Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Meidän koti alkaa pikku hiljaa valmistumaan. Tällä hetkellä odotan juuri uusia sisustusjulisteita saapuvaksi! Ajattelin aloittaa kasaamalla tauluseinän meidän sohvan takana olevalle seinälle, ja sen jälkeen meillä olisi vielä pari seinää joita myös voisi vähän täyttää tauluilla. Mutta katsotaan ensin tuntuuko tuon tauluseinän jälkeen siltä, että haluan vielä lisää tauluja vai riittääkö se. Ensimmäiset kuvat kodista on tulossa heti kun tuo tauluseinä ja olohuone on valmis, eli ihan parin viikon sisään!

Sen lisäksi oon tällä hetkellä tosiaan ihan hurahtanut kaikkiin kasveihin. Vihreä kasvi nurkassa ja ikkunalaudalla piristää asunnon ilmettä kummasti. Sekä nyt on vielä kevät ja kesäkin tulossa niin ihana saada vähän vihreitä viboja kotiinkin. Tämän viikon projektina on siis etsiä pari sopivaa kasvia meille kotiin! Mitä te tykkäätte kasveista kotona?

Ihanaa maanantaita teille !

Kuvat täältä

YouTube Preview Image

Pitkästä aikaa uutta videota! Tai kuvasin tämän teille jo perjantaina, mutta sain tänään vasta editoitua videon loppuun asti. Laittakaa kommentilla tulemaan minkä videon haluaisitte mun tekevän seuraavaksi? Toivottavasti teillä on ollut kiva viikonloppu! Kuullaan huomenna lisää :)

Linkit mainoslinkkejä / Links adlinks

Cap H&M – similar here / Shirt H&M / Pants here / Jacket H&M – similar here, here & here / Bag Gucci / Shoes here 

Vihdoinkin mulla on teille asukuvia Tukholmasta. Rehellisesti mulla on ollut kuvausinspo täällä vähän vähissä, kun en oo päässyt käyttämään normaalia kameraani. Tänään kuitenkin sain hyviä uutisia, ja mun kamerani on valmis noudettavaksi huollosta heti ensi viikolla. Ja koneen sain eilen illalla takaisin! Kerrankin oikeasti näin päin, mulla yleensä aina tuppaa tulemaan kaikkia ikäviä yllätyksiä tällaisissa tilanteissa..

Ja vihdoin pääsen näyttämään teille mun uuden laukkuni. Näitte ehkä tämän kuvan mun instagramissa? Mua odotti todellinen ystävänpäiväyllätys kotona Danielilta. Valkoinen laukku on ihan täydellinen tulevaan kevääseen ja kesään. Tuo on tainnut olla ainut laukku jota oon käyttänyt viime viikosta lähtien, niin kätevän kokoinen. Gucci taitaa muutenkin oikeasti olla yksi mun suosikkimerkeistä tällä hetkellä! Mun ostoslistani heiltä on loputon.

Kivaa torstai-iltaa teille, ja teille jotka seuraatte mua instagramissa niin nähdään taas illalla siellä liven parissa!

Finally some outfit pictures from Stockholm. I honestly haven’t that much inspiration to shoot since I haven’t been able to use my normal camera. Today I finally got some good news that I can picked it out from the service during next week. And I also got my computer back last evening! I’m so happy that everything turned out so good and the services were fast. Usually when this stuff happens to me, everything tends to go wrong – but not this time! 

And finally I get to show you my new bag. Maybe you saw this picture on my instagram? When I got home from Florida I had a big Valentine’s Day surprise thing waiting for me from Daniel. The white bag is so perfect, especially for upcoming spring and summer. That is actually the only bag I’ve been using for the last week, the size is also perfect! I think that Gucci is actually one of my favourite brands at the moment. I have endless shopping list there off stuff that I would want to get. 

Have a great Thursday evening everyone! And if you follow me on instagram, I will be doing a live again this evening so we’ll see there!

Useat teistä on tässä vuoden aikana kyselleet Tukholmaan, tai yleisesi Ruotsiin muuttamisesta. Oliko hankalaa, miten kaikki käytännönasiat sujuivat yms. Alkuviikosta pidin instagram -liveä, jossa asia tuli taas puheeksi ja moni toivoi että kirjoittaisin juuri näistä käytännönasioista. Ilmeisesti teitä on siellä muutama, jotka harkitsevat muuttoa tai se on lähiaikoina tulossa ajankohtaiseksi. Tässä siis tulisi postausta!

1.  Ihan ensimmäisenä voidaan varmaan aloittaa siitä, että muuttaessa sulla täytyy luonnollisesti olla asunto johon muutat.

Mä muutin silloin Danielin luokse, joten mun ei oo erityisesti tarvinnut asunto etsiä. Mikä oli älytön onni, sillä Tukholman asuntotilanne on oikeasti ihan järkyttävä. Täällä on oikeasti todella vaikea tällä hetkellä saada asuntoa, ellet oo valmis maksamaan itseäsi ihan kipeäksi. Eikä sekään oon välttämättä vielä takuu siitä että asunto löytyy. Etsintä kannattaa siis aloittaa hyvissä ajoin. Vuokra-asuntoja löytää helposti blocket.se:sestä. Vinkkinä kuitenkin, että kannattaa olla asuntoa hakiessa mahdollisimman nopea, ja olla sinnikäs! Nopeat syö hitaat, sillä ottajia riittää ja asunnot menevät älyttömään tahtiin. Ja ehkä tähän on hyvä vielä sanoa, että kannattaa olla myös varovainen, koska tilanne on tämä – liikkeellä on myös paljon huijareita eli vuokratessa kannatta tsekata parin kertaan että kaikki paperit on kunnossa ja oikeat. Ei siis muuta kuin onnea etsintään!

2. Okei, nyt on koti ja osoite johon muuttaa, niin on muuttoilmoitusten aika!

Kirjat täytyy tietenkin muuttaa Ruotsiin, ja Suomeen muuttoilmoituksen pystyy helposti tekemään postin sivuilta joilloin ilmoitus lähtee samalla maistraattiin. Koska mulla muutto on vakituinen niin oon ilmoittanut myös Kelalle muuttaneeni pois Suomesta. En siis kuulu enää suomen sosiaaliturvaan. Opiskelijoillahan tilanne on eri, tai jos muutto on väliaikinen niin Kelalta löytyi musta myös eri vaihtoehhtoja tähän. Kannattaa siis olla tarkkana siitä, että kaikki tarvittavat ilmoitukset on hoidettu!

3. No entäs kaikki tavarat?

Mä oon yksinkertaisesti vaan lentänyt matkalaukuilla tavaroita tänne. Norweigianilla lentolipun hinnan lisäksi maksaa 18€ laittaa kaksi matkalaukkua ruumaan + tietenkin käsimatkatavaralaukku. Koin siis vaan tuon helpoimmaksi, tulipahan käytyä kaikki tavarat läpi, eikä mukaan tullut mitään ylimääräistä. Tietenkin tilanne teille jotka haluatte tuode isompia tavaroita, tai huonekaluja on eri. Laivallahan voi vaikka auton  kanssa tuoda vielä enemmän. Sen isompien tavaroiden muuttamisesta mulla ei valitettavasti oo kuitenkaan tietoa!

4. Seuraavaksi päästään kaikkien käytännönasioiden kimppuun. Jotta pääset hoitamaan kaikkia asioita Ruotsissa, tarvitset Ruotsalaisen henkilötunnuksen. Ja mieluiten myös Ruotsalaisen kuvallisen henkilökortin!

Suosittelen käymään hakemassa henkilötunnuksen mahdollisimman nopeasti. Ilman henkilötunnusta et nimittäin saa puhenliittymää tai avattua pankkitiliä.  Henkilötunnuksen saaminen kestää noin pari viikkoa ja se käydään hakemassa Skatteverkettistä. Käyt siellä täyttämässä tarvittavat paperit ja sen jälkeen saat postilla kotiin uuden henkilötunnuksen. Voit Skatteverketin sivuilta helposti kurkata mikä toimistoa on sua lähimpänä, joka henkilötunnuksia myöntää.

Kun henkilötunnus on tullut pääset hoitamaan asioita, mutta suosittelen tosissaan hankkimaan kuvallisen henkilökortin eli id-kortin myös mahdollisimman pian. Sen kanssa kaikki on vielä helpompaa! Tukholmassa id-kortteja myöntää vain yksi Skatteverket Kungsholmissa. Siellä käyt taas vierailemassa, kerrot haluavasi kortin, susta otetaan kuva ja parin viikon päästä saat kotiin ilmoituksen, että korttisi on valmis noudettavaksi! Otathan huomioon, että id-kortti täytyy maksaa ennen verotoimistossa vierailua ja sulla tulee olla mukana tosite siitä, että oot suorittanut maksun. Tarkemmat tiedot tästäkin löydät Skatteverketin sivuilta. Id-korttia tarvitse esimerkiksi verkkopankkitunnusten saamiseksi.

5. Puhelinliittymän hankkiminen!

Jos sulla ei ole vielä henkilötunnusta, ja tarvitset uuden liittymän niin odotellessa kannattaa turvautua prepaid -liittymiin. Niitä saa ostettua esimerkiksi Pressbyrånista edullisiin hintoihin.

Muuten vaan sitten etsimään edullista, hyvää liittymää. Mulla on liittymänä Telenor! Oon ollut siihen tyytyväinen, ehkä erityisesti siksi että mulla on heiltä käytössä  hyvänhintainen paketti johon kuuluu 3G joka puolella Euroopassa. Yleisimpiä puhelinoperaattoreita Ruotsissa taitaa olla juuri Telenor ja Telia.

6. Sitten täytyisi vielä avata se pankkitili.

Tai okei eihän sen avaaminen ole pakollista, mutta en tiedä miten ilman sitä esimerkiksi palkanmaksu onnistuu ja kyllä ainakin mulla on paljon helpompa kun on Ruotsalainen tili. Tilit voit käydä avaamassa heti kun sulla on henkilötunnus, muistathan ottaa kaikki Skatteverketiltä postissa tulleet paperit mukaan!

Jos kuitenkin haluat myös verkkpankkitunnukset (bankID), joita oikeasti käytetään joka puolellla, niin tällöin ainakin SEB:ssä vaadittiin myös kuvallinen Ruotsalaine id-kortti. Myös tavallisen Visa Debit kortin tilaamiseen vaadittiin se henkilötodistus!

7. Ihan viimeisenä mun on pakko tulla lisäämään vielä yksi kohta, nimittäin vakutuus.

En tajua miten unohdin kirjoittaa tästä eilen illalla, kun julkaisin tämän. Tietenkin uudessa maasa asuessa tarvitset uudet vakuutukset. Ihan perusjutut siis kuten koti-, matka ja tapaturmavakuutuksen. Alivuokralaisopimuksia allekirjoittaessa kannattaa käydä läpi myös tuo kotivakuutusasia! Mun vakuutukset on Trygg Hansasta, ja heidän kanssaan asiointi tapahtuu helposti joko puhelimessa tai verkossa.

– – –

Tähän vielä muistuksesena se että joissain tilanteissa opiskeljoilla ja vaihtareilla saattaa jotkut jutut toimia eri tavalla, mutta niistä mä en valitettavasti tiedä.

Näillä  kuitenkin pitäisi päästä aika hyvin alkuun! Tietenkin voitte kysellä multa niin autan aina parhaani mukaan :) Ja teille kaikille jotka muuttoa mietitte niin suosittelen reippaasti lähtemään, jos vähääkään kiinnostaa. Mulle tänne muuttaminen on ollut yksi parhaista päätöksistä ikinä. Ei kai siis muuta kuin tervetuloa Tukholmaan :)