🙂

  Mukavaa viikonloppua ja aurinkoisia päiviä! 🙂
  – Maria M.

  ”Vinkkini ihmisille: dissatkaa vähemmän, keskustelkaa enemmän”
  http://www.heijastuspinta.fi/2015/02/vinkkini-ihmisille-dissatkaa-vahemm

 167. jj

  kieltämättä olen kauan halunnut aloittaa blogin, ja varakas mies auttaisi tässä kun olisi enemän aikaa kirjoittaa ja harjoitella blogin tekemistä, jos ei tarvitsisi vääntäytyä joka aamu aikaisin töihin :/

 168. jaahas

  kotitalouskurssille en menisi vaika olisi pakollinen 😀 mieheni saisi mennä halutessaan jos ei osaisi jo tehdä kaikki kotityöt ja olisi niin loistava kokki, minä käyn mieluummin töissä ja tulen kotiin ruoan eteen 😀

 169. Miss

  Huhhuh.Satuin katsomaan tätä sun ”blogia” kun Jungnerin sivuilla näin juttua.Sanattomaksi vetää ei voi kyllä muuta sanoa.Ei millään pahalla muttei niin hyvälläkään mutta tunnut hyvin hyvin naiiville ja omalla tavalla löyhäpäiselle pikku tytölle.Sulle näyttää olevan elämässä loppupeleissä tärkeitä pinnalliset asiat vaikka peräänkuulutat kaikkea muuta(kin).Huomaatko,että sulla on aika iso tarve esitellä ja esittää koko ajan?Puhua rahasta ja siitä mitä sinulla on?Onko sinulla oikeasti mitään järkevää elämässä ja järkevää sanottavaa?Uskon,että tällaisen elätin rooli sopii sinulle erittäin hyvin.Olet varmasti kiltti ja lempeä ja hyvä huushollin pitäjä mutta kyllä sulla on valitettavan tylsät jutut.Jollain tapaa sinulla paistaa sellaisen gold diggerin leima otsassa.Varmasti (vaikka et sitä myöntäisikään edes itselle) Helsingin yössä saalistit vähän paremmin tienaavia ettei tarvitse tehdä mitään muuta kun olla kotona.Äläkä ymmärrä väärin – en ole kateellinen millään muotoa.Minusta kaikki saa tehdä ihan mitä haluaa.Pointti on se,että teeskenteleminen ja itselleen (ja muille) valehteleminen on vähän..niin..ja näin.

 170. Sanna

  Etkö koskaan tunne itseäsi yksinäiseksi tuon kaiken materian ja menestyneen miehen rinnalla? etkö ole koskaan ajatellut miltä tuntuisi elää ns. tavallisempaa perhe-elämää Suomessa niin että voisit päivittäin käydä kylässä sukulaisillasi ilman että tarvitsisi lentää maiden ja merten yli? oletko ajatellut millaista on elämäsi sitten kun poikasi on vanhempi, etenkin jos et kouluttaudu lisää ja eikö ajatus vaivaa sinua? joku kirjoitti kerran hyvän sanonnan että lapset ovat vain lainassa ja kenenkään naisen ei enää nykyaikana kannata turvautua siihen että on pysyvä perhe. Kun sitä ei koskaan tiedä jos tulee ero, sairaus tai jos vaikkapa lapsikin muuttaa ulkomaille. Oletko koskaan harkinnut että jatkaisit keskeyttämääsi(?) koulutusta vielä? edes siksi että saisit ansioluetteloosi muitakin merkintöjä kuin sen että olet kotiäiti. Tässä sinulle hyvää pohdittavaa ja toivottavasti sait tästä jotain hyviä ajatuksia ja löydät ns. sen oman alasi tai jonkun kivan työpaikan sieltä!

 171. Nainen joka ei ole miehen buudeli

  Hävettää ihan sun puolesta, millä vuosisadalla luulet eläväsi. Vielä olet nätti ja rypytön. Mitäs sitten kun miehes sut nuorempaan vaihtaa ja sulle jää tuulen huuhtoma perse eikä muuta. Ota kuule elämäsi omiin käsiin, hanki ammatti, tee töitä. Kato säkin tuut vanhaksi ja tarvitset eläkkeen. Voi tyttö parka.

 172. Tytteli

  Näkee tekstistä miten typeriä nykyajan nuorista naisista osa on. Ei edes töitä osata tehdä. Kouluttautuminen on turhaa kun kato hankkii rikkaan miehen. Mitäs kun se rikasmies löytää sitten toisen naisen? Mikään ei ole niin varma kuin epävarma.

 173. Alice

  En pysty ymmärtämään tätä kohua. Antakaa Didemin ihan rauhassa päättää miten haluaa viettää omaa elämää. Vaikka itse olen valinnut korkeakoulututkinnon, työnteon ja taloudellisen itsenäisyyden, en kuitenkaan vedä hernepussia nenään luettuani Didemin valinnoista. Ei Didemin valinnat ole muilta pois (tai väheksy sitä työtä mitä suomalaiset naiset ovat nykyisen asemansa eteen tehneet). Jos Didemin tekstit ärsyttävät niin lopettakaa niiden lukeminen. Miksi kiusata itseään turhaan? Move on. Ja muistakaa että aito tyytyväisyys omiin valintoihin ja oma onnellisuus ei jätä tilaa liialliselle kateudelle, katkeruudelle, ilkeydelle tai kritisoinnille. Jos ihmiset käyttäisivät edes puolet siitä ajasta mikä menee muiden haukkumiseen itsensä työstämiseen (henkisesti, älyllisesti ja fyysisesti) niin tämä maa olisi paljon mukavampi paikka.

 174. linty

  Aikoinaan oli olemassa tuollainen ”emäntä/kotitalouskoulu” niille, jotka eivät tahtomaansa opinahjoon päässeet.. Nykyään ei semmosia taida enää missään olla 🙂 Myös tapakouluttaja taitaa olla vanhanajan ammatti, vaikka nyt sille olisi kysyntää enemmän kuin koskaan..

 175. ohikulkija

  Huono kieli antaa urpon kuvan, ehkä olisi kannattanut opiskella vähän enemmän?

 176. Susanne

  Tämä pian korkeasti koulutettu mutta nyt jo töissään menestyvä nainen jättää blogisi nyt ja toivoo että myös Cosmopolitan harkitsee vähän millaisia tyyppejä potaalissa bloggaa, onko tämä Cosmogirl-asenne? Tervetuloa vaan tänne Venäjällä katsomaan millaista on elämän yhteiskunnassa, jossa naisen on tosiaan pakko koskittyä ”olemaan perinteinen nainen” eikä sitten muita rooleja yhteiskunnassa enää olekaan tarjolla.

 177. Mikki

  Idiootti.

  • Didem

   ihana sinä.

 178. Yrittäjäisän ja kotiäidin lapsi

  No voin sanoa kun itse olen rikkaan yrittäjäisän lapsi,jolla vaimo,äitini sai vain olla kotona tekemättä mitään muutakuin hoitaa ainoata lasta ja shoppailla on hyvin noloa. Sitten kun perheen isä joka oli ainoa tulonlähde kuoli… Koittaa siinä sitten monenvuoden jälkeen mennä työelämään ja päästä etenemään, ei näytä hyvälle cv että ollut montavuotta himassa norkoillut 😉 kannattaa ainakin sitten miettiä loppuun asti kotivaimonroolia varsinkin jos ei ole avioehtoa,vinkkinä! Se että olet tekemättä töitä on itsekästä lapselle,varsinkin jos et asu Suomessa missä ei ole opintotukia tms luukkuja joka tarvittaessa auttaa jos tulee hätä.

  Toisaalta,onhan se luksusta,mutta oikea kunnianhimoinen nainen ei jää miehen varjoon. Moneen lähtöön ihmisiä toki.

 179. Amanda

  On vaikea kuvitella, että älykäs ja sivistynyt mies löytäisi aidosti vertaisensa naisen lentoemäntien joukosta. Tälle antaa vahvistusta myös kirjallinen ulosantisi. Kannatan kyllä jokaisen vapautta toteuttaa tai olla toteuttamatta naisen roolia haluamansa mukaan, mutta samalla aiheesta tehtyjen tutkimusten vahvistamana uskon, että ihminen on onnellisimmillaan saadessaan olla tasavertainen kumppaninsa kanssa – niin taloudellisessa mielessä kuin henkiselläkin tasolla.

 180. ...

  Ohis, mutta mua hymyilyttää tää sun sosiaalipedagogiikka -nonsense, kun kuitenkin tosiassa olet käynyt vaan amkissa sosionomi-opintoja… 🙂

  • Didem

   Heh, no en ole keksinut sitä sanaa kuule itse. Socialpedagogik oli termi, jota käytettiin paljon. Sosionomi linja..sosiaalipedagogiikka suuressa roolissa ja itse erikoistuin pedagogiikka opintoihin. Jos olisin vienyt opinnot loppuun saakka, niin olisin saanut lastentarhanopettajan pätevyyden. Sosionomi/sosiaalipedagogiikka…termi kun termi. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toimitus suosittelee

Tilaa Elle

Seuraa Elleä