Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Koti kuin satulinna – kurkkaa Ruotsin Elle Decorationin päätoimittajan kotiin

03.09.2017

Koti voi muistuttaa satulinnaa. Etenkin, kun sisällä on kiviportaikko, lattialämmitys ja hissi ja ulkona tiilimuurin ympäröimä rehevä puutarha.

Kolmas kerta toden sanoo, ajatteli Ruotsin Elle ­Decoration -sisustuslehden päätoimittaja Svante Öquist, kun hän muutti perheineen Villa Sundhaliin kymmenen vuotta sitten. Rönsyilevän puutarhan ympäröimä kivirakennus on Svanten kolmas koti Sköndalin kaupunginosassa Etelä-Tukholmassa. Edellinen omistaja, Svanten edesmennyt ystävä, asui villassaan 33 vuotta.

Rakennuksen lännenpuoleinen julkisivu ja tiilimuuri peittävät taakseen taidokkaasti hoidetun puutarhan.

”Heti kun muutimme, tiesin, että en tarvitse enää muita koteja. Tämä on minun oma linnani”, Svante sanoo.

Svante Öquist 
on Ruotsin Elle Decoration -sisustuslehden päätoimittaja. Hän asuu suojellussa villassa Sköndalin alueella Etelä-Tukholmassa.

Vertaus ei ole kaukana totuudesta, sillä Villa Sundhal tuo mieleen keskiaikaisen linnan. Keltatiilisen rakennuksen ulkoseinät nousevat seitsemän metrin korkeuteen, ja niitä koristavat sammal ja villiviiniköynnökset.

Suurin osa puutarhan kasveista on istutettu isoihin ruukkuihin, joita on helppo siirrellä.

Ruotsalainen arkkitehti Eskil Sundahl suunnitteli villan loppuelämän kodikseen vuonna 1955. Ajan patinoima ulkokuori kätkeekin alleen moderneja sisustusratkaisuja, kuten lattialämmityksen, kolminkertaiset ikkunat ja hissin, jolla voi nousta eteisestä kaksi kerrosta olohuoneeseen.

Puutarhan pöydässä istutaan Fermobin Luxembourg-tuoleissa. Pöydän ja muurin päälle on aseteltu useita pieniä ruukkuja, joissa Svante kasvattaa yrttejä.

Jokainen arkkitehtoninen yksityiskohta on tarkoin mietitty. Etuovi avautuu pitkään kiviportaikkoon, josta noustaan 33 askelmaa olohuoneeseen. 75-neliöinen tila tulvii valoa lattiasta kattoon ulottuvien ikkunoiden ansiosta. Niistä voi katsella suoraan runsaaseen puutarhaan. Taloon kuuluu lisäksi suuri työtila.

Kodin sydän on kakluuni, jonka edessä Svante rentoutuu keinutuolissa.

”En yksinkertaisesti saa tarpeekseni tästä kodista: panoraamaikkunoista ja olohuoneen kakluunista. Rakennus on puhdas arkkitehtoninen taidonnäyte”, Svante huokaa.

Villa Sundhal on suojelukohde. Se tarkoittaa, että juuri mitään rakennuksen ulko- tai sisäpinnoissa ei saa muuttaa radikaalisti.

Ruokahuoneen 1950-luvun tiikkipöydän on suunnitellut Peter Hvidt. Sen ympärille on aseteltu Carl Malmstenin suunnittelemat Lilla Åland -pinnatuolit sekä klassikko, vaalea Le Corbusier -tuoli.

Kun Svante perheineen muutti taloon, se oli täysin murattien peitossa ja toi mieleen Kaunotar & Hirviö -elokuvan tarulinnan. Nyt muratit ovat poissa, katto korjattu, sisäseinät maalattu sekä paksut puulattiat hiottu ja vahattu.

Georg Jensenin kuparikellon lisäksi olohuoneen seinällä on 17 muuta seinäkelloa. Kasthallin matto on kudottu käsin. Charles-sohva ja -rahi ovat B&B Italian.

”Teemme lisää remonttia pikkuhiljaa, mutta onneksi meillä ei ole kiire”, Svante linjaa.

Työhuoneeseen on päätynyt klassikkojen kimara: Arne Jacobsenin työtuoli, Bruno Mathssonin nojatuoli ja Luxon pöytävalaisin.

Siksi myös persoonallinen sisutus on koottu kaikessa rauhassa vuosien aikana. Svante kerää 1950-luvun skandinaavista designia, joka yhdistyy kodissa rustiikkisiin elementteihin ja designklassikoihin, kuten portaikon päälle ripustettuun Jonas Bohlinin valaisimeen.

”Sisustamisessa kaikki on sallittua. Etsin yllättäviä ratkaisuita, jotain, mikä erottuu joukosta. On tärkeää, että et osta tyyliä. Sen sijaan kannattaa luoda täysin oma tyyli.”

Kylpyhuoneen mosaiikkilaatat ovat käsityötä. Ne on aseteltu paikoilleen seiniin ja kattoon yksi 
kerrallaan vuonna 1955.

Svanten tausta taiteellisena johtajana näkyy hänen sisustustyylissään. Jokainen seinä, hylly tai huonekaluryhmä lähentelee miltei taidetta. Visuaalisuus toistuu puutarhassa. Kadulta ei näe, että tiilimuurien takana aukeaa salattu paratiisi koristepuineen, pensaineen, ruukkukasveineen ja muine istutuksineen. Puutarhan on aikoinaan suunnitellut yksi Ruotsin tunnetuimmista maisema-arkkitehdeista, Walter Bauer.

Makuuhuoneen hyllyn on suunnitellut John Kandell, ja se toimii myös yöpöytänä. Klassinen musta työvalaisin on Luxon.

”Puutarha kasvoi villinä vuosia. Nyt me teemme puolisoni kanssa paljon töitä, että saamme siitä juuri sellaisen, kuin Bauer oli alun perin tarkoittanut”, Svante sanoo.

Siksi hän riisuu kenkänsä ja sukkansa keväisin joka ilta työpäivän päätteeksi ja astuu paljain jaloin puutarhaansa.

Lue myös:

Kartanotyyli pukee kaupunkikotia

Kaupunkikoti on värien leikkikenttä

Näillä pienillä yksityiskohdilla luot luksushotellin tunnelman kotiisi

toimittanut Saara Ritvos
kuvat Stellan Herner
tyyli Lo Bjurulf
Tilaa Elle

Seuraa Elleä