Tämä sivu käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
OK

Se täydellinen gluteiiniton kakku on tässä – katso Ellen resepti!

07.07.2017

Gluteiinittoman kakun salaisuuksia ovat psyllium, chiansiemenet ja raparperi.

Reseptin antoi helsinkiläinen Mona Tähtinen, 33. Mona on itseoppinut gluteenittomien täytekakkujen leipuri, joka tunnetaan myös nimellä Kakkumuija. Hän on tällä hetkellä virkavapaalla koulukuraattorin työstään, koska omistautuu kakkuyritykselleen 
Say It With a Cake.

 

10−15 hengelle

Pohja

1,2 dl maitoa
½ tl psylliumia
½ tl vaniljauutetta
2 ½ dl gluteenitonta 
jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
¼ tl suolaa
½ tl ksantaania
2 ¼ tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia
110 g voita
2 ½ dl sokeria
2 kananmunaa

Raparperihillo

200 g raparperia
2 rkl sokeria
2 rkl vettä
1 rkl chiansiemeniä

Täyte

150 g voita
5 dl tomusokeria
0,75 dl turkkilaista jogurttia
1 tl vaniljajauhetta tai puolikkaan vaniljatangon siemenet
½ tl karvasmanteliuutetta (voi jättää pois)
1½ dl makeuttamatonta omenamehua kostuttamiseen

Pohjan valmistus

1. Aseta uuni 150 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Lämmitä maito huoneenlämpöiseksi miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Lisää seokseen psyllium ja vatkaa seosta voimakkaasti käsin, jotta psyllium sekoittuisi nesteeseen tasaisesti. Lisää myös vaniljauute.

2. Siivilöi gluteenittomat jauhot, perunajauhot, suola, ksantaani, kaneli ja leivinjauhe keskenään samaan kulhoon ja sekoita varovasti haarukkaa apuna käyttäen.

3. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat vaahtoon yksitellen ja vatkaa vielä täydellä teholla ainakin viiden minuutin ajan.

4. Lisää voi-sokerivaahtoon kuivat aineet ja maito osissa vuoron perään. Anna kuivien aineiden sekoittua hetken taikinaan ennen nesteen lisäämistä, etteivät jauhot muodosta paakkuja. Jos psyllium on muodostanut maidon pinnalle kerroksen, vatkaa seosta käsin voimakkaasti omassa astiassaan ennen taikinaan lisäämistä. Vatkaa taikinaa lopuksi vielä muutaman minuutin ajan.

5. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 150 asteessa noin 55–65 minuuttia. Varmista pohjan kypsyys esimerkiksi grillitikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, pohja on valmis. Nosta pohja pois uunista ja anna sen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Poista sen jälkeen pohja vuoasta ja anna jäähtyä kauttaaltaan huoneenlämmössä. Ennen täyttämistä kakun on hyvä antaa viilentyä vielä jääkaapissa, mieluiten yön yli.

Täytteen valmistus

1. Valmista raparperihillo. Pese ja kuori raparperit. Paloittele ne pannulle tai kattilaan ja lisää sokeri ja vesi. Keitä matalalla lämmöllä ajoittain sekoitellen, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Lisää chiansiemenet, sekoita hyvin ja anna jäähtyä.

2. Vaahdota täytettä varten huoneenlämpöinen voi. Vatkaa sekaan muutamassa osassa tomusokeri ja lopuksi turkkilainen jogurtti sekä vanilja ja karvasmanteliuute.

3. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Liimaa ensimmäinen kakkulevy tarjoiluastiaan nokareella jogurttitäytettä. Kostuta pohja omenamehulla. Levitä kakkulevylle ensin ohuelti raparperihilloa ja sen jälkeen noin senttimetrin paksuisesti jogurttitäytettä.

4. Paina kevyesti seuraava kakkulevy paikoilleen ja jatka täyttämistä samalla tapaa. Levitä kakun sivuille ja laelle loput täytteestä. Siirrä kakku noin puoleksi tunniksi jääkaappiin asettumaan.

5. Koristele haluamallasi tavalla.

 

Lue myös:

Päivän resepti: Crêpes aux pommes eli omenaletut

Antti Tuisku ja ruokafilosofia: ”Nirsoilijat ovat ärsyttäviä”

Päivän resepti: Vihreä aamiaislautanen

 

 

 

Kuvat Fabian Björk
Resepti Mons Tähtinen
Tilaa Elle

Seuraa Elleä