Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Miksi hauska nainen ei kelpaa kumppaniksi?

21.10.2019

Hauska nainen on töissä kiva ja kaverina viihdyttävä, mutta parisuhderintamalla uhka.

Mitä Nipa Neumann sanoi keksihyllyllä? ”Mulla on ihan levoton Tuc-himo.”

Tämä on yksi luottovitseistäni. Minulla on niitä seitsemän, ja mielestäni kaikilla pitäisi olla muutama. Koskaan ei tiedä, milloin sellaista tarvitsee.

Haluan olla ensisijaisesti hauska. Minusta on kiva olla fiksu, mukava ja viehättävä, mutta itsetuntoani kutittelee eniten, jos joku sanoo, että olen hauska.

Saan tyydytystä, kun onnistun naurattamaan ihmisiä. Kerron mielelläni tarinoita ja opettelen ulkoa vitsejä, ja näen vaivaa somepäivityksieni vitsikkääseen sanamuotoiluun. Kaikilla on mukavampaa, jos joskus vähän naurattaa.

Trauma on paras vitsi

Huumorintajustani on ollut minulle paljon hyötyä. Erään kerran uuden poikaystävän kaverit päättivät haastaa minut kertomalla räävittömiä vitsejä, kun poikaystävä oli baaritiskillä. Sain ison kasan pisteitä, kun osasin antaa samalla mitalla takaisin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hauskuudesta on apua myös muissa sosiaalisissa tilanteissa. Juhlien jälkeen voi tulla muistetuksi tyyppinä, joka kaatoi boolikulhon lattialle – tai tyyppinä, joka vitsaili kaataneensa boolikulhon tahallaan siksi, että on raittiusseuran peitetehtävissä huolehtimassa, ettei yksikään promille pääse kenenkään verenkiertoon.

Sanotaan, että hauskuus kumpuaa synkästä paikasta ihmisen sielussa. Traumoja ja haavoja peitellään huumorilla. Siksi härskeimmät läpät heitetään ruumishuoneella sekä psyykkisesti sairaiden ja kehitysvammaisten ohjaajien taukohuoneissa. Ei siksi, että yhdessäkään ruumiissa tai kehitysvammaisessa olisi mitään hauskaa, vaan siksi, että elämä on jo valmiiksi niin helvetin ankeaa.

En halua vahvistaa käsitystä, että hauskimmat ihmiset voivat aina huonosti. Vitsikäs voi olla, jos on yksinkertaisesti päättänyt suhtautua elämään huumorilla.

 

Vitsikäs voi olla, jos on yksinkertaisesti päättänyt suhtautua elämään huumorilla.

 

Entinen työkaverini Emma, 36, joka on hauskimpia tuntemiani naisia, pitää vitsikkyyttään turvapaikkana.

”Jos kotona menee huonosti, heitän kavereita nähdessäni kahta ahkerammin läppää. Silloin ei välttämättä tarvitse kertoa vaikeasta perhe-

tilanteesta. En kuitenkaan välttele kipeää asiaa, vaan haen huumorilla tasapainoa elämääni.”

Paras kipulääke

Haastavista aiheista on helpompi keskustella hauskan ihmisen kanssa, koska hän pehmentää tilannetta huumorilla. Kun Emma kertoo minulle parisuhdeongelmastaan, mutta heittää loppuun, että haluaisi olla kuten Mel Gibson Braveheartissa ja huudella pitkin nummia ”Frreeeedooooommm!”, on minun helppo tarttua ongelman sijasta vitsiin ja osoittaa tukeni sanomalla tulevani mukaan joikaamaan kellit kiltin alla heiluen.

Sain itse erityisen paljon palautetta hauskuudestani silloin, kun erosin poikaystävästäni ja kirjoitin siitä blogiini humoristisen jutun: keksin esimerkiksi kappaleita, joita voisin kokemuksesta kirjoittaa, kuten (Sängyn Alta Löytyi Vielä) Yhdet Bokserit – Saatana Sentään Remix. Väänsin tuskaisesta kokemuksesta niin paljon huumoria irti, että rätti puristui rutikuivaksi. Hyvä puoli asiassa oli se, että se auttoi kipuun, huono se, että minun luultiin päässeen erosta kokonaan yli.

Työkseen hauska

Hauskan ihmisen kanssa on kiva olla samassa työtiimissä, koska läppä lentää. Myös esiintymistilanteet ovat rennompia, jos saa yleisön heti aluksi naurahtamaan – esimerkiksi sanomalla, että tämän esityksen powerpoint-slidet ovat niin hyviä, että espanjalaiset kutsuvat niitä nimellä buenos dias. Ja jos huumori ei uppoa, voi kertoa, että iskä käski kertoa tämän vitsin.

Mutta jos tulee töissä tunnetuksi vitsejä laukovana tyyppinä, työkaverit saattavat odottaa piristysruisketta myös vakavien maratonkokousten ja tulostavoitepaineiden keskellä.

Opiskelukaverini Mari, 32, on huomannut, että hänet kutsutaan töissä usein lounaalle mukaan viihdyttämään muita.

”Työkaverini ovat yllättyneet, kun toimiston vitsiveikko ei vedäkään stand up -rutiinia raastepöydän äärellä. Hauskan ihmisen risti on, että hänen oletetaan repivän huumoria jokaisesta arkisesta tilanteesta.”

Olen itsekin naiivisti olettanut, että koomikko on aina hauska. Haastattelin kerran erääseen lehtijuttuun Antti Holmaa, ja koska hän on mielestäni yksi maamme hauskimpia julkkiksia, oletin että hän ampuu vitsejä toisensa perään. Puhkesin nauruun jo sillä hetkellä, kun hän vastasi puhelimeen ja sanoi ”moi”.

Voi olla hyvä tai huono, että ihminen naurattaa pelkällä läsnäolollaan. Hauskalle tyypille itselleen se voi olla raskasta, jos haluaisi vaikka joskus keskustella jostakin diipimmästä tai tulla kohdatuksi ilman vitsejä.

Työpaikalla hauska ihminen joutuu usein myös todistelemaan, että on ihan vakavasti otettava ammattilainen, joka osaa keskittyä. Mari kohtaa tämän haasteen työpaikalla lähes päivittäin.

”Työkaverit luulevat, että teen pilaa kaikesta enkä osaa olla aikuinen.”

Hauska nainen

Läpällä ja kaverina

En ole aina uskaltanut deittimaailmassa olla oma, hauska itseni, mutta viimeisen vuoden ajan olen yrittänyt tapailla kiinnostavia tyyppejä vitsit edellä. Treffeillä on toki hauskempaa ja deitti viihtyy paremmin seurassani, mutta ei se kyllä suhteeseen ole vielä johtanut.

Lisäksi huomaan, että vaadin nyt myös mieheltä tavallista vitsikkäämpää ulosantia. Jos hän ei syöksy Tinderissä matchin jälkeen heti vitsillä sisään, dumaan tyypin saman tien. Etenkin jos en enää itse jaksa vastata vitsillä. Eihän ”mitäs sun tiistai-iltaan” -kysymykseen voi kovin montaa kertaa vastata terävän hauskasti.

Ystäväni Emma uskoo, että hauska ja sanavalmis nainen on miesten silmissä uhka.

”Sellainen nainen ottaa paljon tilaa itselleen. Miehet tuntuvat stereotyyppisesti uskovan, että tilaa on vain rajattu määrä, ja jos joku on nokkela, on se heiltä pois.”

On suurin kohteliaisuus, jos kiinnostava mies sanoo, että olet hauska.

Emma korostaa (ja minä komppaan), että kyse on stereotyypeistä. Ei hauska nainen ole kaikille miehille vaaraksi, eikä meistä kummallakaan ole omaa kokemusta siitä, miten asetelma muuttuu, kun astutaan heterodeittailun ulkopuolelle. Mutta olemme molemmat myös yhtä mieltä siitä, että heteronaisen näkökulmasta hauskaksi kehuminen tuntuu paremmalta, kun se tulee miehen suusta.

”On suurin kohteliaisuus, jos kiinnostava mies sanoo, että olet hauska.”

Ennakkoluulot jylläävät

Tapailin viime vuonna tyyppiä, joka sanoi että olen hauskin hänen tapaamansa nainen. Ajattelin: vau, tuota minä haluan tulevalta kumppaniltani. Emme nähneet muutamaan viikkoon, ja kun seuraavan kerran kysyin, haluaisiko hän nähdä uudelleen, hän ilmoitti alkaneensa seurustella jonkun toisen kanssa.

En tietenkään voi tietää, johtuiko hylätyksi tulemiseni hauskuudestani. Ehkä hän ei pitänyt muista piirteistäni. Mutta väkisinkin tulee ajatelleeksi, että hauska nainen sopii paremmin kaveriksi kuin kumppaniksi.

”Miehet sanovat, että hauska nainen on seksikäs, mutten ole koskaan kokenut, että se pitäisi paikkansa. Olen toki kokenut olevani seksikäs, mutten huumorintajuni vuoksi”, Emma sanoo.

Hauskat miehet taas stereotyyppisesti hukkuvat naisiin. Kysyn asiaa hauskalta kaveriltani Matiakselta, 29. Hän torppaa huhun.

”Nainen haluaa oman kokemukseni mukaan olla hauskan miehen kanssa pelkästään kaveri. Varsinkin nuorempana ystäväni saivat naisia, ja minä olin se vitsikäs kaveri. Vielä nykyäänkin, jos nainen sanoo, että olen hänen mielestään hauska, se hivelee ensin itsetuntoani, mutta sitten tajuan: ei helvetti, taas yksi kaveri.”

Haluan myös toisen mielipiteen, joten esitän asian miehelle, jonka kanssa olen heilastellut. (Ihastuin muuten juuri hänen huumorintajuunsa.) Hän on eri mieltä. Hauskuudesta on deittirintamalla pelkästään hyötyä, hän sanoo.

”Sillä voi kompensoida muita puutteita. Esimerkiksi ulkonäköä. Ainakin johonkin pisteeseen asti.”

Hauska ihminen

On kivaa olla hauska, mutta huumori tuo mukanaan myös haasteita.

Eniten hauskuudessa korpeaa se, että se pitäisi voida perustella. Ainakin jos on nainen. Hauska nainen on nolo, ärsyttävä, epänaisellinen ja ennen kaikkea mukahauska. Tätäkin kirjoittaessa mietin lakkaamatta, onko tekstissä nyt tarpeeksi monta vitsiä.

 

Hauska nainen on nolo, ärsyttävä, epänaisellinen ja ennen kaikkea mukahauska.

 

Sanotaan se nyt ääneen: olen hauska nainen. Hauska ihminen. Ja siitä minulla on todisteeksi ainakin seitsemän vitsiä, joista voin kertoa joka ikisen ulkoa – myös silloin, kun minua ei huvita olla hauska. Ja niillä aion myös yrittää hurmata itselleni treffikumppanin.

Laitan heti yhden niistä Instagramiin, ja saan monta viestiä: vitsi sä olet hauska. Ja kaikki on taas hyvin.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Lue myös:

Vanhemmat naiset ovat nyt kuumaa kamaa – mistä deitti-ilmiössä on kyse?

Aamuvirkku ja iltavirkku – miten näiden kahden parisuhde onnistuu?

Kun deittailu ahdistaa, eivätkä treffit kiinnosta – näin siitä selviää!

 

teksti Tiia Rantanen
kuvitus Hilla Semeri
Tilaa Elle

Seuraa Elleä