Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Vanhemmat naiset ovat nyt kuumaa kamaa – mistä deitti-ilmiössä on kyse?

18.07.2019

Yhä useampi kaksikymppinen mies etsii tositarkoituksella itseään kymmenen vuotta vanhempaa naista. Toimittaja Saara Ritvos selvitti, ovatko deittailun pelisäännöt muuttuneet.

It’s a match. Katson Tinder-kuvaa, jossa 27-vuotias Olli hymyilee kameralle pipo päässään ja skeittilauta kädessään. Hetken päästä Olli lähettää minulle treffisovelluksessa yksityisviestin: ”Moi, nyt on nainen kohdillaan. Mitä kuuluu?”

Olen 37-vuotias, eikä Olli ole ensimmäinen parikymppinen, joka lähestyy minua Tinderissä. Päinvastoin, melkein kaikkien matchieni ikä alkaa kakkosella. En silti etsi tarkoituksella alle kolmekymppistä miestä: Tinderissä ikähaitarini ulottuu 27-vuotiaasta 45-vuotiaisiin asti. Jos mies on mieleeni, painan sydäntä kiinnostukseni merkiksi riippumatta siitä, onko hän minua nuorempi vai vanhempi.

Se ei kuitenkaan auta: omanikäisteni tai vanhempien miesten kanssa osumia heruu harvakseltaan. Kymmenen vuotta nuorempien kanssa niitä sen sijaan satelee.

En voi olla miettimättä, onko deittailukulttuurissa tapahtunut muutos. Ovatko vanhemmat naiset nuorille miehille nykyisin tyttöystävämateriaalia?

 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Kymmenen vuotta ei ole paha ikäero – ja viisi vuotta on ihan olematon.”

 

Amor aikuisen naisen asialla

Tommi, 28, Lauri, 27, Niklas, 28, Heikki, 29. Moni miehistä on syntynyt samana vuonna, kun menin itse kolmannelle luokalle kouluun. Se tuntuu oudolta. Samalla heidän huomionsa imartelee. Eikä ihme: he ovat poikkeuksetta hyvännäköisiä ja huumorintajuisia ja hallitsevat viestiensä perusteella small talkin.

Selaan matchejani innokkaana, mutta sitten sormeni pysähtyy puhelimen ruudulla. Katson miesten kuvia tarkemmin. Veistoksellisia kroppia, itsevarmoja hymyjä, pipojen alta pilkistäviä taipuisia hiuksia. Heidän ympärillään pyörii taatusti liuta parikymppisiä tyttöjä. Miksi he siis haluavat treffeille vanhemman naisen kanssa?

Asiasta on otettava selvää. Muutan Tinder-asetuksistani miesten ikärajaksi 27–30 vuotta ja aloitan selailun.

Matcheja ropisee niin paljon, että tuntuu kuin noukkisin 28-vuotiaita miehiä ostoskoriini kaupan hyllyltä. Myös viestilaatikko täyttyy nopeasti. Kirjoittelu miesten kanssaan on niin hauskaa, että huomaan nauravani useasti ääneen. Miksi en ole ennen ymmärtänyt nuorempien perään?

Ajatus ikäerosta kuitenkin häiritsee. Kun yhdeksän vuotta nuorempi Ville pyytää minua treffeille, jänistän. Kieltäydyn työkiireisiin vedoten, sillä olen varma, että livenä ikäeromme vain korostuisi. Ville olisi taatusti mielestäni pelkkä pikkupoika ja minä hänen silmissään sellainen vanhempi nainen. Miksi hän olisi minusta tosissaan kiinnostunut?

Rakastu ihmiseen, älä ikään

Psykoterapeutti ja Väestöliiton Terapiapalveluiden kliininen seksologi Tarja Santalahti ei ihmettele nuorten miesten kiinnostusta lainkaan.

”Nuorempia miehiä viehättää aikuisen naisen itsevarmuus ja tasapainoisuus. Lisäksi heitä kiehtoo seksuaalinen itsetunto eli se, että nainen on sinut seksuaalisuutensa kanssa.”

Santalahti vahvistaa kuitenkin epäilyni: treffikulttuurissa on tapahtunut selkeä muutos. Nuoret miehet ovat entistä innokkaampia deittailemaan vanhempia naisia. Mutta toisin kuin luulin, ilmiö ei ole uusi. Miehet ovat käyneet kuumina aikuisiin naisiin kautta aikojen. Pikemminkin asia on viimein tullut näkyväksi.

”Maailma on muuttunut kaikin tavoin paljon avoimemmaksi. Se näkyy myös parisuhteissa. On aikakin, että rakastutaan ihmiseen, ei ikään. Ikä on viimeinkin vain numero”, Santalahti sanoo.

Hän lisää, että puhumme hyvin pienistä ikäeroista. Etenkin, jos verrataan yli 20 tai 30 vuoden ikäeroihin, joihin olemme julkisuudessakin tottuneet.

Esimerkiksi iskelmälaulaja Katri Helena rakastui 67-vuotiaana puolet nuorempaan Tommi Liimataiseen. Suhdetta reviteltiin lööpeissä, mutta Katri Helena osoitti, että myös nainen saa rakastua reippaasti nuorempaan.

Julkisuudessa Katri Helenasta käytettiin tuolloin termiä puuma. Se viittaa naiseen, joka on kiinnostunut itseään merkittävästi nuoremmista miehistä. Puumailmiöstä ei kuitenkaan voida puhua alle kymmenen vuoden ikäeroissa.

”Kymmenen vuotta ei ole paha ikäero parisuhteessa. Ja viisi vuotta on ihan olematon. En edes laske sitä ikäeroksi”, Santalahti pamauttaa.

Vanhemmat naiset tietävät mitä haluavat

Vaikka alle kymmenen vuoden ikäero olisi todellisuudessa olematon, haluan tietää, mitä miehet siitä ajattelevat.

Ystäväni Jussi oli ennen naimisissa itseään kahdeksan vuotta vanhemman naisen kanssa. Uusi naisystävä on Jussia seitsemän vuotta vanhempi.

Jussi kertoo, että ei ole tarkoituksella rakastunut itseään vanhempiin naisiin. Heidän kanssaan seurustelu on kuitenkin saanut hänet ymmärtämään iän tuomat edut.

”Saat naisen, et tyttöä. Aikuinen nainen on kokonainen. Paketti on kasassa luonnetta ja ulkonäköä myöten. Omien kokemusteni perusteella en luultavasti ikinä vaihda nuorempaan”, Jussi naurahtaa.

Ymmärrän Jussia. Olen itsekin sitä mieltä, että nainen on upeimmillaan nelikymppisenä. Silloin epävarmuudet on usein selätetty, ja tilalle on tullut itsevarmuutta ja karismaa.

Tämän on huomannut myös Tinder-matchini Antti, 28, jonka molemmat ex-tyttöystävät ovat olleet häntä vanhempia.

”Vanhemmat naiset kiinnostavat, koska te tiedätte mitä haluatte ja myös kerrotte sen. Oman ikäiseni tytöt ovat usein vielä hukassa itsensä kanssa. En oikein jaksa sellaista”, Antti kirjoittaa.

Naputan treffiapplikaatiossa viestin myös 28-vuotiaalle Kallelle. Mitä hän ajattelee ikäerostamme? Vastausta ei tarvitse odottaa kauaa.

”En mä ajattele asiaa. Ainakin itse koen olevani ihan aikuinen ihminen, jolla on oma tahto. Ikäero ei siis ole mulle ongelma”, Kalle kirjoittaa ja lisää perään silmää vinkkaavan hymiön.

Mutta onko ikäero ongelma minulle? Minun on vaikea kuvitella, että seurustelisin vakavasti 28-vuotiaan kanssa. Mutta Kallessa on kuitenkin juuri niitä ominaisuuksia, jotka viehättävät minua miehessä. Hän on rennon, huolettoman ja positiivisen oloinen. Kallesta huokuu elämänilo – ja se on seksikästä.

En ole ainoa nainen, joka ajattelee näin. Santalahti kertoo, että meitä naisia viehättää nuoremmissa miehissä nimenomaan elämänilo. Nelikymppisten miesten kohdalla ilo sen sijaan voi olla hautautunut arjen vastuiden, kuten vaativan työn, asuntolainan ja lapsien hoitamisen alle.

Sitten on se tosiasia, että yli nelikymppiset miehet eivät yleensä enää ole seksuaalisuutensa huipulla.

”Sen sijaan parikymppiset miehet ovat. Naiset taas löytävät oman seksuaalisuutensa tyypillisesti myöhemmin, noin nelikymppisinä. Siksi 40-vuotiaan naisen ja 25-vuotiaan miehen halut voivat kohdata todella hyvin”, Santalahti summaa.

 

”40-vuotias nainen ja 25-vuotias mies voivat kohdata makuuhuoneessa kaikista parhaiten.”

 

Ikä ei enää näy ulospäin

Alan ymmärtää ystäviäni, jotka ovat vaihtaneet nuorempaan. Itsevarmoja, hauskoja ja kauniita 35+-vuotiaita naisia, jotka olisivat lottovoitto kenelle tahansa.

Ikä ei enää näy ulospäin samalla tavalla kuin ennen.

”Nykyisin ihmiset pitävät itsestään parempaa huolta kuin ennen. Siksi he myös voivat paremmin ja näyttävät paremmilta. Ennen 40-vuotiasta naista saatettiin pitää vanhana, mutta nyt hän voi olla fyysisesti loistavassa kunnossa ja näyttää upeammalta kuin parikymppisenä”, Santalahti sanoo.

Sen huomaa ystävistäni. Eräs heistä, 38-vuotias nainen, tapailee 26-vuotiasta miestä, ja toinen ystäväni muutti yhteen yhdeksän vuotta nuoremman kanssa. Kolmas puolestaan rakastui tulisesti kymmenen vuotta nuorempaan mieheen. Suhde oli kiihkeä, mutta päättyi lopulta eroon. Kaverini kertoo, että ikäero vaikutti lopulta suhteeseen enemmän kuin hän oli kuvitellut.

”Ex-poikaystäväni näytti ikäistään vanhemmalta, joten ikäeroamme ei huomannut ulkoisesti. Mutta kotona hän käyttäytyi kuin teini. Hän ei ottanut vastuuta kodin hoitamisesta, kuten siivouksesta, ja ahdistui, jos suhteemme ongelmista piti keskustella. Lisäksi eksäni kävi baarissa monta kertaa viikossa. Mutta niinhän sen ikäiset tekevät”, kaverini toteaa.

Ikäero ei tietenkään automaattisesti aiheuta parisuhteeseen ongelmia, joita ystäväni kohtasi. Ikään saattaa kuitenkin liittyä pelkoja tai olettamuksia, jotka luovat suhteeseen varjonsa. Moni voi miettiä, kelpaako toiselle ihan oikeasti, iästä huolimatta. Myös ulkopuoliset paineet voivat vaikuttaa suhteeseen.

”Moni joutuu yhä kuulemaan loukkaavia kommentteja ikäerosta. On surullista, että kaikilla tuntuu olevan oikeus arvostella asiaa”, Santalahti sanoo.

Perheen perustamisen paine

Puhelimeni ruutu välkähtää uuden Tinder-viestin merkiksi. Se on 29-vuotiaalta Niklakselta:

”Anteeksi utelen näin henkilökohtaista asiaa, mutta haluatko sä lapsia?”

Kysymys ei yllätä. Alle kolmekymppisenä Niklaksella tuskin on kiire perustaa perhettä. Sen sijaan minulla, yli 35-vuotiaalla naisella, ei ole vuosikausia aikaa, jos haluan lapsia. On siis luonnollista, että asia mietityttää Niklasta. Jos jostain syystä rakastuisimme ja haluaisimme perustaa perheen, lapset pitäisi yrittää hankkia saman tien.

Lasten hankkiminen mietitytti myös ystävääni Eetua, 30. Toisin kuin Tinder-matchini, Eetu ei halua itseään vanhempaa tyttöystävää.

”En halua seurustella itseäni vanhemman tai edes omanikäisen naisen kanssa. Olen nimittäin varma, että hänellä on kiire hankkia lapsia. Itse en halua perustaa perhettä vielä.”

Eetu haluaa, että nainen ihastuu häneen hänen itsensä vuoksi, ei löytääkseen lapsilleen isän. Siksi Eetu kiinnostuu useimmiten itseään noin viisi vuotta nuoremmista naisista. Mutta lapsien hankkiminen ei ole siihen ainoa syy.

”Koen, että olen henkisesti ikäistäni nuorempi. Siksi ajatukseni menevät paremmin yhteen nuorempien naisten kanssa. Heitä on myös helpompi lähestyä, koska he eivät ota kaikkea niin vakavasti. Vanhemmat naiset saattavat olla liian tosikkoja”, Eetu miettii.

Ikä ei kuitenkaan välttämättä vaikuta siihen, millaiset naiset kääntävät Eetun pään.

”Jos näen baarissa kiinnostavan naisen, en kiinnitä ikään niin paljon huomioita. Katson sen sijaan naisen hymyä, persettä ja sitä, kenen seurassa hän on.”

Eetun tavoin myös minä annan luultavasti iän rajoittaa itseäni. Miksi en uskalla mennä Tinder-treffeille nuoremman miehen kanssa, jos mies itse ei pidä asiaa ongelmana?

Ikään liittyvien sääntöjen noudattamisen sijaan meidän tulisikin ottaa mallia Tinder-matcheistani tai Katri Helenasta ja uskaltaa ihastua iästä huolimatta.

”Kenellä meistä muka on valta sanoa, kuka saa rakastua ja minkäkin ikäiseen? On tärkeää muistaa, että omaa rakkautta ei tarvitse hävetä”, Santalahti huomauttaa.

Lue myös:

Parhaat tindervinkit! Näin sinustakin tulee deittiguru

Kun deittailu ahdistaa, eivätkä treffit kiinnosta – näin siitä selviää!

Cosmopolitan.fi: 22 tapaa tavata kiinnostava tyyppi – ilman Tinderiä

 

teksti Saara Ritvos
kuvitus Taika Mannila
Tilaa Elle

Seuraa Elleä